Икономика и бизнес

21 май 2019 14:26

2021 г. - край на пластмасите за еднократна употреба в Европа

Съветът на ЕС прие днес директива, въвеждаща нови ограничения за някои продукти от пластмаса за еднократна употреба, съобщиха от централата на институцията в Брюксел. Това е последният етап от процедурата. Директивата се основава на съществуващото ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Г-20 се договори да се бори с пластмасата в Световния океан

16 June 2019 14:16

Участниците в двудневната среща на министрите на енергетиката и екологията на страните от Г-20 в японския град Каруидзава се договориха за създаването на международна структура за сътрудничество, която си поставя за цел намаляването на изхвърляната пластмаса в Световния океан.

През 2021 г. Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба

10 June 2019 18:39

Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба от 2021 година, обяви премиерът на страната Джъстин Трюдо, обявявайки това за „глобално предизвикателство” да премахнем бутилките, сламките и найлоновите торбички от океаните.

Турция стартира проект за почистване на моретата си от отпадъци

10 June 2019 09:24

Турция стартира проект „Нула отпадъци в морето“ за защита на морските и водните ресурси. Целта е да бъдат събрани общо 50 000 тона отпадъци, включително 30 000 тона пластмаса през летния сезон.

В какво се превръщат найлоновите пликчета

07 June 2019 13:00

Китайското решение от миналата година да не приема вносен пластмасов боклук остави в Европа тонове отпадък. Остави също гигантски пазар за някой, който иска да рециклира. Тази ниша се харесва на група български инвеститори, най-големият от които е в бизнеса със слънчогледово масло - собственикът на "Олива" Ангел Георгиев. Днес фабриката в Елин Пелин е готова и ще преработва найлонови торбички до пластмасов регранулат (малки гранули, които се ползват за повторно производство).Така...

Пътища от пластмаса в Словакия

28 May 2019 06:24

В Европа и света има голям проблем - пластмасата и боклукът. Много компании и самите европейски граждани се опитват да намерят решение как да намалят катастрофалния ефект върху нашата планета и следващите поколения. Любопитно решение са намерили в Словакия, където от пластмаса се прави асфалт, който се използва за пътищата в страната. Подобно нещо се прави още в Холандия и Чешката република.

Пластмасовите отпадъци застрашават и въздуха

20 May 2019 11:34

Замърсяването на океаните с пластмаса вреди на най-дребните организми - бактериите, пише сп. "Къмюникейшънс байолъджи", цитирано от БТА. Авторите се позовават на резултатите от австралийско изследване. Над половината от българите смятат, че има проблеми със замърсяването на въздуха Учените от университета "Маккуори" са установили, че в частност химикалите, процеждащи се от пластмасовите отпадъци, ограничават растежа и увреждат фотосинтезата и съответно производството на кислород на Prochlorococcus. Въпросните микроорганизми са най-изобилните фотосинтезиращи бактерии в океаните. Иде нова екокриза - от пластмасовите бутилки Смята се, че бактериите Prochlorococcus самостоятелно допринасят за 10 процента от производството на кислород на Земята, сочи изследването. Румъния забрани пластмасовите торбички. А у нас кога? Чрез вредите, които нанася на микроорганизмите, замърсяването на океаните с пластмаса застрашава и въздуха, който хората дишат всеки ден.

Стартира седмото издание на "Книги за смет" в София

11 May 2019 19:00

Стартира седмото издание на "Книги за смет". Акцията, която осигурява хубава книга срещу килограм пластмасови опаковки, се проведе днес в София, Пловдив и Бургас. Утре тя продължава в Стара Загора и Велико Търново. Какво ново в инициативата тази година?

От днес ЕС е изчерпал ресурсите, които планетата може да обнови за една година

10 May 2019 06:27

От днес Европейският съюз ще живее на кредит, защото е изчерпал природните ресурси, които планетата може да обнови за една година. Това сочи доклад на неправителствена организация. В ЕС живее 7% от населението на света, а то поглъща 20% от биокапацитета на Земята.

Съдът на ЕС: Хърватия не обработва отпадъците си

09 May 2019 10:05

Съдът на ЕС постанови, че Хърватия не е изпълнила задълженията си по Европейската директива за отпадъците, включително предоставянето на защита на човешкото здраве и околната среда поради „черния хълм“ близо до Задар, където има депо за 140 000 тона отпадъци от бивша фабрика в Шибеник.

Нова пластмаса може да бъде рециклирана многократно

09 May 2019 09:38

Наречен PDK материалът може да бъде разграждан и оформян в нов продукт на молекулярно ниво