Свят

16 май 2019 18:41

Юнкер е против всякакъв компромис с крайната десница за налагане на Манфред Вебер като шеф на ЕК

Ако крайнолевите и крайнодесните сили имат голямо влияние в Европейския парламент, всички дебати ще бъдат, може би не напълно доминирани, но силно повлияни от тях", каза Юнкер...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Юнкер претърпял операция на жлъчката, няма да участва в срещата на върха на Г-7

19 August 2019 17:02

Председателят на ЕК ще обсъди въпроси, свързани с Г-7, преди срещата на високо равнище в Биариц в неделя и понеделник с френския президент Еманюел Макрон и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Оперират по спешност Жан-Клод Юнкер

17 August 2019 18:53

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер спешно прекъсва лятната си ваканция и се връща в Люксембург. Причината е спешна операция на жлъчния мехур на политика. 64-одишният Юнкер ще бъде подложен на „спешна холецистектомия“ – хирургично отстраняване на жлъчния мехур. Юнкер беше на почивка в Австрия. Идната седмица той трябваше да вземе участие в срещата на G7 в Биариц, Франция. Постът му като председател на Комисията приключва на 31 октомври. Мястото му ще заеме Урсула фон дер Лайен. По-рано Юнкер заявяваше намерението си да се оттегли от политиката след изтичане на мандата му.

Урсула фон дер Лайен сформира новия състав на ЕК - за първи път с 26 членове, без Великобритания

14 August 2019 17:20

Вече са известни имената на 20 кандидати, сред които има 12 мъже и осем жени.

Макар и разочарован, Тимерманс ще изпълнява програмата на Фон дер Лайен

23 July 2019 16:22

„Не мога да кажа, че много се радвам.“ Така Франс Тимерманс отговори днес на молбата да коментира факта, че кандидатурата му за председател на следващата Еврокомисия е била блокирана от няколко държави по време на Европейския съвет на 30 юни - 1 юли. „Естествено, че е разочароващо, ако не ви изберат. Обаче държавите вземат решение, определят позицията си. Някои държави са категорични, а други трябва да решат дали да се съгласят с тях, да ги подкрепят или не. Голям брой държави, в които управляват представители на Европейската народна партия (ЕНП), са решили да имат мнение, сходно с това на Унгария  Полша“, каза Тимерманс. Всичко това, разбира се, било въпрос на политика. Франс Тимерманс бе водещ кандидат на Партиятана европейските социалисти (ПЕС) за председател на ЕК. Тя остана втора на изборите, които бяха спечелени от ЕНП. Кандидатът й Манфред Вебер обаче не събра необходимото мнозинство. Затова се заговори за компромис, според който пост номер 1 в ЕС да бъде зает от Тимерманс. ЕС посочи лидерите си. Европарламентът решава утре да бъде ли Станишев негов председател (ВИДЕО) По-късно обаче на Европейския съвет бяха отхвърлени всички водещи кандидати. Говори се, че според предложената от Европейския съвет сделка Франс Тимерманс ще остане първи зам.-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на закона. Холандецът увери, че партията му ще изпълнява програмата на Урсула фон дер Лайен в новата Еврокомисия. Колкото до това, че част от социалистите в Европарламента не са подкрепили германската кандидатка, причина са били принципни съображения.

Българка временно става основен говорител на Европейската комисия

19 July 2019 14:45

Само петима от предложените досега комисари са жени, твърде малко според изискванията на новия председател

Новият шеф на ЕК призова да не се притискат страните от ЦИЕ

19 July 2019 07:19

В Централна и Източна Европа мнозина имат усещането, че не са изцяло приети", заяви Урсула фон дер Лайен

Говорителят на ЕК става гръцки еврокомисар

18 July 2019 15:34

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас ще бъде следващият еврокомисар на страната си, съобщи в. "Катимерини". Министър-председателят Кириакос Мицотакис информира днес бъдещата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен за номинацията. Отговорностите на бъдещите еврокомисари още не са известни. Предстои Фон дер Лайен да обяви структурата на бъдещия Колегиум на комисарите и разпределението на портфейлите в него, когато всички национални столици обявят своите кандидати. Те трябва да преминат индивидуални изслушвания и одобрение ан блок в Европейския парламент. Схинас ще бъде приемник на сънародника си Димитрис Аврамопулос, също кадър на "Нова демокрация", бивш външен и вътрешен министър. В комисията на Юнкер той отговаря за миграцията, вътрешните работи и гражданството.  В началото на ноември 2014 г. Схинас пое поста на говорител на сегашната Комисия начело с Жан-Клод Юнкер, чийто мандат приключва на 31 октомври т.г. Той работи в службите на Комисията от 1990 г. Бил е бил евродепутат на управляващата сега дясноцентристка партия "Нова демокрация" от 2007 до 2009 година, шеф на кабинета на бившия кипърски комисар Маркос Киприану, зам.-директор на Бюрото на съветниците по европейските политики в Комисията на Жозе Барозу. От декември 2015 г. е и зам.-генерален директор на Генерална дирекция "Комуникация" на Европейската комисия. Завършил е право в Аристотеловия университет на Солун, европейска публична администрация в Колежа на Европа в Брюж, Белгия и Публична администрация и политика в Лондонското училище по икономика.

Фон дер Лайен получи поздравления за избирането ѝ на поста председател на ЕК

17 July 2019 07:14

Генералният секретар на НАТО и председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздравиха Урсула фон дер Лайен за избирането ѝ на поста председател на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК

16 July 2019 20:35

В Страсбург приключи гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. В няколкочасов оживен дебат днес германката представи своята визия за бъдещото на Европейския съюз. В нейна подкрепа са гласували 383 евродепутати. С това тя става първата жена председател на ЕК.

Какви са плановете на Урсула Фон дер Лайен? Заплати, данъци, права, миграция, природа

16 July 2019 12:41

Европа е като любовта: може да не расте, но се задълбочава, заяви при изслушването си в ЕП кандидатът за председател на Европейската комисия