Икономика и бизнес

16 май 2019 18:20

31 проекта получават над 8 млн. евро по трансгранична програма България-Сърбия 2014-2020

Програмата е от особена важност за хората в пограничния регион, допринася за подобряване условията на живот, каза министър Аврамова. Тя подчерта, че със средствата ще се постигне по-балансирано развитие на региона...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Транспортните министри на България и Сърбия инспектират магистралата Ниш-София

20 July 2019 10:47

Министърът на транспорта Росен Желязков е на официално посещение в Сърбия. Желязков ще се срещне със сръбския вицепремиер и министър на строителството и транспорта Зорана Михайлович. Двамата ще инспектира строителството на автомагистралата от Ниш до София.

Валери Симеонов и депутати на среща с българите от Западните покрайнини

14 July 2019 17:23

Отбелязаха първата годишнина от създаването на Сръбско-българския културен център - Сдружение "Светлина"

Белград: Български разузнавачи в Скопие работят срещу Сърбия

13 July 2019 17:27

Председателят на парламентарния комитет за Косово Милован Дрецун обвини български разузнавачи в дестабилизиране на региона. Това е поредно скандално изявление срещу страната ни през последните десетина дни, съобщава БГНЕС.  В интервю за вестник “Курир” Дрецун твърди, че “преди два месеца в Скопие е сформиран мощен разузнавателен екип, който работи под прикритие в един голям западноевропейски автомобилен завод”. „Продължавайте да правите мостове, магистрали на Балканите, аз ви благославям" “Неговата цел е да бъде блокирано постигането на компромисно решение между Белград и Прищина. В този екип работят разузнавачи от България, Северна Македония, Германия и Албания “, твърди още Дрецун, който се смята за един от най-приближените на президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич. “В отделни съседни държави се води мощна кампания срещу постигането на каквото и да е компромисно решение между Белград и Прищина. Скопие се превръща в мощен разузнавателен център за работа срещу държавните интереси на Сърбия“, казва още Милован Дрецун и добавя: „Всяко компромисно решение е основният стабилизиращ стълб в региона. Липсата на компромис между Белград и Прищина е подготовка за нови сблъсъци в региона и създаването на “Велика Албания”. Той твърди, че “македонските власти трябвало да отговорят какви са целите на този разузнавателен екип, който вреди напълно на Сърбия”. Борисов втвърдява тона, Дачич омеква   “Какво могат да направят освен да събират информация и да разпространяват дезинформация. Този екип няма за цел да защитава нашите интереси, а да работи срещу тях. Това никак не е безобидно. Могат да направят някоя медийна и политическа диверсия и да предизвикат дори и сблъсъци”, казва още Дрецун. Само преди седмица Дачич отправи скандални изявления по адрес на България и премиера Бойко Борисов отново във връзка с косовския въпрос. По-късно той обвини медиите за скандала. Борисов призова Дачич публично да му се извини. Зоран Заев се обидил на Бойко Борисов за "северномакедонски политик"

Край на дипломатическото напрежение между София и Белград

09 July 2019 20:06

Край на напрежението в дипломатическите отношения между София и Белград. Новината дойде от Сараево, където премиерите на двете страни Бойко Борисов и Ана Бърнабич участваха в срещата на върха на държавите членки на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Ирина Цонева с подробности от Сараево.

Борисов втвърдява тона, Дачич омеква

09 July 2019 13:49

Сръбският външен министър Ивица Дачич потърси изход от дипломатическия скандал между Белград и София в разговор с българската му колежка Екатерина Захариева. Това личи от статус във Фейсбук на медийния съветник на Захариева Иван Димов (вж. долу), в който е описан разговор между двамата. Дачич признава, че коментарите му по адрес на Борисов се неоправдани, но не се извинява и обяснява, че е бил подведен от сръбските медии за изказване на българския премиер в среща на върха с участие на лидери от Балканите в Познан, Полша, миналата седмица. Борисов за Дачич: Той сега ще види какво е неприемливо поведение! (ВИДЕО) "Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал", е казал Дачич пред Захариева, се казва в статуса. В Познан, в отговор на репортерски въпрос, свързан с Косово, Борисов каза, че на новия "външен министър" на ЕС, испанеца Жозеп Борел, не е позволено да следва позицията на страната си, която (за разлика от 23 държави в ЕС, вкл. България) не признава Косово. Дачич в серия публични коментари заяви, че Борисов трябва да следва позицията на ЕС, който не признавал Косово и да не поучава Борел. Той се обърна към българския премиер  на "ти, Бойко". “Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово", е казал Дачич според статуса. "Това съществено за мен променя контекста на изявата му. Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева".   "Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия - е добавил Дачич. - Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но съм всъщност реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”  Захариева и Дачич са разговаряли в словашкия курорт Високи Татри, където са участвали в неформална среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Захариева е подчертала пред сръбския си колега, че изказването на Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България. Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция, е заявила Захариева.

Бойко Борисов разговаря със сръбския премиер Ана Бърнабич

09 July 2019 07:09

Ден, след като българското външно министерство привика посланика на Сърбия у нас заради реплики на сръбския външен министър Ивица Дачич по отношение на позицията на премиера Бойко Борисов за статута на Косово, на срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево, българският министър-председател разговаря по темата със сръбския си колега Ана Бърнабич.

Бившият ни посланик в Косово: Очаквам Белград и София да потушат искрите

08 July 2019 19:02

Бившият български посланик в Косово Боби Бобев коментира в студиото на "Още от деня", че според него няма да има по-голяма ескалация на дипломатическия конфликт между България и Сърбия във връзка с изказването на въшния министър на Сърбия Ивица Дачич. Бобев също смята, че всеки трезво мислещ политик в Белград знае, че територията на Косово е загубена, но не е дошъл моментът това да се признае.

МВнР: Изказването на Дачич е неприемливо

08 July 2019 17:08

Посланикът на Република Сърбия у нас беше привикан в МВнР и пред него беше изразено очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще

Напрежението между България и Сърбия продължава

08 July 2019 07:14

Дипломатическото напрежение между България и съседна Сърбия не спада и днес. Министерствата на външните работи в София и в Белград днес викат за разговори съответно сръбския и българския посланик.  Сърбия се кара на Борисов, Външно привиква посланика на Белград През изминабите дни сръбският външен министър Ивица Дачич реагира с недипломатични реплики на коментар на българския министър-председател Бойко Борисов, че новият "външен министър" на ЕС, испанецът Жозеп Борел няма право да се придържа към националната позиция на страната си, която не признава Косово. Дачич в поучителен тон и на "ти" в телевизионно интервю каза на Борисов да се придържа към позицията на ЕС, а да не поучава Борел. Според Дачич ЕС не признава независимостта на Косово. Вучич за дипломатическото напрежение: Малко преходно недоразумение ЕС не признава държави. Това правят неговите държави членки. Косово обаче е страна от процеса на разширяване на ЕС и той води преговори с нея. Това става с общи решения на неговите държави членки. По време на председателството си на Съвета на ЕС България положи усилия съюзът да продължи процеса интеграция на Западните Балкани. Сърбия и Черна гора имат шансове да се присъединят към ЕС най-скоро, според личната прогноза на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер - не по-рано от 2025 г. Европейски дипломати обаче неведнъж са отбелязвали, че присъединяването на Сърбия неизбежно минава през признаването на Косово, което Белград отказва. Белград и Прищина са преговори за нормализация на отношенията, за които се говори, че могат да включат размяна на населените предимно с албанци райони около Прешево и Буяновац в южна Сърбия и предимно етнически сръбско северно Косово, където са и средновековните духовни светини на Сърбите.  Докато САЩ изглеждат склонни да подкрепят такава размяна, ЕС не е единодушен, защото някои от водещите му държави, вкл. Германия, се опасяват, че пречертаването на граници на Балканите може да стане "заразително".

Вучич: Имахме "малко, преходно недоразумение" със София

07 July 2019 17:31

България призна Косово, но за всичко останало имаме добри взаимоотношения, каза сръбският президент