Свят

16 май 2019 18:48

САЩ обвиниха 10 източноевропейци в киберкражба на $100 млн.

На десет души са предявени обвинения във връзка с атаки със зловреден софтуер, заразил 41 000 компютри и нанесъл финансови щети за над 100 милиона долара, съобщиха днес американските и европейски власти, цитирани от Асошиейтед прес, цитирана от БТА. ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Цялата държавна администрацията е изключена заради опасността от кибератака

26 May 2019 11:46

Всички компютри би трябва да бъдат извън обхвата на интернет и вътрешната мрежа

НАТО се включи в борбата срещу дезинформациите на вота

26 May 2019 11:08

НАТО помага на ЕС в борбата срещу заплахите в киберпространството по време на изборите за Европейски парламент. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю, публикувано в днешния брой на германския в. "Велт ам зонтаг", предаде ТАСС. "Експертна група от НАТО преди няколко седмици се срещна със специалисти от ЕС, за да обсъдят конкретни мерки по противодействие на киберзаплахите и дезинформацията в навечерието на изборите за Европейски парламент", посочва Столтенберг. Той отбелязва, че НАТО и ЕС постоянно обменят информации за вредоносни програми и кибератаки. Генералният секретар на НАТО казва също, че алиансът е успял да не допусне разпространение на присъствието в интернет на терористичната групировка "Ислямска държава". "По този начин ние отслабихме нейните възможности да набира нови членове, да извършва банкови преводи и да поддържа контакти", подчертава Столтенберг. В интервюто той отбелязва също, че Русия "целенасочено се намесва в живота на демокрациите, разпространявайки лъжлива информация и извършвайки кибератаки". "Това става най-вече по време на избори", подчертава Столтенберг. 

С фокус върху сигурността

23 May 2019 12:32

Миналата седмица едно от най-популярните приложения за съобщения – WhatsApp, обяви, че е станало жертва на хакерска атака, довела до пробив в сигурността. Това е позволило чрез обаждания в месинджъра да се вкара софтуер за следене в мобилните телефони на потребителите. Зловредният софтуер засегна както потребители, които са с устройства на Apple, така и такива, които са с операционна система Android.Този случай повдигна въпроси относно това как можем да защитим телефоните си от...

ЕС с нови мерки срещу кибератаките

17 May 2019 22:38

Съветът на Европейския съюз прие нов юридически механизъм, който позволява да бъдат налагани санкции срещу извършителите на кибератаки и техните съучастници. В спектъра на новата правна рамка ще спадат удари срещу институциите на Евросъююза, държави-членки, както и международни организации.

Член на група, източвала сметки, е екстрадиран от България

16 May 2019 16:30

Разбита е международна криминална група източвала сметки. Престъпниците са успели да открадат 100 млн. долара от повече от 40 000 жертви, съобщава Би Би Си. Операцията на Европол залавянето на членовете ѝ е проведена в България, САЩ, Грузия, Молдова и Украйна.

България разбила мрежа за киберпрестъпност, нанесла щети за $ 100 млн.

15 May 2019 13:49

Българските власти са участвали в операция срещу многонационална мрежа за киберпрестъпления, нанесла щети за 100 милиона долара чрез атаки със зловреден софтуер. Това съобщават от Министерството на правосъдието на САЩ. Оттам изтъкват, че ударът е дело на международна коалиция от 6 държави: България, САЩ, Германия, Украйна, Молдова и Грузия. Операцията е безпрецедентна и целта й е изправянето пред съда на криминалната мрежа, чиито членове живеят в различни страни. САЩ ще отговарят по-агресивно на кибератаки Подробности ще бъдат огласени утре в централата на Европол в Хага. България ще бъде представена от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Ще участват също представители на американското Министерство на правосъдието за Западния окръг на щата Пенсилвания, на ФБР в Питсбърг, на службата на германската Главна прокуратура във Ферден, провинция Долна Саксония и на главните прокуратури на Украйна, Грузия и Молдова. Ще има представител и на Евроджъст.

Германия зорко следи за руски кибератаки по евроизборите

13 May 2019 19:58

Нашето засилено внимание не е неоснователно, казват от Берлин

Над 1,5 млн. компютъра все още са уязвими от WannaCry

13 May 2019 09:44

От тях има и 2761 машини в България, които вече две години не са били обновени и защитени срещу вируса

МС публикува проект на Наредба за минималните изисквания за информационна сигурност

09 May 2019 10:24

В нормативния акт се предлага да бъде включена и класификация на инцидентите според техния приоритет

Разследващи от САЩ и Европа разбиха интернет платформа за нелегална търговия

03 May 2019 20:23

Разследващи в Европа и Съединените щати успяха заедно да нанесат удар срещу нелегалната търговия и трафик в тъмната част от интернет, наречена "даркнет". Обикновените ползватели нямат достъп до него. В Германия са били задържани трима души. Грози ги затвор от 15 години за нелегална търговия с дрога, шпионски програми и откраднати данни.