България

11 юни 2019 21:53

Нов държавен съвет ще следи съдебната реформа и борбата с корупцията

Председатели на съвета ще бъдат зам.-министър председателят по съдебната реформа Екатерина Захариева и представляващият Висшият съдебен съвет....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Еврокомисията потвърди, че желае да спре мониторинга на България

14 June 2019 17:00

Европейската комисия потвърди позицията си, че желае Механизмът за сътрудничество и проверка за България да отпадне преди края на мандата на настоящата Комисия. Вчера министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ще подаде оставка, ако това не стане. От Комисията коментираха обаче, че страната ни трябва да изпълни всички условия, поставени от Брюксел.

140 от висшия ешелон - министри, депутати, кметове,чиновници, разследвани за корупция

14 June 2019 16:41

Делата срещу 101 от тях са на етап досъдебно производство, а срещу 39 има внесен в съда обвинителен акт

Дебат по идеята за разследване на "тримата големи" в съдебната власт

14 June 2019 06:22

Правосъдното министерство с дебат за създаването на правила за разследване и търсене на наказателна отговорност от "тримата големи" в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Безпрецедентно заседанието ще може да се следи и в реално време на сайта на ведомството.

Данаил Кирилов подава оставка, ако мониторингът не отпадне до края на тази Еврокомисия

13 June 2019 10:44

Правосъдният министър Данаил Кирилов е казал пред еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност на половете Вера Йоурова, че ще представи своята оставка, ако не отпадне мониторингът върху правосъдната ни система до края на мандата на тази комисия. Това обяви току-що във ВСС Кирилов в отговор на журналистически въпрос. Кирилов коментира с думите "аз вярвам" въпроса - дали е възможно Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне до края на мандата на комисията "Юнкер". Обещания в тази насока имаше от самия Юнкер, но Вера Йоурова се изказа по-скоро в противоположна посока неотдавна. Йоурова: Имам информация, че София ще спре да дава гражданство срещу инвестиции Кирилов имал "много дълъг и много конструктивен" разговор с еврокомисарката по правосъдието, като каза, че тя - от една страна отчела и големия ни напредък, от друга, казала, че някои от изявленията й били в лично качество. Кирилов заяви още, че имаме подкрепа за измененията в режима на "тримата големи", които й представил. Утре в Министерството на правосъдието предстои обсъждане на режима на промяна на статута на Тримата големи, като едното предложение на Крилов е апелитвен спецпрокурор да може да разследва главния.

Данаил Кирилов: Изборите в съдебната система в България са тежки

12 June 2019 18:43

Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност. Това заяви в предаването "Още от деня" министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Протестиращи настояха за съдебни реформи

09 June 2019 20:30

Протестиращи от Фейсбук групата "Референдум за справедливост" започват подписка за промени в Закона за прякото участие на граждани в държавната власт.

Цацаров и Чолаков предлагат Дисциплинарен съд за наказанията на съдии и прокурори

30 May 2019 15:54

Идеята е да се роди един напълно нов, независим орган, който да гарантира независимо и безпристрастно събиране и анализиране на данните по конкретни дисциплинарни производства

Сотир Цацаров призова Лозан Панов за диалог по прекрояването на съдебната карта

30 May 2019 14:28

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска Пленумът на ВСС да не приема доклада на председателя на ВКС за дейността на съдилищата през 2018 година

738 политици не са декларирали доходи, банкови влогове и имоти

17 May 2019 19:28

Некоректните rмат 14-дневен срок, за да подадат съответните корекции

И председателят на ВАС заговори за временно отстраняване на един от "тримата големи"

16 May 2019 15:43

Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“ – това трябва да се предвиди, защото там има празнина в закона. Това каза днес председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев, цитиран от "Фокус". Лозан Панов: Главният прокурор има много правомощия без контрол „Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват. Говорихме за предложението, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на т. нар. „трима големи“, каза още Чолаков. Сотир Цацаров за срещата с президента: Прибързано На въпрос как гледа на тези предложения, председателят на ВАС отговори: „По принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура“, допълни административен съдия №1. Кирилов: Може да има дебати за по-кратък мандат на главния прокурор Попитан какво мисли за временното отстраняване при проверка, той обясни, че това не е предвидено в закона. „Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от „трима големи, той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено“, коментира още Чолаков. Клуб Z припомня, че дългогодишният разговор за контрол върху главния прокурор (реално - единственият неконтролируем от "тримата големи") изненадващо се пренасочи в тема за предсрочно прекратяване на мандата на "тримата големи". Всъщност това - кой може да образува следствие, да повдигне обвинение и сътоветно - да стартира процедурата срещу двамата върховни съдии е повече от ясно и при сегашното законодателство... Пред края на мандата си: Цацаров прегърна идеята на Кирилов за "тримата големи" Темата прегърна веднага след назначаването си новият правосъден министър Данаил Кирилов, който усилено работи по правила за предсрочно отстраняване на "тримата големи".