Култура

24 май 2019 12:42

Ценно издание на Рибния буквар беше дарено на читалище в Първомай

Ценно издание на Рибния буквар на Петър Берон получи като дарение читалище в Първомай по повод Празника на славянската писменост и култура. Книгата е съхранявана в продължение на 60 години като семейна реликва в дома на детска учителка. Дареното от н...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Единственото средно училище в с. Първомай вече ще има физкултурен салон

08 June 2019 09:38

От следващата учебна година, Средно училище "Св. Паисий Хилендарски" в петричкото село Първомай ще има физкултурен салон. В него в момента се обучават повече от 400 деца от първи до 12 клас, а часовете си по физическо възпитание провеждат на открито.

100 години читалищно дело честваха в мездренското село Игнатица

26 May 2019 13:00

Ден след 24 май едно от най-старите читалища в община Мездра - НЧ "Никола Йонков Вапцаров-1919" в село Игнатица, отбеляза 100 години от своето създаване. По този повод в местния Храм на просветата и културата се състоя тържествен концерт с участието на популярния народен певец Светлин Миланов, на Ансамбъл "Мездра" и на самодейни колективи от различни селища от района на Искърското дефиле.

Столична библиотека отбеляза Деня на библиотекарите

10 May 2019 17:48

На специална церемония бяха връчени призове за библиотекар за един ден, най-активно читалище в инициативите на СБ и най-активен училищен библиотекар

Видинското читалище „Цвят“ днес празнува имен ден

21 April 2019 14:30

Читалище във Видин днес има имен ден. Създателите му са го нарекли „Цвят”, защото е учредено на големия християнски празник Цветница, съобщи Любомир Илиев, секретар на читалището. Това е станало на 25 март 1870 година.

DMS кампания набира средства за ремонт на читалището в Батак

14 February 2019 07:22

Дарителска кампания събира средства за запазване, възстановяване и възраждане на старата сграда на Народно читалище „4 май – 1897 г.“, в гр. Батак, която има нужда от спешен ремонт. Тя в момента се руши, защото покривът й е почти разрушен, поради което в сградата тече вода при всеки дъжд или сняг. Нуждае се първоначално поне от реконструкция на покрива, която да спре течовете и разрухата. А в бъдеще ще са необходими немалко средства, за да се възстанови и вътрешност

Читалището в Оселна получи благодарност за участието си в Акция "Жълти стотинки"

09 February 2019 09:00

Читалището в Оселна и неговият секретар Десислава Димитрова получиха благодарствени грамоти от Сдружение "Съзидание-2012" за своето активно участие в Акция "Жълти стотинки - деца помагат на деца 2018", организирана за единадесета поредна година у нас. "Благодарим на дарителите и организаторите от Народно читалище "Просвета-1929" - с. Оселна, написаха по този повод от сдружението във фейсбук страницата на благотворителната инициатива. През 2018 г. те събраха и дариха 479.80 лв., подкрепяйки Акция "Жълти стотинки - деца помагат на деца". Продължаваме заедно и през 2019 г.!”

Читалището в Скребатно събира дарения от книги след пожара

17 January 2019 17:48

Стотици книги вече са събрани за читалището в село Скребатно. Сградата, в която се намираше библиотеката към читалището, кметството и два търговски обекта, изгоряха до основи при голям пожар преди една седмица.

Община Банско възстановява библиотечния фонд в изгорялото читалище на село Скребатно

11 January 2019 15:15

Община Банско организира инициатива за възстановяване на библиотечния фонд в изгорялото читалище село Скребатно. Мотото ѝ е „Дари слово за Скребатно“, съобщиха от общината. На 9 януари в гърменското село се разрази голям пожар, който унищожи кметството, читалището и библиотеката, помещаващи се в една сграда. Огънят изпепели над 3 070 книги, събирани с години в библиотеката, а самото читалище през февруари трябваше да чества век съществуване. Банско – многовековно

Читалище "Светлина" в село Труд получи дарение от книги

07 December 2018 09:27

Читалище "Светлина" в пловдивското село Труд получи дарение от книги и помощни средства за читателите на библиотеката си. Повод за дарението е репортаж в "Панорама". След излъчването му хора от България и чужбина решили да подпомогнат усилията на Светла Божилова - библиотекар в село Труд, и хората, които обичат да четат. Вижте и още в репортажа на Златин Бояджиев.

В Читалище „Факел-1926” - Зверино редят Коледна изложба на гоблени

05 December 2018 12:00

За втора поредна година в Читалището на най-голямото мездренско село Зверино редят Коледна изложба на гоблени. В навечерието на най-големия християнски празник, Рождество Христово, жените магьосници на иглата и платното от Зверино, ще зарадват жителите и гостите на селото с истински произведения на изкуството.