Култура

24 май 2019 11:04

Откриват постоянната Лятна сцена на НДК

НДК вече ще има постоянна Лятна сцена - разположена на открито, в парка зад Двореца. Кино под звездите, както и концерти на утвърдени и начинаещи изпълнители са сред идеите за програмата. Официалното откриване е днес с тазгодишното издание "Празник н...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Четирима лауреати са отличени с Международната награда "Никола Гюзелев"

23 June 2019 21:06

Фондация "Никола Гюзелев" и Софийската филхармония днес отдават почит на големия оперен певец. Преди малко беше връчена Международната награда на името на Никола Гюзелев за оперно-изпълнителско и изобразително изкуство.

В античния град Кабиле край Ямбол над 200 души пресъздават исторически двубои

22 June 2019 17:21

Гладиаторски двубои, рицарски битки и сцени от военни сражения се разиграват днес и утре в тракийския и античният град „Кабиле“ край Ямбол. Археологическият резерват е арена на осмото издание на Панаир на туристическите забавления и анимации, привличайки хиляди посетители със зрелищни атракции, съобщават от общината.

Откриват историческия парк в с. Неофит Бозвели

22 June 2019 08:33

Пътуване във времето – 10 хиляди години назад в историята, предлага Историческият парк в село Неофит Рилски.

Къщата на арх. Димов - най-новата сцена на Старозагорската опера

20 June 2019 13:42

Тя е разположена в центъра, на ул. "Сава Силов" 37 и е един от малкото останали архитектурни паметници на града под липите

Представиха проект за музея "Георги Парцалев"

14 June 2019 17:10

Архитектурното решение предвижда създаване на голям културен център в град Левски

Творци от Брежани искат да възродят културните събития в селото

14 June 2019 10:13

Творци от Брежани искат да възродят културните събития в планинското село. Под мотото „Картина и стих” поетесата Снежана Стойнева представи новата си книга от стихове "Искам да живея като птица". Своя авторска изложба подреди и нейната дъщеря Славина Тануши. Писатели, художници и културни дейци от Благоевград се присъединиха към инициативата да се възроди духа на българските села.Вижте повече във видеото.

Международно признание за фестивала "Варненско лято"

10 June 2019 20:55

За първи път български фестивал става лауреат на европейската програма за фестивали и изкуства "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа".

Български букви – пейки край Сена в Париж (СНИМКИ)

02 June 2019 16:29

Пейки с формата на букви от нашата азбука бяха наредени край Сена в Париж на 1 юни по инициатива на Българския културен институт във френската столица. Арт инсталацията, наречена „Българските букви“, ще стои на едно от най-посещаваните места за разходка, развлечение и спорт в града – кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката. До края на септември пешеходците ще имат възможност да посядат на пейките, да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия. Проектът представя седем букви от нашата азбука, които са без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука – Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. из София, създавайки своеобразни литературни кътчета на открито. Към всяка пейка в Париж са приложени стихове на български и френски език на съвременни наши поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон-Рош. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука. Снимка Български културен институт в Париж   Снимка Български културен институт в Париж   Снимка Български културен институт в Париж „Българските букви“ ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея преминават над 2,5 милиона души, а по статистика на Кметството в Париж пикът на посещаемостта е през месеците май, юни, юли и август. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видяни от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света, което поставя инициативата сред някои от най-видимите и достъпни за широка публика български културни проекти, реализирани във Франция. От 1991-ва двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. „Българските букви“ е адаптация на инициативата „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ с екип Тодора Радева (директор, идея и изпълнение), художника Кирил Златков, архитектите Анета Василева и Иван Иванов. В Париж проектът се реализира в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Франция. Снимка Български културен институт в Париж   Снимка Български културен институт в Париж   Снимка Български културен институт в Париж "Площад Славейков"

​Почетен знак на държавния глава за големия актьор Павел Поппандов

30 May 2019 19:13

Румен Радев връчи днес почетния знак на държавния глава на Павел Поппандов. Президентът присъства на премиерата на книгата на големия български актьор „Значи съм живял. Автобиография“, която се състоя в рамките на Пролетния базар на книгата в Националния дворец на културата.

​Министерството на културата връчи отличията "Златен век"

28 May 2019 20:57

Министерството на културата връчи отличия "Златен век" на над 70 изтъкнати български творци и институции по случай 24-ти май.