България

12 юни 2019 15:32

Спецпрокуратурата претърсва бизнесцентър, в който има офиси на Иво Прокопиев

Разследващите пристигнаха следобед...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Прокопиев: Действията на прокуратурата са тормоз и репресия срещу мен

18 June 2019 09:20

Миналата седмица спецпрокурори влязоха в бизнес център, където се помещава фирма, свързана с бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Наблюдаващият прокурор обясни, че акцията е част от разследване, свързано с предприятието "Каолин". В „Тази сутрин” на бТВ самият Иво Прокопиев уточни, че по време на акцията е бил извън България. Той определи действията на прокуратурата като поредната системна репресия и тормоз срещу него. „Тя използва най-разнообразни, привидно законови средства, за сплашване и налагане на репресия върху мен, фирмите и медиите, които издавам. Търси се единствено негативен ефект за някакво публично назидание и тормоз”, заяви Прокопиев. По думите му става въпрос за „циркаджийско искане” за предоставяне на документи, които са от периода 2000-2001 г. и които са за покупка и продажба на акции. „Целият този период приключва през пролетта на 2013 г. В по-голямата част от него „Каолин” е била публична компания, която се регулира практически като банките. През цялото това време не само сме били под надзор, а сме били интензивно проверявани от данъчните власти и от Комисията за финансов надзор”, поясни бизнесменът. „В този смисъл цялата драматизация, която сега се създава, е напълно безплодна и ненужна”, допълни той. Прокопиев заяви още, че търсеният ефект е атака срещу репутацията му. По думите му неслучайно заедно с прокуратурата на място са дошли „един определен тип жълти медии” под контрола на ДПС и Делян Пеевски, които са отразили събитията „шумно и кресливо”. „Идеята, че може да има свободно предприемачество, което не е част от корупционния модел, който владее държавата, не им харесва и се опитват по всякакъв начин да докажат, че успех извън обществените поръчки в България не е възможен. Такива са правилата и всеки, който се опитва да играе по нормалния начин, ще бъде наказан и демонстративно атакуван, за да видят другите, че така не трябва”, каза още Иво Прокопиев. Той е завел дело срещу България в Европейския съд за правата на човека за незаконните действия на КПКОНПИ срещу него.

Специализираната прокуратура разследва кмета на Костенец за корупция

17 June 2019 10:28

Специализираната прокуратура, със съдействието на Антикорупционната комисия и СДВР, извършва разследване на корупционни действия на кмета на град Костенец - Радостин Радев. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.Очаквайте подробности в емисията "По света и у нас"

Висш магистрат сред купувачите на общинска земя в Божурище

28 May 2019 12:55

80 дка е продало кметството на безценица, съобщи Иван Гешев

Спецпрокуратурата влезе в кметството в Божурище

28 May 2019 09:10

Причината вероятно е журналистическо разследване за сделки с евтини имоти в общината

Ново заседание на делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

11 April 2019 08:21

На заседанието стана ясно още, че хора на подсъдимия Иво Прокопиев буквално са успели да манипулират търга за продажбата на остатъчния пакет акции в EVN

Спецпрокуратурата разследва кмета на село Чупрене

09 April 2019 09:55

Според данни Ваньо Костин продавал общински земи на дружества, свързани с негови родственици

Специализираната прокуратура провежда операция в Перник

03 April 2019 11:42

Прокурори от Специализираната прокуратура и БОП в Перник провеждат в момента операция в "Автомобилна администрация"-Перник.

Прокуратурата влезе в пловдивския "Захарен комбинат"

28 March 2019 10:45

Специализираната прокуратура влезе в пловдивския "Захарен комбинат". Специализиран екип от прокурори, следователи и полицаи, под ръководството на Специализираната прокуратура, извършват процесуално-следствени действия днес в рамките на образувано досъдебно производство. Претърсванията и изземванията се осъществяват по адреси на търговски дружества, разпитват се свидетели. От сградите на "Захарен комбинат" АД – Пловдив са иззети мобилни телефони, компютри, пълномощни и документи, свързани с офшорна собственост.Очаквайте подробности.

Прокуратурата и ДАНС влязоха в "Кинтекс"

28 March 2019 10:23

На 28 март 2019 г. в рамките на досъдебно производство прокурори от Специализираната прокуратура (СП)  и следователи от Следствения отдел към СП извършват следствени действия в  офисите на дружество „Кинтекс“. В хода на разследването участват и служители на ДАНС. Това става ясно от кратко съобщение на държавното обвинение. Оттам поясняват, че от държавното военнотърговско дружество, което е с принципал Министерството на икономиката, се изземат документи и се претърсват помещения. "Кинтекс" е част от държавния мастодонт "Държавна консолидационна компания".  Министър Караниколов проверява "Кинтекс" 10 години назад Досъдебното производство е образувано на 1 февруари т.г. за престъпно сдружаване и  безстопанственост (чл. 321, ал. 6 и чл. 219 от НК), съобщават от прокуратурата. Формулировката "за престъпно сдружаване" по принцип означава, че става дума за двама души - от 3-ма и нагоре биха били "организирана престъпна група" Агенти на ДАНС влязоха в "Кинтекс" За подобна акция на ДАНС във военно-промишлената фирма бе съобщено и през 2016 г., когато принципал бе министърът на икономиката Божидар Лукарски, но не е известно нещо да последва от това. Според наши източници днес акцията е само в софийската централа на "Кинтекс" в района, известен като "Кръста" в кв. "Лозенец", но не и в страната.  

С разпит на свидетели продължава делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

18 March 2019 17:56

Специализираният наказателен съд разпита част от надзорниците на Агенцията за приватизация по делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Тримата са с обвинение, че през 2011 г. са участвали в продажбата на 33% от акциите на EVN на занижени цени, довело до щети за държавата от близо 28 млн. лв. И петимата свидетели отрекоха да имат информация за упражнен натиск върху тогавашния шеф на агенцията и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов.