България

16 май 2019 16:30

Член на група, източвала сметки, е екстрадиран от България

Разбита е международна криминална група източвала сметки. Престъпниците са успели да открадат 100 млн. долара от повече от 40 000 жертви, съобщава Би Би Си. Операцията на Европол залавянето на членовете ѝ е проведена в България, САЩ, Грузия, Молдова...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

С фокус върху сигурността

23 May 2019 12:32

Миналата седмица едно от най-популярните приложения за съобщения – WhatsApp, обяви, че е станало жертва на хакерска атака, довела до пробив в сигурността. Това е позволило чрез обаждания в месинджъра да се вкара софтуер за следене в мобилните телефони на потребителите. Зловредният софтуер засегна както потребители, които са с устройства на Apple, така и такива, които са с операционна система Android.Този случай повдигна въпроси относно това как можем да защитим телефоните си от...

ЕС с нови мерки срещу кибератаките

17 May 2019 22:38

Съветът на Европейския съюз прие нов юридически механизъм, който позволява да бъдат налагани санкции срещу извършителите на кибератаки и техните съучастници. В спектъра на новата правна рамка ще спадат удари срещу институциите на Евросъююза, държави-членки, както и международни организации.

САЩ обвиниха 10 източноевропейци в киберкражба на $100 млн.

16 May 2019 18:48

На десет души са предявени обвинения във връзка с атаки със зловреден софтуер, заразил 41 000 компютри и нанесъл финансови щети за над 100 милиона долара, съобщиха днес американските и европейски власти, цитирани от Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Вирусът, позволил на киберпрестъпници от Източна Европа да установят дистанционен контрол върху заразените компютри и да изтеглят пари от банкови сметки, е засегнал компании и институции от всички сфери на живота в САЩ. Сред жертвите са адвокатска кантора във Вашингтон, черква в Тексас, мебелно предприятие в Калифорния и казино в Мисисипи.  Обвиняемите са от шест държави и някои от тях очакват съдебни процеси в Европа. Единайсети обвиняем, свързан със случая, е бил екстрадиран през 2016 г. от България и миналия месец се е признал за виновен пред федерален съд в Питсбърг. Обвиненията включват заговор за извършването на компютърна измама, заговор за извършване на дистанционна и банкова измама и заговор за извършване пране на пари.  Българин в група, точила 100 милиона долара от банкови сметки Според федералния прокурор в Питсбърг Скот Брейди престъпниците превръщали придобитите средства в биткойни, които трудно може да бъдат идентифицирани и достигнати без личния ключ на своя притежател.  Вместо да бъде поискано незабавното екстрадиране в САЩ на всички 10 обвиняеми, което често е труден и продължителен процес, американските прокурори първо ще внесат обвинения срещу част от тях в техните страни, сред които Украйна, Молдова и Грузия, отбелязва АП. ТАСС цитира съобщение на Европол, според което в същата разбита хакерска групировка важна роля са играели руски граждани. Те се занимавали с разработването и разпространяването на зловредния софтуер GozNym и на изпирането на незаконно придобитите средства. 

България разбила мрежа за киберпрестъпност, нанесла щети за $ 100 млн.

15 May 2019 13:49

Българските власти са участвали в операция срещу многонационална мрежа за киберпрестъпления, нанесла щети за 100 милиона долара чрез атаки със зловреден софтуер. Това съобщават от Министерството на правосъдието на САЩ. Оттам изтъкват, че ударът е дело на международна коалиция от 6 държави: България, САЩ, Германия, Украйна, Молдова и Грузия. Операцията е безпрецедентна и целта й е изправянето пред съда на криминалната мрежа, чиито членове живеят в различни страни. САЩ ще отговарят по-агресивно на кибератаки Подробности ще бъдат огласени утре в централата на Европол в Хага. България ще бъде представена от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Ще участват също представители на американското Министерство на правосъдието за Западния окръг на щата Пенсилвания, на ФБР в Питсбърг, на службата на германската Главна прокуратура във Ферден, провинция Долна Саксония и на главните прокуратури на Украйна, Грузия и Молдова. Ще има представител и на Евроджъст.

Германия зорко следи за руски кибератаки по евроизборите

13 May 2019 19:58

Нашето засилено внимание не е неоснователно, казват от Берлин

Над 1,5 млн. компютъра все още са уязвими от WannaCry

13 May 2019 09:44

От тях има и 2761 машини в България, които вече две години не са били обновени и защитени срещу вируса

МС публикува проект на Наредба за минималните изисквания за информационна сигурност

09 May 2019 10:24

В нормативния акт се предлага да бъде включена и класификация на инцидентите според техния приоритет

Разследващи от САЩ и Европа разбиха интернет платформа за нелегална търговия

03 May 2019 20:23

Разследващи в Европа и Съединените щати успяха заедно да нанесат удар срещу нелегалната търговия и трафик в тъмната част от интернет, наречена "даркнет". Обикновените ползватели нямат достъп до него. В Германия са били задържани трима души. Грози ги затвор от 15 години за нелегална търговия с дрога, шпионски програми и откраднати данни.

Откриха вирус откраднал над 1 млрд. евро от банки

24 April 2019 07:22

Кодът на вируса дори бил достъпен публично две години, но останал незабелязан от експертите

ЕС се готви за кибератаки на евроизборите

23 April 2019 18:24

Фейсбук, Гугъл и Туитър затягат правилата си в областта на рекламната политика и наблюдението