Свят

16 май 2019 21:23

Сърбия ще чества 24 май като ден на славянската писменост

Денят ще е празничен, но и работен...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Сърбия потвърди за четирите огнища на Африканска чума

13 August 2019 17:03

Вирусът е открит в сравнително малки стопанства около Белград и Подунавието

Експлозия в автобус на градския транспорт в Белград, има ранени (ВИДЕО)

30 July 2019 15:31

Всички пострадали - 6 жени на възраст между 58 и 77 г., са откарани в Спешния център, на мястото на инцидента са пристигнали поне 3 екипа на Бърза помощ

Натовска бомба избухна на строеж в Ниш, трима работници са ранени

26 June 2019 19:03

Останала от бомбардировките на НАТО през 1999 г.

Зоопаркът в Белград под вода

25 June 2019 11:52

Гръмотевичните бури и дъждове в Сърбия доведоха до наводнение в зоопарка в Белград, съобщи сръбското издание Blic. Бури и градушки паднаха в цяла Сърбия през вчерашния ден. На някои места имаше градушки с големина на портокали. Служителите на зоопарка в Белград заявиха, че са затворили животните преди началото на дъждовете. Така те са били в безопасност по време на бурята. Вече текат работи по възстановяването на зоогическата градина. В началото на бурята някои животни са се опитали да се освежат под дъжда, но с неговото засилване са предпочели да се приберат в клетките си. Много от улиците в Белград бяха наводнени. В момента тече отводняване на града. Градушката нанесе разрушения на посеви в някои области.

Бедствие в Сърбия, валят "ледени портокали"

24 June 2019 13:24

Белград все още се съвзема от големия потоп, много детски градини са затворени

Проф. Овчаров: До средата на 19 век румънците използват кирилицата

21 June 2019 18:48

На пресконференция в БТА историкът проф. Павел Павлов и археологът проф. Николай Овчаров призоваха българската история да не се изопачава. Двамата изложиха мнението си покрай повишеното напрежение между България и Северна Македония около личността на Гоце Делчев. Проф. Павлов изрази възмущението си от умишлено променената националност на Гоце Делчев и Яне Сандански, които сами се определят като българи. "Това е престъпление срещу човечеството, критикува историкът. Никой българин няма да се съгласи с насилието над истината, че Гоце е македонец, отсече той и призова македонското правителство "да не лъже собствените си хора", заяви той. Според проф. Овчаров двустранни комисии не могат да решат проблемите с историческото наследство. "Северна Македония вече чука на вратата на ЕС, така България може да наложи влиянието си", смята археологът. Проф. Овчаров коментира и възможните напрежения, които могат да възникнат и между България и Румъния след последните му открития, свързани с граф Дракула. Влад Цепеш (Граф Дракула) е говорил на български език, става ясно от влахо-българските грамоти (документи) на видния учен Любомир Милетич. Вулгарно според Овчаров се използва историята с Влад Цепеш за бизнес и развитие на туризма, като се изтъкват дракули и вампири. С Румъния можем да използваме общи маршрути, за да се покаже приносът на войводите, смята археологът. Проф. Овчаров изтъкна, че държавната традиция на Румъния е взета от българското царство преди неговото падане под турско робство. Преди това румънска държава не е имало, а само Влашко и Молдовско войводство, които по-късно стават Велики войводства. Освен пряката приемственост, се стига и до езика. Още от времето на цар Калоян, около 13 век, според професора владетелят е бил наричан цар на българи и власи. До средата на 19 век румънците използват кирилицата. "Ние по никакъв начин не противопоставяме България на другите държави, но нека да знаем историята такава, каквато е била", уточни проф. Овчаров.

Отложиха матурите по математика в Сърбия, защото изтекоха в интернет

19 June 2019 23:27

В Сърбия днес отложиха матурите по математика с два дни, след като се разбра, че часове по-рано тестът е бил качен в интернет.

Мащабни военни учения в Сърбия

15 June 2019 14:16

В Сърбия започнаха международни военни учения, съобщи B92. Ученията се провеждат край град Панчево. В тях участват сръбски, беларуски и руски военни. На място са събрани 700 военни от трите държави. С тях са 50 единици военна техника, плюс три безпилотни самолета и пет самолета. Ученията носят името „Славянско братство“. Те ще продължат до 27-ми юни, като ще се водят в няколко региона на страната.

В Централна Сърбия обявиха бедствено положение заради дъждовете

07 June 2019 07:15

Сръбското правителство обяви бедствено положение в централната част на страната. Наводненията взеха една жертва, а заради обилните валежи и прелелите реки са нанесени сериозни материални щети в редица общини. В централните райони на Сърбия под вода са най-малко 600 сгради, унищожени са 16 моста, блокирано е движението на 20 места, унищожени са посеви. Тежка е ситуацията и в съседна Босна и Херцеговина.

Наводнения след проливни дъждове в Сърбия, евакуирани са 297 души

04 June 2019 15:01

Вследствие на проливни дъждове бяха наложени извънредни мерки срещу наводнения по цялата територия на Сърбия. 297 души са евакуирани, а част от пътната инфраструктура е повредена. Извънредно положение е обявено в 12 общини, сред които най-застрашените райони са Кралево, Книч, Тръстеник, Врнячка баня.