Икономика и бизнес

05 юни 2019 15:22

Цигарите без цена върху кутиите

Това реши правителството, след като одобри наредба за условията и реда за регистриране на цените на тютюневите изделия...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

МС одобри идеите за промени в Закона за тютюна

13 August 2019 16:18

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Целта на промените е да се намали административната тежест за икономическите оператори в сектора на производството и търговията с тютюневи и свързани с тях изделия, както и привеждане на националното законодателство в съответствие с правото на Европейския съюз. Със законопроекта се предвижда още информацията за съставките и емисиите на тютюневите и свързаните с тях изделия да се предоставят само от производителите и вносителите на тези изделия. Данните и информацията ще се представят посредством общ портал.

СЗО се обяви против новите продукти и тактики на тютюневите гиганти

30 July 2019 17:47

Световната здравна организация призова потребителите и правителствата да не се доверяват на най-новите продукти на тютюневите гиганти. Тя посочва, че електронните цигари и устройствата за загряване на тютюн не допринасят за борбата с рака. В свой доклад преди дни организацията констатира, че блокирането на влиянието на тютюневата индустрия е от ключово значение за намаляване на вредите от употребата на тютюневи продукти.

Световната здравна организация обяви електронните цигари за вредни

27 July 2019 18:27

Електронните цигари „без съмнение са вредни", и трябва да бъдат подложени на регулации, заявиха от Световната здравна организация (СЗО) като предупредиха пушачите да не се опитват да използват тези продукти, когато се опитват да откажат пушенето.

Учени: Тютюнопушенето уврежда и очите

15 July 2019 06:31

Милиони пушачи излагат на риск и зрението си, предупреждават специалисти, цитирани от Би Би Си и БНР. Въпреки ясната връзка, едва един на всеки пет души е съгласен, че тютюнопушенето може да предизвика слепота, сочи проучване на британската Асоциация на оптометристите. Пушачите рискуват двойно повече да изгубят зрението си в сравнение с непушачите, посочва неправителствената организация Кралски национален институт на слепите хора. Това се дължи на токсични химикали в цигарите, които могат да раздразнят и увредят очите. Например тежки метали като олово и мед може да се отлагат в очите и да замъглят зрението.

Бизнесът и медицината спорят за вредата от наргилетата

11 July 2019 21:15

Бизнесът и медицината са на различно мнение за вредата от наргилетата. Какви са плюсовете и минусите от икономическа и здравна гледна точка

Отказът от цигари ни спасява от преждевременна смърт

08 July 2019 10:30

Ако ги захвърлим преди 45 г. - намалява риска от болести на сърцето

Наградиха ученици от конкурса "Посланици на здравето"

24 June 2019 20:52

Всяка година тютюнопушенето убива по 8 милиона души от цял свят, показват данни на Световната здравна организация. В помощ на здравословния начин на живот за поредна година държавата организира национален ученически конкурс "Посланици на здравето". В него се включиха ученици от цялата страна, а министърът на здравеопазването награди 46 от всички проекти.

Сан Франциско забранява продажбата на електронни цигари?

24 June 2019 11:05

Сан Франциско възнамерява да стане първия американски град, който забранява продажбата на електронни цигари. Мярката е част от усилията да бъде намалено тютюнопушенето сред младите хора.

Париж забранява пушенето в парковете

31 May 2019 20:40

От 8 юни тютюнопушенето ще бъде забранено в 52 парижки паркове, площади и градски градини. Решението идва година след като същата забрана беше наложена в няколко централни и крайни квартали на френската столица.

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

31 May 2019 06:30

Денят се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация.