България

25 май 2019 08:39

Връчиха отличия за принос в развитието на българо-италианските отношения

Българи и италианци бяха отличени снощи на приема в нашето посолство в Рим, за приноса си към страната ни и развитието на двустранните отношения....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Българска делегация в Рим за честванията на 24 май

23 May 2019 08:27

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева започва официално тридневно посещение в Рим по случай честванията за 24 май.

Наградиха Ангелкова с най-високия италиански орден

31 January 2019 16:06

„Това е много висока оценка и чест за мен, която ме задължава да продължа да работя отговорно за ползотворното сътрудничество между двете държави“, подчерта министър Ангелкова

Седмица на италианската кухня в София

20 November 2018 08:37

Тази седмица Италия ще сподели вкусове от различните си региони с България и ще предложи типични продукти - средиземноморски блюда и разнообразие от италиански сирена. Седмица на италианската кухня по света се провежда за трета поредна година.

Нови посланици в Берлин, Рим и Прага

15 October 2018 16:20

Някои от най-дългогодишните посланици на България в ключови европейски страни ще бъдат сменени. Това показва решенията на Министерски съвмет от 12 октомври. В Германия Ради Найденов ще бъде заменен от Елена Шекерлетова.  До 2016 г. тя бе посланик в Австрия, а сега е постоянен секретар в МвнР. Преди това е била ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон и пълномощен министър и заместник-ръководител на посолството в Берлин. Владее немски, испански, английски, руски и китайски език. Ради Найденов е началник на кабинета на министър-председателя при правителството на Симеон Сакскобургготски. По-късно отива посланик в Австрия. От 2012 г. беше посланик на България  Марин Райков ще бъде заменен от Тодор Стоянов като посланик в Италия, Малта и Сан Марино. Стоянов в момента е заместник-министър на външните работи, между 2012 г. и 2016 г. е бил посланик в Португалия, а преди е работил в посолството в Рим и в генералното консулство в Милано. Райков беше премиер на едно от служебните правителство. В края на работата му самият той в качеството си на министър-председател внесе предложение на заседание на кабинета, с което бе предложен на президента за посланик в Рим. Преди това Райков е бил посланик и във Франция. В Кипър отива Любомир Тодоров, той ще замени Христо Георгиев, чийто мандат приключва. Тодоров е дипломат от кариерата, работил е в представителствата на България в Норвегия, Исландия, Израел, Йордания, като до 2016 г. е бил посланик във Финландия. През 2015 г. посолството в Хелзинки е определено за посолство за контакт на НАТО. Йордан Първанов ще замести Лъчезар Петков като посланик в Чешката република. Сега Първанов е директор на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" и eвропейски кореспондент в Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в посолството в Нидерландия и в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел. Меглена Плугчиева се премества от Швейцария в Черна гора, където ще замени бившия соцминистър на правосъдието Младен Червеняков. Плугчиева бе заместник министър-председател на република България, отговарящ за усвояването на европейските фондове, в дипломатическата ѝ кариера освен Швейцария, влиза и посланически пост в Германия.

Дни на италианското образование в София и Варна

13 October 2018 20:57

Идеята на специализираното изложение е да улесни всички, които искат да учат в италиански университети. По думите на италианския посланик у нас Стефано Балди, най- търсените специалности са икономика и търговия, а от тази година вече има и он-лайн университети, които позволяват дистанционно обучение.

Президентът Радев разговаря за миграцията и еврото с италианския си колега Серджо Матарела

13 September 2018 16:47

По-рано днес президентите на България и Гърция Румен Радев и Прокопис Павлопулос излязоха с позиция за общо споделяне на отговорността за укрепване на стабилността в Югоизточна Европа и развитието на добросъседски отношения.