Свят

25 май 2019 12:37

Панди в Китай ще бъдат опазвани чрез система за лицево разпознаване

Специалисти от китайския Център за опазване и изследване на гигантските панди в Чънду започнаха да използват софтуер за лицево разпознаване, с който разграничават толкова приличащите си муцуни на дивите гигантски панди, съобщи в. "Дейли мейл&quo...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ботсвана обмисля да разреши отново лова на слонове

09 May 2019 06:24

Ботсвана обмисля да върне лова на слонове.В страната живее най-голямата популация от тези животни. Вижте повече от Емилия Запартова.

Катастрофа: Хиляди пингвинчета измряха за нощ

25 April 2019 13:25

Данните от сателитните снимки сега показват бял лед, на мястото, където преди са живеели хиляди птици

ООН: Да се готвим за масово измиране на видове

24 April 2019 13:19

Само за изминалите 500 години човекът вече е допринесъл за изчезването на най-малко 680 вида гръбначни животни

Учени прогнозираха измиране на делфините

08 April 2019 10:02

Учени от Цюрихския университет и университета в Бристол, Англия, увериха, че е възможно скорошно измиране на делфините в резултат на глобалното затопляне, съобщава сп. "Кърънт байолъджи". Какво убива делфините - иска ли да знае държавата Било изследвано въздействието на климатичното затопляне през 2011 г. в западната част на Австралия върху размножаването на делфините. Специалистите установили, че повишаването на температурата с 4 градуса Целзий в Залива на акулите довело до гибелта на значителна част от морските водорасли, които са своеобразна основа на местната екосистема.  Поради тази причина след 2011 г. нивото на оцеляване на делфините се понижило с 12 процента. Намаляла и раждаемостта сред тези бозайници. Освен това специалистите регистрирали увеличена смъртност сред новородените и по-късно достигане до полова зрялост. При това делфините, които намират храна в морските дълбини, не пострадали толкова много от горещините.  Какво да правим, ако открием тяло на делфин По мнението на учените, заключенията им обаче дават нови поводи за безпокойство, защото, погледнато в дългосрочен план, повишаването на температурите може да доведе до измиране на тези животни.  БТА

Синът на Жак-Ив Кусто: Ситуацията с пленените косатки в Русия е критична

15 March 2019 13:22

Изследователят се съгласи да окаже помощ на властите по покана на губернатора на областта Приморие Олег Кожемяко

Дронове помагат на учени да преброят коалите в Австралия

03 March 2019 14:08

Учени тренираха дронове, снабдени с инфрачервени сензори, да разпознават топлинни следи от коали, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Биолози използват тази технология, за да могат прецизно и ефикасно да следят популацията от коали в Австралия.  Алгоритъм определя дали топлинните "подписи" са от коали или други видове животни. Учените планират да обучат алгоритъма да разпознава и топлинни "подписи" от други животни. В бъдеще дронове и инфрачервена технология ще се използват за следене на различни животни, включително застрашени и инвазивни видове.  Сега учените прибегнали до дронове, за да бъдат преброени коали, които са били следени с помощта на нашийници с радиопредаватели. По този начин била потвърдена прецизността на метода. По-рано дронове били използвани за преброяване на тюлени и морски лъвове на брега. "Тюлен на брега е нещо съвсем различно от коала на дървото - отбеляза Грант Хамилтън от Технологичния университет на Куинсланд. - Тази сложност, която е част от изследванията, наистина е вълнуваща." Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Топлите води около израелска ТЕЦ привлякоха десетки акули

02 February 2019 09:39

В тюркоазените средиземноморски води около ТЕЦ в северния израелски град Хадера кръжат необичайни, но и опасни сенки. Десетки акули се събират в района на съоръжението. Предполага се, че те са привлечени от топлината, отделяна от централата.

Военните сонари стресират китовете

30 January 2019 12:50

По подобие на гмурците, клюномуцунестите китове могат да страдат от кесонна болест под въздействието на военни сонари, предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Те призовават да се ограничи използването на подобно оборудване в Средиземно море. "Връзката между масовото излизане на някои видове китове на брега и използването на военни сонари със средна честота е съвсем ясна", заяви ръководителката на изследването от университета в Лас Палмас на Канарските острови. Специалистите фокусирали вниманието си върху клюномуцунести китове. Тези морски бозайници, които прекарват голяма част от времето си под водата, са шампиони по гмуркане на голяма дълбочина и по продължително задържане на дъха. Излизането им на брега е смятано за масивно, когато два и повече екземпляра са намерени мъртви по крайбрежието в един и същ географски район в близки една до друга дати. "Масовите излизания на китове на брега бяха много редки до 60-те години на миналия век, но рязко се увеличиха след разработването на военни сонари с честота 4,5-5,5 килохерца, които са използвани от военни кораби, за да откриват подводници", отбелязаха учените. Между 1960 г. и 2004 г. са регистрирани 121 колективни излизания на клюномуцунисти китове на брега. Медицинската причина за смъртта на тези морски бозайници обаче бе установена едва след излизането на 14 от тях на брега на Канарските острови по време на морски учения на НАТО през 2002 г.

Глобалното затопляне ожесточава междувидовата борба при птиците

12 January 2019 16:15

Зоолози от университета в Гронинген, Холандия, установиха, че междувидовата борба между птиците се засилва заради глобалното затопляне. Колкото повече се повишават температурите, толкова по-свирепо ще е поведението на отделни видове птици.

Тюлени превзеха канадския щат Нюфаундленд

10 January 2019 18:29

40 тюлена превзеха улиците и градинките на градче в канадския щат Нюфаундленд. Наложи се бреговата охрана да се намеси, тъй като, дебелата снежна покривка не позволява на тромавите морски бозайници да се върнат сами в Атлантическия океан.