Икономика и бизнес

12 юни 2019 14:49

Има риск да отложим влизането в чакалнята на еврозоната

Причината - отлагане на промени в Закона за публичните предприятия....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Еврозоната ще има свой бюджет

14 June 2019 11:03

Европейските министри на финансите се споразумяха тази сутрин върху общата рамка на бюджет на еврозоната, важен проект на френския президент Еманюел Макрон, макар да е значително по-малък, отколкото той искаше, предаде Франс прес. "За първи път създадохме оперативен бюджет, който ще помага на страните от еврозоната да се сближават и са станат по-конкурентоспособни", каза министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер. -  Това е пробив." "За първи път започваме да мислим за бъдещето като споен блок и да координираме нашите икономически политики", добави той. Споразумението между министрите отне 12 часа дискусии и ще бъде представено другата седмица на държавните и правителствените ръководители на ЕС, които се събират на среща на върха в Брюксел на 20 и 21 юни. Еврозоната направи малка стъпка към по-дълбока интеграция С мандат от националнтите си лидери от миналия декември министрите на финансите дебатират от шест месеца въпроса за бюджета, който разделя страните от юга - привърженици на по-голямата солидарност и тези от Севера, начело с Холандия, които предпочитат бюджетната строгост.

Расте броят на българите, които не одобряват еврото

07 June 2019 17:28

Броят на българите, които не одобряват въвеждането на еврото, е нараснал с два процента за една година, показват данни, представени днес от Европейската комисия, съобщи БТА. В проучване, извършено през април, се отчита нарастване с един процент на твърдите привърженици на общата европейска валута у нас (11 на сто). Със седем процента спада делът на онези, които са по-скоро "за" приемането на еврото (36 на сто), 28 на сто са "по-скоро против" (+2 на сто), 20 на сто са твърдо против (без промяна), пет на сто нямат мнение (3 на сто преди година). Почти равен е броят на онези, които заявяват, че искат (48 на сто) или не искат (47 на сто) въвеждането на еврото в България. Над половината (54 на сто) очакват еврото да доведе до отрицателни последици, а 40 на сто очакват положителна промяна. Въпреки това 78 на сто заявяват, че биха се справили с предизвикателството на превалутирането. Същият е и делът на отговорите с изразени опасения за ръст на цените покрай въвеждането на новата валута. Евростат: България е пета в ЕС по растеж на БВП Половината българи отхвърлят мнението, че страната би изгубила от облика си, ако възприеме еврото. Над половината (51 на сто) не са съгласни, че България би изгубила контрола над икономическата си политика, ако влезе в еврозоната. Едва една четвърт от българите са на мнение, че страната ни е готова да приеме еврото. Най-голям е делът на българите (39 на сто), които биха искали еврото да бъде прието след известно време, на второ място (22 на сто) са онези, които никога не биха искали това да се случи; веднага да влязат в еврозоната желаят 18 на сто, а 17 на сто са отговорили "възможно най-късно". Данните от проучването в останалите държави извън еврозоната (Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция) сочат загуба на два процента подкрепа в последната година за въвеждането на еврото. Приемането на еврото се подкрепя от 66 на сто от гражданите в Унгария, 61 на сто в Румъния, 49 на сто в Хърватия. В Чехия против са 60 на сто, в Швеция - 51 на сто, в Полша - 48 процента. Подкрепата се е повишила най-много през последната година в Унгария (със седем на сто), а най-много намалява в Румъния (спад от осем на сто). Брюксел прие бюджет на ЕС от 168,3 милиарда евро за 2020 г. На въпроса дали страната им е готова за общата валута, отрицателно отговарят 65 на сто от унгарците, 56 на сто от румънците, а 72 на сто от хората във всички държави, включени в допитването, са на мнение, че тяхната страна не е готова за въвеждането на еврото. Общо 58 на сто от хърватите, 49 на сто от българите и 41 на сто от румънците очакват приемане на еврото до пет години. В Унгария 44 на сто очакват това да се случи след 10 години, в Полша този отговор дават 41 на сто, а в Чехия - 38 процента.

Борисов: Подкрепата на Нидерландия за Шенген и еврозоната е ключова

05 June 2019 12:54

Нидерландия е на първо място по размер на ПЧИ в България

Николай Василев: Без еврозоната няма как да повишим икономическите показатели

05 June 2019 08:22

Рейтинговата агенция "Standar&Poor’s" потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива. Агенцията е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута - три пъти Б минус с положителна перспектива. Какво значи това за икономиката ни и докога ще чакаме за т.нар. чакалня на еврозоната - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше Николай Василев, бивш министър на икономиката.

Финансов експерт: Цените на стоките и услугите в България се изравняват с ЕС

22 May 2019 18:41

Цените на стоките и услугите в България се приближават към тези в ЕС, което означава, че няма да има сериозни ценови сътресения при влизането ни в еврозоната. Това заяви в студиото на „Още от деня“ финансовият експерт доц. д-р Даниела Бобева. По думите ѝ, при влизането ни в еврозоната се очаква сериозен ръст на цените на онези стоки и услуги, които в България са най-ниски, сравнени с тези в ЕС - в частност покачване се очаква в цените на бирата, кафето и културните и развлекателните мероприятия.

Борисов в Сибиу: България очаква положително решение за еврозоната

09 May 2019 17:34

„За България основен акцент следва да бъде индустриалната политика“, смята премиерът

Министри, бизнес лидери и посланици обсъждат стъпките за членство в еврозоната

09 April 2019 08:43

Гости на форума ще бъдат вицепремиерът Екатерина Захариева и министърът на икономиката Емил Караниколов

Борисов: През юли ще получим покана за чакалнята на Еврозоната

28 March 2019 11:21

През юли 2019 г. ще получим покана за чакалнята на Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на бизнес форум. Същият период се отнася и за мониторинга на ЕК върху България. "Имаме три неща да изпълним. Имаме прекрасна среда за инвеститорите. Инфраструктура, която се гради", добави Борисов. "Изпълнили сме абсолютно ангажиментите си към ЕС, стриктно спазваме и опазваме границите на ЕС", подчерта премиерът.

Еврото и ние: Как единната валута ще се отрази на цените и доходите у нас

12 March 2019 08:20

Как приемането на еврото ще се отрази на цените и доходите - анализ по темата в Сутрешния блок на БНТ направиха икономистите Владимир Каролев и Георги Вулджев.

ЕЦБ понижава прогнозата за растежа, планира подкрепа за икономиката

07 March 2019 11:50

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще преразгледа към голямо понижение икономически прогнози за еврозоната на днешното си заседание по паричната политика. Очаква се институцията да даде силен сигнал за намеренията си да приеме мерки в подкрепа на икономиката под формата на нови нисколихвени заеми, за да избегне превръщането на сегашното забавяне на растежа в рецесия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Търговските напрежения и неяснотата около Брекзит се отразиха на икономиката на еврозоната и влошиха бизнес климата. Това поражда опасност от реализиране на опасенията от рецесия, както и от разпространение на затрудненията на Германия и Италия към останалата част от блока. Така ЕЦБ се оказва принудена да даде повод за оптимизъм, въпреки че се очаква нейният президент Марио Драги да обяви само скромни мерки на първо време. Такова решение със сигурност ще се възприеме като обратен завой, след като през декември ЕЦБ обяви край на политиката си на количествено облекчение чрез мащабно изкупуване на активи, както и увеличение на лихвите през годината. ЕЦБ спря историческата си програма да изкупува нетни активи Централните банки по света обаче дават заден ход, начело с Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което съобщи, че ще забави темпа на увеличение на лихвите. Първата стъпка на ЕЦБ се очаква да бъде предоставяне на нови ликвидности на банките от еврозоната, за да се подкрепи кредитирането на компаниите. След това най-вероятно тя ще обяви официално отлагане на покачването на лихвите, което пазарите вече не очакват да стане по-рано от 2020 година. Днес ЕЦБ се очаква да публикува тримесечните си икономически прогнози, в които растежът най-вероятно ще бъде сведен до 1,3 на сто за тази година вместо обявените преди година 1,8 на сто, според икономисти, анкетирани от Ройтерс. За догодина те очакват само съвсем слабо ускоряване. По-обезпокоителното е, че се очаква инфлацията да продължи да отстъпва спрямо целта на ЕЦБ за малко под 2 процента.