Свят

05 юни 2019 21:54

Заев в Брюксел: Ако не получим бързо дата за преговори с ЕС, правителството може да падне

Националистическите сили могат да дойдат на власт...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Заев: Няма да има оставка, няма да има предсрочни избори

13 August 2019 22:47

Македонският премиер Зоран Заев тази вечер категорично отхвърли възможността в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори поради аферата "Рекет".

Скандал с българска следа разклати македонското правителство

12 August 2019 13:00

Стабилността на управляващото правителство в Северна Македония е поставена под въпрос след скандал с получаване на подкуп, съобщи Нова Македония. Това стана, след като италиански вестник публикува специални записи. В тях се намеква, че бившият ръководител на македонската Специална прокуратура Катица Янева е получила подкуп от 5 млн. евро. Тя е трябвало да подкрепи предприемача Йордан Камчев по дело за пране на пари. Посредници в сделката са били Боян Йовановски и Зоран Милески. Те са получили по 1 млн. евро за услугите си. Припомня се, че България искаше Камчев за почетен консул в Охрид. В записа се чува и репликата „Българите да не се месят“. Около скандала с продажба на български паспорти се повдигна и въпросът защо Камчев има българско гражданство. От опозицията вече разкритикуваха македонското правителство за липсата на действия за разрешаването на случая.

Северна Македония е на прага на предсрочни парламентарни избори

06 August 2019 09:39

Вотът може да се състои през юни 2020 година

Заев: Илинден трябва да обединява

02 August 2019 17:00

Илинденското въстание е вик за обединение. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от „Макфакс“. Заев говори по повод на националния празник на страната си. Той заяви, че патриотизмът не трябва да значи разделение, а търсене на общ език. „Всички ние, дали сме македонци, сърби, албанци, роми, турци, бошняци смятаме, че нашето патриотично задължение е да се помирим и обединим. Мястото Мечкин камък трябва да да бъде крайъгълен камък на единство и разбирателство“, заяви Заев. Той подчерта, че героите на Илинденското въстание са се борили за бъдещето , а не за миналото. Заев посочи, че заради това знамето на Крушевската република е вградено в химна.

Борисов обеща на Пендаровски силна подкрепа за начало на преговорите с ЕС

01 August 2019 14:47

Българският премиер обаче иска да види напредък в работата на съвместната комисия по историческите въпроси

Гърция отваря пътя на Северна Македония и Албания към ЕС

29 July 2019 13:00

Гърция няма да блокира членството на Северна Македония и Албания в ЕС, съобщи Катимерини. ЕК вече препоръча започването на преговори и с двете държави. Предстои да се разбере, дали Европейският съвет ще подкрепи препоръката. Това ще стане ясно през октомври. Според информатори до новия гръцки премиер Киракос Мицотакис, Гърция няма да попречи на балкански държави да влязат в ЕС. Страната вероятно обаче ще поиска определени неща в замяна. Очаква се страната да настоява Северна Македония стриктно да спазва споразумението. В същото време ще има искане към Германия да смекчи исканията си за бюджетния излишък на Гърция. Гърция ще настоява и за повече сигурност за своите граждани в Албания.

Заев във FB: Не македонците, а Груевски присвояваше чужда история

23 July 2019 20:03

След интервюто му за гръцката телевизия Алфа, в което каза, че македонците са присвоявали чужда, балканска и световна история

Зоран Заев: Балканите вече не са бурето с барут

23 July 2019 13:19

"Балканите станаха европейски. Македония даде пример за това с договорите си с България и Гърция", заяви в интервю премиерът на Северна Македония

Зоран Заев: Присвоявахме чужда история  

22 July 2019 12:28

Изявлението му предизвикаха силни реакции в Северна Македония, гражданите обвиниха Заев, че е казал това, за да се "подмаже"

Фон дер Лайен е за европейска перспектива на Северна Македония и Албания

20 July 2019 19:23

В първото си интервю като председател на Еврокомисия Урсула фон дер Лайен потвърди ангажимента за европейската перспектива на Северна Македония и Албания."Те са наши съседи", каза фон дер Лайен в интервю за немското списание "Шпигел", цитирана от БГНЕС. Председателят на ЕК заяви, че ще настоява за започване на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, веднага след като се прецени, че тези две страни са изпълнили критериите. Тя е! Урсула фон дер Лайен ще управлява ЕС Фон дер Лайен бе избрана във вторник като първата жена ръководител на Еврокомисия в историята на ЕС. Тя трябва да поеме новата си длъжност на 1 октомври. По време на кампанията, с която убеди евродепутатите да гласуват за нея, тя многократно постави като приоритет преговорите с двете страни от Западните Балкани. Потвърди това и в първото си интервю. „Трябва да започнем преговори с тези страни веднага, след като Европейският съвет приеме заключението, че критериите са изпълнени. Трябва да подадем ръка на тези страни. Ние се намираме на един и същ континент, имаме една и съща история, ние сме съседи. Ако затворим вратата към този регион, причиняваме щети на себе си”, изтъква Лайен в интервюто. Фон дер Лайен: Не притискайте Източна Европа По време на представянето си преди десетина дни пред политическите фракции в Европейския парламент Лайен похвали Северна Македония като ярък пример. „Западните Балкани трябва да бъдат приемани сериозно, а Северна Македония е ярък пример за положителни постижения”, каза тогава. Като германска министърка на отбраната тя посети страната през септември 2018 г. преди референдума. След това тя каза, че Република Македония има уникален шанс да влезе в евроатлантическото семейство и ЕС иска да гради своето бъдеще с нея.