Свят

12 юни 2019 17:12

Опит за контрапреврат в Судан

В Судан беше извършен опит за преврат срещу временния Военен съвет, съобщи, позовавайки се на собствени източници телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС. Според постъпилите сведения са задържани 68 офицери, взели участие в неуспешния прев...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Генералният секретар на Арабската лига пристигна в Судан

16 June 2019 16:54

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт пристигна в Судан на посредническа мисия за разрешаване на кризата в страната. В Хартум той трябва да проведе преговори с представители на временния Военен съвет и лидерите на водещите сили на протестното движение – съюза „За свобода и промени“.

Ще съдят бившия президент на Судан

15 June 2019 19:57

Сваленият президент на Судан Омар ал Башир ще бъде изпратен на съдебен процес. Това обяви главният прокурор на Судан Ахмед Махмуд, цитиран от РИА Новости. Дела са образувани срещу още 41 служители. Срещу бившия президент са повдигнати обвинения в корупция. Те ще бъдат разгледани след изтичането на срока за възражения. Башир беше на власт в продължение на 30 години. Срещу него и хора от неговата администрация има обвинения в незаконно забогатяване. Президентът беше свален от армията през април. Прокуратурата разпореди разпити за пране на пери и финансиране на тероризъм. В момента се водят паралелни разследвания.

Още жертви в Судан при опит за потушаване на гражданското непокорство

09 June 2019 22:47

Четирима души бяха убити в Судан по време на опити за потушаване на гражданско неподчинение срещу военните. Това се случва след кървавите репресии срещу демонстрация, призоваваща за гражданско управление, съобщава Агенция Франс прес.

Африканският съюз прекрати членството на Судан в организацията

06 June 2019 17:54

Африканският съюз изхвърли Судан от организацията заради искането властта да бъде прехвърлена на гражданската организация, като само така може да бъде решена кризата, която взе вече над 100 живота. „Съветът за мир и сигурност в Африканския съюз веднага ще прекрати участието на Судан в дейностите на Африканския съюз докато не бъде учредена ефективна гражданска власт, това е единствения начин Судан да излезе от настоящата криза”, публикуваха от съвета в Туитър.

Тела на демонстранти бяха извадени от река Нил в Судан

05 June 2019 18:47

Лекарите свързани с опозицията в Судан съобщиха, че около 40 тела са били извадени от река Нил, след като в понеделник силите на реда със сила се опитаха да разпръснат мирният протест пред щабквартирата на военните в столицата Хартум. Съобщава се че паравоенни групи са атакували цивилни. Суданският управляващ преходен военен съвет обеща да разследва случая.

Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание

05 June 2019 06:31

Лондон, Вашингтон и Осло критикуват военната хунта в Судан

Над 30 души са убити, след като армията в Судан разпръсна седяща стачка в Хартум

03 June 2019 22:55

Повече от 30 души са били убити, а стотици са ранени, след като армията в Судан разпръсна насилствено седящата стачка на протестиращи граждани в столицата Хартум, предаде Франс прес.

Рияд депозира 250 млн. долара в Централната банка на Судан

19 May 2019 20:58

Саудитска Арабия обяви, че е депозирала 250 милиона долара в Централната банка на Судан като част от пакет за подкрепа на страната след свалянето на дългогодишния лидер Омар ал Башир.

Започва тригодишен преходен период в Судан

15 May 2019 07:09

Преходният период в Судан ще продължи три години. Съгласие за това са постигнали временният военен съвет в страната и суданският опозиционен алианс. Съгласно споразумението опозицията ще получи две трети от местата в законодателното събрание на Судан, а останалите места да бъдат заети от партии, които не членуват в алианса.

Ескалация на напрежението в Судан

14 May 2019 06:28

Спецчасти са атакували протестиращи пред щаба на главното командване на въоръжените сили в столицата Хартум. Най-малко двама души са загинали, съобщават местни медии.