Регионални

12 юни 2019 06:15

Комисия описва щетите от преливането на язовир Нова Върбовка

Комисия описва щетите от наводненията в Община Стражица след като вчера язовир край село Нова Върбовка преля, а този до село Камен повиши нивото си критично....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Изпускане на язовир „Ръжица 2“ е довело до измиране на риба в него

16 August 2019 21:36

Повреда на основния изпускателен кран е причина за изпускането на язовир „Ръжица 2“ до айтоското село Руен. Това е довело и до измиране на рибата в него. Язовирът напоява 1800 декара земеделски площи в близките села Ръжица и Разбойна и не е зарибен, а количеството измряла риба вече е почистено от птиците около него.

Жители на наводненото преди 3 г. село Константиново излизат на протест

13 August 2019 21:25

Три години след наводнението във варненското село Константиново, дерето, което тогава преля се е превърнало в блато, а улиците са осеяни с дупки. Хората от селото се чувстват излъгани от община Варна, защото са получавали много обещания за инвестиции в селото, но нищо не е изпълнено. Утре сутрин те ще блокират пътя между Варна и Белослав.

11 литра на квадратен метър дъжд е паднал снощи в София

03 August 2019 12:37

Единайсет литра на квадратен метър дъжд е паднал снощи в София при разразилата се гръмотевична буря, съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев. На Черни връх измереното количество е 21 л.на кв.м, в Пловдив - 20 л. на кв. м., Чирпан - 11 л. на кв. м., в останалите райони количествата са били между 1 и 10 л.на кв.м. Данните са за времето от 21.00 ч. на 2 август до 9.00 ч. на 3 август, като дъждът се е излял за по-малко от три часа, уточняват от НИМХ. Днес валежите ще продължат, има обявен жълт код за опасни явления в редица области. Продължава разчистването на паднали клони и дървета вследствие на дъжда в София, Пловдив, Перник, информираха от Гражданска защита. До момента няма нови сигнали.

Поройният дъжд нанесе щети в Разград

02 August 2019 12:28

Поройният дъжд, който снощи се изля в Разград, е предизвикал затруднения за движението в целия град. В областния съвет за сигурност са постъпили 5 сигнала за закъсали хора и автомобили.

Мощна буря потопи под вода Кърджали (видео)

29 July 2019 18:29

За по-малко от 20 минути улиците в града се наводниха

Изпускат водите на язовир в старозагорското село Малка Верея

29 July 2019 12:33

Утре от 8.00 часа, доброволците от „Доброволно формирование“ към Община Стара Загора и екип на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще проведат съвме...

Проливни дъждове наводниха имоти в две села в Бургаско

24 July 2019 12:08

Дъждове наводниха дворове и приземни етажи в бургаските села Ливада и Русокастро, след като в района снощи количествата валежи достигнаха 160 литра на квадратен метър. Днес започва отводняване на засегнатите къщи. От областната администрация успокояват, че няма опасност за хората и животните в областта. Според кмета на Камено Жельо Вардунски такива наводнения се случват за четвърта поредна година, а от Комисията по бедствия и аварии не са им одобрили проект за корекция на реката.

Пороен дъжд и придошла река подкопаха пътя Велинград-Якоруда

23 July 2019 11:35

Инцидента стана около 2 часа тази нощ край село Черна места. Вследствие на пороен дъжд, излял се вечерта в района на Белмекен, река Черна места приижда и подкопава пътя в едноименното село на община Якоруда. Срутени са около пет метра от крайната лента, а мантинелата виси почти във въздуха.

Готов е първият язовир за питейна вода, изграден през последните 30 г.

15 July 2019 19:40

Първият язовир за питейни води, изграден през последните 30 години - "Пловдивци", вече е готов и има издадено разрешение за ползване, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Съоръжението ще осигури в изобилие чиста питейна вода за над 40 хил. души в Рудозем и региона. Информацията за готовия язовир е съобщила министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на изнесено заседание на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Министър Аврамова е посочила още, че нормативната уредба в сектора трябва да се осъвремени и затова се подготвя Закон за ВиК. В напреднала фаза е и подготовката на инвестициите в над 400 обекта в 15 административни области на страната, които ще бъдат направени от ВиК операторите с 1,9 млрд. лв. от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Заместник-министър Николай Нанков е съобщил, че през последните четири години МРРБ е инвестирало 75 млн. лв. във ВиК инфраструктура. За същия период над 332 млн. лв. са реинвестирани от самите ВиК оператори. Отделно в периода 2007-2013 г. по линия на европейските фондове, ПУДООС и бюджета са били изградени или рехабилитирани 51 пречиствателни станции и стотици километри ВиК мрежа в цялата страна. Едно от основните предизвикателства пред ВиК сектора е недостигът на ресурс. Нуждите, според анализа на Световната банка, са 11 млрд. лв. Темата с публично-частните партньорства и концесиите не стои на дневен ред, е коментирал зам.-министър Нанков. При подготовката на Закона за ВиК ще се спазва принципът за запазване на социалната поносимост на цената на услугите. Ще се предложи и механизъм, по който уязвимите групи да се възползват от помощ за осигуряване на питейна вода, се посочва в съобщението.

Порой наводни Белозем

14 July 2019 20:02

Пороен дъжд в пловдивското село Белозем наводни част от улиците. Ситуацията се усложни заради спирането на електричеството. Иначе въпреки прогнозите за поройни дъждове и обявените масово оранжеви и жълти кодове за предупреждение от опасни води, очакванията на синоптиците не се оправдаха. Валежите бяха умерени и на малко места създадоха проблеми.