България

12 юни 2019 13:04

ДПС след консултации: Нисък ДДС за лекарствата ще свали цената

Цената на лекарствата ще спадне при намаляване на ДДС за тях, заяви днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултации с фармацевтичните организации, но уточни, че има още работа по въпроса.  Движението проведе днес първа среща с представите...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Йордан Цонев: Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лв.

23 June 2019 11:01

"Когато две партийни програми се доближават и изпълняват, е нормално обществото да смята две партии за по-близки", коментира той изказванията, че ДПС и ГЕРБ са в коалиция

Директорът на "Просвета": По-нисък ДДС върху книгите няма да увеличи читателите

21 June 2019 15:27

Никола Кицевски "Въвеждането на намален или нулев данък добавена стойност върху книгите може само да бъде приветствано. Това решение обаче няма да има съществено отражение върху книгоиздателския сектор, защото няма да доведе до увеличение на читателите". Това заяви директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Според него, ДДС трябва да падне или да се намали изобщо за всички стоки, а не за отделни. „Би било много добре данъкът да се намали за всички стоки например с 2%. Освобождаването на книгите повдига въпроса защо да не се намали ставката и върху лекарствата“, каза Кицевски. Той смята, че има други начини да се помогне на книгоиздаването и българския бизнес, а най-лесният от тях е правителството да започне да спазва собствените си закони. „Имаме закон, според който правителството трябва да отделя пари всяка година за закупуването на нови книги в библиотеките, което не се случва“, поясни издателят. Кицевски коментира и основните тенденции в книгоиздаването, като посочи, че нарастването на цените на книгите е преди всичко заради намаляващия брой читатели. „Тиражите на книгите спадат в глобален мащаб... Електронното книгоиздаване засега няма особен успех – делът на електронните книги е около 8% от общия обем продажби“, каза още той.

Караниколов предлага нулев данък за реинвестираната печалба

19 June 2019 22:59

Министърът на икономиката Емил Караниколов лансира своя идея за данъчни облекчения за следващата година - фирмите, които инвестират печалбата си в научна и развойна дейност, да се освободят от корпоративен данък. Според Караниколов мярката ще окаже по-осезаем и устойчив ефект върху икономиката и доходите, отколкото предложенията за диференцирани ставки ДДС за някои основни стоки като хляб, лекарства и книги. "Трябва да се направи анализ за кои стоки се предлагат по-ниски ставки по ДДС и как това ще се отрази на бюджета и на конкуренцията. За да не се получи така, че сега ще падне цената на хляба с 30 стотинки, а след година той ще е по-скъп", заяви Караниколов. Според него подобни "административни мерки" водят до краткосрочни решения, отбелязва в. „Сега“. Преди година група икономисти от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) също предложиха да се премахне данъкът върху реинвестираната печалба на компаниите. Те дадоха за пример Естония, въвела през 2000 г. нулева данъчна ставка върху неразпределената печалба. Мярката не се отразила негативно на бюджета, напротив - освободила средства във фирмите и повишила инвестициите. Според икономистите начинът на формиране на печалбата позволява масово по-големите компании у нас да избягват облагането.

Емил Караниколов: По-важно е да работим за увеличаването на доходите

19 June 2019 19:09

Според министъра на икономиката Емил Караниколов по-важното от диференцирането на ставките за ДДС е да се работи за увеличаването на доходите, тъй като цените на стоките и услугите винаги се покачват, а отстъпките за един сектор често стават за сметка на друг.

Тристранката отхвърли намаляване на ДДС за храни и лекарства

19 June 2019 18:05

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес бизнес организации и КНСБ категорично отхвърлиха законопроекта на БСП за сваляне на ДДС за храните и лекарствата. Единствено от КТ "Подкрепа" подкрепиха мярката. При откриването на новата сесия на Народното събрание, идеята за намаляване дойде от депутата от ДПС Делян Пеевски, който предложи да се намали ДДС за хляба, лекарствата и книгите. БСП обаче изпревари с внасянето на конкретен законопроект.

Мустафа Карадайъ: От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии

19 June 2019 09:42

Според нас няма разлика между 1 лв. или 0 лв. субсидии на политическите партии, защото партиите с 1 лв. субсидии не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си, заяви председателят на ДПС

Управлението на държавните фирми и диференцирано ДДС обсъжда тристранката

19 June 2019 07:01

Бизнесът подкрепя проекта на МС, синдикатите искат промени

Само ДПС уважи поканата на БСП за партийните субсидии, искат да се запази общественото финансиране

18 June 2019 13:41

Целта на предложението на управляващите за субсидия от един лев на глас е опозицията да бъде унищожена преди местните избори, заяви Драгомир Стойнев

Работодатели: Социална политика с данъци не се прави

14 June 2019 19:30

Съмнение, че цените на определени видове стоки ще паднат, ако се въведе диференцирана ставка на ДДС изказа в предаването "Още от деня" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Хасан Адемов: Единната ставка на ДДС е приоритет за ДПС, но не е тема-табу

13 June 2019 18:41

В студиото председателят на парламентарната комисия по труда и социална политика и депутат от ДПС Хасан Адемов заяви, че ДПС търси диалог и разговор по темата за евентуално диференциране или премахване на данъка добавена стойност на определени стоки. По думите му, партията има основание да повдигне този разговор, тъй като е един от авторите на сегашния данъчен модел.