Икономика и бизнес

21 май 2019 14:18

САЩ готови със законопроект срещу "Северен поток 2"

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери обяви днес, че скоро ще бъде готов законопроектът за санкции, срещу компаниите, които участват в проекта "Северен поток -2", предаде Ройтерс. Проектът за газов тръбопровод "Северен ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Втори законопроект в САЩ за санкции срещу "Северен поток-2"

13 June 2019 18:08

Още един законопроект за въвеждане на ограничителни мерки срещу компании, участващи в строежа на газопровода "Северен поток-2", е внесен в долната камара на Конгреса на САЩ, съобщи украинската агенция УНИАН, цитирана от "Фокус". Новината идва от изявление на председателя на националната компания "Нафтогаз Украйна"Андрей Коболев, споделено и в социалните мрежи. Гигантът OMV е налял 644 млн. евро в "Северен поток 2" "Конгресът на САЩ разширява работата по санкциите срещу "Северен поток-2". Преди няколко седмици американските парламентаристи регистрираха законопроект за санкции срещу лица, участващи в изграждането на този тръбопровод в горната камара на Конгреса. Вчера подобен законопроект № HR3206, влезе за разглеждане и в долната камара”, пише Коболев. По думите му законопроектите имат широка подкрепа сред републиканците и демократите в двете камари на Конгреса. Коболев заявява още, че „Нафтогаз“ полага максимални дипломатически усилия за противодействие на руския проект: „Ние си сътрудничим с американски и европейски парламентаристи и членове на правителствата, развивайки съвместни начини за противодействие на строителството на „Северен поток-2“, който представлява значителна заплаха за международната енергийна сигурност“. На 12 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ разглеждат възможността за налагане на санкции против проекта за строителство на газопровода „Северен поток 2“. На 3 юни Конгресът на САЩ публикува законопроект, предвиждащ въвеждането на санкции срещу кораби и компании, участващи в изграждането на тръбопровода, който се очаква да бъде гласуван преди края на тази година, припомня "Фокус".   САЩ готови със законопроект срещу "Северен поток 2" Гласове срещу изграждането на газопровода има и в Европа. Сред опасенията е и това, че той засилва зависимостта от Русия и доставките на руски газ за Стария континент, освен това спомага за изолирането на Украйна от транзита на синьо гориво. През април водещият кандидат на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер заяви, че ако заеме поста ще "използва всички норми и закони", за да блокира "Северен поток-2".  Официално от Брюксел: Какво гласи втвърдената газова директива Малко по-рано същия месец ЕС одобри проекта за изменения на Директивата на ЕС за природния газ, която позволява на Брюксел да разшири възможностите си за контрол на морските газопроводи от и до трети страни - тоест страни извън ЕС. В частност - „Северен поток-2“. Новите текстове ще важат и за бъдещи газопроводи. Участниците в проекта за газопровод настояват пред ЕК за изключения от газовата директива, но без успех.

Герхард Шрьодер: Натискът на САЩ е основна причина за забавяне на изграждането на "Северен поток 2"

07 June 2019 11:25

Бившият германски канцлер също така отбеляза, че американският природен газ е по-скъп от руския и би бил лош избор за Европа

Помпео не изключва санкции за фирмите, които изграждат "Северен поток" 2

31 May 2019 20:58

Американският държавен секретар Майк Помпео не изключи налагането на санкции на фирмите, които изграждат оспорвания газопровод "Северен поток" 2. Отношенията между Берлин и Вашингтон са обтегнати напоследък. След реч на канцлера Меркел в елитния университет Харвард вчера, където се доловиха критични нотки по отношение на управлението на Доналд Тръмп, днес тя разговаря в Берлин с външния му министър Помпео.

Себастиан Курц: Ще построим "Северен поток-2"!

17 May 2019 17:55

"Като канцлер на Австрия и като убеден европеец аз лично считам проекта за "Северен поток-2" за положителен. Както и германското правителство, както и много други страни в ЕС", заяви той

Ангела Меркел: ЕК вече не може да спре „Северен поток-2“

16 May 2019 10:41

Според канцлера на ФРГ Ангела Меркел Европейската комисия вече не е в състояние да спре изпълнението на проекта за газопровода „Северен поток-2“, съобщава германското икономическо издание „Ханделсбат“.

САЩ готвят санкции срещу "Северен поток-2"  

14 May 2019 09:42

"Корабите, полагащи тръбите, използват "технологични ноу-хау, каквито имат западните енергийни компании, но каквито Русия няма"

Американският посланик в Германия отново заплаши със санкции за „Северен поток“

03 May 2019 22:14

Американският посланик в Германия Ричард Гренъл отново заплаши със санкции немските компании заради участието им в проекта „Северен поток-2”.

Гигантът OMV е налял 644 млн. евро в "Северен поток 2"

03 May 2019 11:35

Австрийската петролногазова компания О Ем Ви (OMV) е заделила 44 млн. евро за строителството на газопровода "Северен поток-2" през първото тримесечие на годината. Това сочат данни във финансовия отчет на компанията, цитирани от ТАСС.  През първите три месеца на миналата година концернът предвиди за финансиране на съоръжението 81 млн. евро. Към края на 2018 г. О Ем Ви е предоставила за изграждането на "Северен поток-2" общо 600 млн. евро при цялостна цена на проекта 9,5 млрд. евро.  Всяка от петте европейски компании партньори има дял от 10 процента, което означава, че австрийският енергиен гигант вече е внесъл 644 млн. евро от дължимите 950 млн. евро.  ЕП: „Северен поток 2“ засилва зависимостта от Кремъл Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.  Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм-2 (Nord Stream 2) е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането.  Газпром вече е положил 1080 километра тръби от "Северен поток-2" по дъното на Балтийско море, пише БТА.

"Коммерсант": „Газпром” заплаши със съд Дания заради забавянето на Северен поток-2

30 April 2019 10:25

Предстоящите два или три месеца ще бъдат ключови за съдбата на проекта и преговорите за украински транзит.Ако Германия окаже политически натиск върху Копенхаген, новата газова връзка може да бъде завършена до края на годината

ЕК: Никакви изключения за „Северен поток 2“

25 April 2019 14:18

„Северен поток 2“ няма да получи изключение от „втвърдената“ газова директива на ЕС. Това стана ясно от отговор на въпрос на Клуб Z от говорителката на Еврокомисията Мина Андреева. "Северен поток-2" иска изключение от енергийните правила на ЕС От ЕК потвърдиха, че е получено писмо от компанията оператор „Норд стрийм 2“. То е адресирано до председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и отговор ще бъде изпратен в необходимия срок, каза Анка Падурару – говорител по въпросите на Енергийния съюз. „Ние представихме за допълнения предложението за нова газова директива на Съвета на ЕС и Европарламента, които я приеха. Така че нашата позиция е тази, която е изразена в директивата“, каза Падурару. Това се случи на 15 април. По този начин ЕС получи разширени възможности за контрол на морските газопроводи от и до трети страни. Сред тях е и „Северен поток 2“. „Не можете да очаквате промяна в позицията ни, след като законодателството бе одобрено от всички страни членки“, допълни Мина Андреева. Главното послание на „втвърдената“ директива  според Анка Падурару е, че всеки, желаещ да продава газ на пазара в ЕС, трябва да спазва европейските закони. Окончателно: ЕС затяга контрола над морските газопроводи Но не е работа на Еврокомисията да коментира какво може или не може да направи Русия на този етап, каза още Падурару. Така тя отговори на въпроса дали е възможно наистина Москва да заведе дело, както се твърди в писмото, цитирано от „Политико“ на 23 април. По-добре е за това да бъде питана руската страна. В писмото според ТАСС от „Норд стрийм 2“ искат ЕС официално да потвърди, че въз основа на обновената газова директива към тръбопровода ще се прилагат условия, не по-малко благоприятни от валидните за други газопроводи, доставящи газ на ЕС, в които инвестициите са били направени много преди приемането на поправките в директивата.