България

12 юни 2019 12:41

Цацаров подписа споразумение за сътрудничество с DIICOT

Главния прокурор Сотир Цацаров е в Румъния, по покана на ръководителя на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) г-н Феликс Бънила...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Проф. Овчаров: До средата на 19 век румънците използват кирилицата

21 June 2019 18:48

На пресконференция в БТА историкът проф. Павел Павлов и археологът проф. Николай Овчаров призоваха българската история да не се изопачава. Двамата изложиха мнението си покрай повишеното напрежение между България и Северна Македония около личността на Гоце Делчев. Проф. Павлов изрази възмущението си от умишлено променената националност на Гоце Делчев и Яне Сандански, които сами се определят като българи. "Това е престъпление срещу човечеството, критикува историкът. Никой българин няма да се съгласи с насилието над истината, че Гоце е македонец, отсече той и призова македонското правителство "да не лъже собствените си хора", заяви той. Според проф. Овчаров двустранни комисии не могат да решат проблемите с историческото наследство. "Северна Македония вече чука на вратата на ЕС, така България може да наложи влиянието си", смята археологът. Проф. Овчаров коментира и възможните напрежения, които могат да възникнат и между България и Румъния след последните му открития, свързани с граф Дракула. Влад Цепеш (Граф Дракула) е говорил на български език, става ясно от влахо-българските грамоти (документи) на видния учен Любомир Милетич. Вулгарно според Овчаров се използва историята с Влад Цепеш за бизнес и развитие на туризма, като се изтъкват дракули и вампири. С Румъния можем да използваме общи маршрути, за да се покаже приносът на войводите, смята археологът. Проф. Овчаров изтъкна, че държавната традиция на Румъния е взета от българското царство преди неговото падане под турско робство. Преди това румънска държава не е имало, а само Влашко и Молдовско войводство, които по-късно стават Велики войводства. Освен пряката приемственост, се стига и до езика. Още от времето на цар Калоян, около 13 век, според професора владетелят е бил наричан цар на българи и власи. До средата на 19 век румънците използват кирилицата. "Ние по никакъв начин не противопоставяме България на другите държави, но нека да знаем историята такава, каквато е била", уточни проф. Овчаров.

Цацаров поиска от колегията на ВСС временно отстраняване на прокурора от Самоков, обвинен за побой

19 June 2019 12:09

Искането на главния прокурор е обосновано от необходимостта от извършване на процесуално следствени действия в гр. Самоков и служебното положение на обвиняемия

Община Берковица и Лесотехническата гимназия участваха в изложение в Крайова

18 June 2019 14:40

Община Берковица и Лесотехническата гимназия се представиха на изложение в гр. Крайова, Румъния. Изложението е част от голямата съвместна кампания за информиране и популяризиране на природното наследство на региона и възможност за създаване на устойчиви партньорски отношения между заинтересованите страни в туристическия сектор, съобщават от общинската пресслужба.

Данаил Кирилов: Кандидатът за главен прокурор не може да има политически привкус

18 June 2019 09:11

"От медиите научавам за кандидатурата на Емил Радев. На мен не ми е известно. Струва ми се, че някой се стреми предварително да го посочи, за да го изключи в началото на този дебат", посочи правосъдният министър

Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист. То е жертва на целенасочено влияние от Ислямска държава

13 June 2019 19:59

Кореспонденцията показва как става въвеждането в ценностите на исляма. След това се стига до това, че агитираният сам възприема религията. Започва изпращане на клипове. Първоначалната реакция била уплаха и отвращение..

Български и румънски ​кораби се борят с нефтените разливи в Черно море

13 June 2019 14:43

Два специализирани кораба, плаващи под български и под румънски флаг, се борят с нефтените разливи в Черно море. Те ще участват в международно учение в акваторията на Варненския залив, организирано от Европейската агенция по морска безопасност. Демонстрациите се провеждат всяка година и са важни, тъй като през последните години трафикът на нефтопродукти в Черно море е увеличен.

Избират главен прокурор на 24 октомври

13 June 2019 13:08

Стартът на процедурата е 15 юли

Висшият съдебен съвет ще обсъди графика за избор на главен прокурор

13 June 2019 07:50

Според предложената от обвинител №1 схема процедурата ще стартира на 15 юли, а на 29 юли ще станат ясно имената на кандидатите

Данаил Кирилов: Изборите в съдебната система в България са тежки

12 June 2019 18:43

Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност. Това заяви в предаването "Още от деня" министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Радев за избора на главен прокурор: Прозрачност, прозрачност, прозрачност...

12 June 2019 10:21

Президентът Румен Радев повтори поне 3 пъти думата "прозрачност" в уводното си изказване на кръгла маса, която организира днес по повод избора на нов главен прокурор. Сотир Цацаров за срещата с президента: Прибързано След поредица от срещи с "тримата големи" - Лозан Панов, Георги Чолаков и Сотир Цацаров, с правосъдния министър Данаил Кирилов, с представители на ВСС и Инспектората, днес Радев приема неправителствени организации и браншови сдружения, свързани със съдебната власт. Изборът на главен прокурор стартира на 15 юли, вотът на 14 ноември (ХРОНОГРАМА) "Сред критериите (за нов главен прокурор), разписани в закона, има един много важен критерии: "изявена независимост, воля за налагане на законността". Това са хубави критерии, но те повдигат и въпроси – какво означават точно тези критерии? И много важно – какви са измерителите на тези критерии... Как ще бъде оценена неговата независимост", попита Радев в краткото слово, с което откри събитието. Президентът специално отговори на задочните обвинения, че надвишава правомощията си, като се занимава с избора: "Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но не пренебрегвам в никакъв случай и моите задължения, защото аз съм на края на процеса и подписвам указ. Пак казвам – за мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси, да има достатъчно повишено общестевно внимание", заяви Радев. В президентството днес са събрани представители на 15-ина организации, включително и някои от най-острите критици на статуквото в системата като Съюз на съдиите в България, Български институт за правни инициативи, "Правосъдие за всеки" и пр.