България

12 юни 2019 17:59

Правителството работи по създаването на обособен антитерористичен център

Правителството работи по създаването на обособен антитерористичен център, в който ще бъде съсредоточена работата на службите. Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов, който присъства на връчването на нови автомобили за полицията. Борисов коментира ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Обвиниха белгиец за подготовка на атака срещу посолството на САЩ в Брюксел

24 June 2019 19:23

Забелязан е да се държи подозрително близо до сградата

Путин: Да не допускаме в ръцете на терористи да попадне оръжие за масово унищожение

14 June 2019 17:12

Президентът на Русия Владимир Путин призова държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) да не допуснат в ръцете на терористи да попадне оръжие за масово унищожение, предават ТАСС. "Смятаме за важно да се блокира финансовото подхранване на терористи с доходи от наркотици и да се прави всичко, за да не се допуска в техни ръце да попаднат химическо, биологическо и други видове оръжия за масово унищожение", заяви той на срещата на върха на ШОС в Бишкек, столицата на Киргизстан. Президентът на Китай Си Дзинпин каза, че ШОС трябва да стане образец за сътрудничеството в опазването на "комплексната и устойчива сигурност". Той прикани към засилване на борбата срещу "трите вида зло" - сепаратизма, тероризма и екстремизма. Министър-председателят на Индия Нарендра Моди предложи свикването на международна среща на върха за противодействие на тероризма. "Духът и идеалите на ШОС съответстват на развитието на сътрудничеството в борбата с тероризма", каза той. Пакистан поддържа инициативата на страните от ШОС по въпроса за борбата с тероризма, заяви в Бишкек пакистанският премиер Имран Хан. По думите му неговата страна има "определени успехи" в тази област и е готова да сподели опита си с други страни. Той подчерта, че Пакистан осъжда тероризма във всичките му прояви, вкл. държавния тероризъм. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предложи страните от организацията да създадат единен център за информационна сигурност. Той поясни, че тероризмът се проявява и в световната компютърна мрежа и това налага предприемането на допълнителни мерки за киберсигурността и в частност защитата на информационното пространство на организация. Пред форума президентът на Беларус Александър Лукашенко издигна инициативата да се състои среща на генералните секретари на водещите световни организации, които да обсъдят проблемите пред сигурността. Освен ШОС той спомена ООН, ОССЕ, Общността на независимите държави (ОНД) и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ). Президентът на Иран Хасан Рохани изтъкна, че с агресивната си политика САЩ заплашват сигурността в Близкия изток и целия свят. В ШОС членуват Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Наблюдатели са Афганистан, Беларус, Иран и Монголия. На срещата на върха в Бишкек присъстват също представители на ООН, ОНД, ОДКБ и на Евразийската икономическа комисия.

ЕС затяга достъпа до изкуствена тор заради тероризма

14 June 2019 14:26

Съветът на ЕС наложи по-строг контрол върху веществата, които могат да бъдат използвани за производството на самоделни взривни устройства. Добавени бяха и две нови вещества – сярна киселина и амониев нитрат (най-разпространеният азотен тор за подхранване на всички видове култури, б.р.). Приет бе регламент за по-строги правила относно предлагането на пазара и използването на прекурсори на взривни вещества в целия Съюз. Целта е да се ограничи предоставянето им на масовия потребител и да се осигури подходящо докладване на подозрителни сделки по цялата верига на доставки. Ето какво откри полицията у терориста от Пловдив (СНИМКИ) Прекурсорите са химични вещества, които могат да се използват със законна цел. С тях обаче може също така и да се злоупотреби за незаконното производство на самоделни взривни устройства. Регламентът предвижда две различни категории прекурсори: • под ограничение, т.е. такива, които не могат да се предоставят, въвеждат, притежават или използват от масовия потребител; • регулирани, или такива, за които икономическите оператори следва да докладват подозрителни сделки. При спазване на установените в регламента условия страните членки на ЕС запазват възможността за въвеждане на схеми за лицензиране. Тези схеми ще позволят някои ограничени прекурсори на взривни вещества под определени равнища на концентрация да продължат да се предоставят на масовия потребител. Бойко Борисов: Бомбите в Пловдив са чудовищни, убиват много хора Под контрола на Комисията държавите членки ще могат също да прилагат правилата, свързани с прекурсорите на взривни вещества под ограничение, към химичните вещества, които не попадат в обхвата на регламента. Същевременно ЕК добавя още два химикала в черния списък на прекурсори, които могат да бъдат използвани за направата на самоделнивзривни устройства: • сярна киселина – основна съставка на мощния експлозив ТАТП, или триацетон трипероксид, известен още като „Майката на Сатаната“; • амониев нитрат, който се използва предимно като тор. Веществата от черния списък не се предоставят на масовия потребител и не се въвеждат, притежават или употребяват в самостоятелен вид или в смеси или вещества, които съдържат такива вещества. Властите в страните от ЕС ще трябва да подлагат на допълнителни проверки лицата, кандидатстващи за лиценз, даващ право на закупуване на прекурсорите, върху които е наложено ограничение. Регламентът ще започне да се прилага 18 месеца след влизането му в сила.

Съветът по сигурността към МС обсъди годишния доклад за националната сигурност (ВИДЕО)

12 June 2019 10:52

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отчете дейностите по Годишния план за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма

Задържаха мъж, подготвял нападение на "Таймс скуеър" в Ню Йорк

08 June 2019 18:21

22-годишен е подготвял нападение на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк. Той е повлиян от идеите на т. нар. "Ислямска държава". Заподозреният е на 22 години, роден в Бангладеш и настоящ жител на квартала " Куинс" .Американски съд му повдигна обвинения за незаконно придобиване на оръжие и го остави зад решетките без право на гаранция.

Предотвратиха терористичен акт в Пловдив

08 June 2019 09:47

Органите на реда са задържали непълнолетен младеж за готвеното нападение

​Атентаторът от Лион е терорист от "Ислямска държава"

30 May 2019 18:17

Виновният за бомбеното нападение в Лион се оказа терорист от редиците на "Ислямска държава", предаде Спутник. По-рано тази седмица френският вътрешен министър Кристоф Кастанер обяви, че полицията е арестувала мъж, за когото се подозира, че е замесен в експлозията от миналата седмица в Лион.

Експлозия в Лион, има ранени

24 May 2019 19:30

Предполага се, че е имало заложено взривно устройство

17 ранени при взрив близо до пирамидите в Египет

19 May 2019 17:05

Седемнайсет души - 10 граждани на Египет и седем туристи от Южна Африка, са ранени при експлозия, насочена срещу туристически автобус в района на Големия египетски музей близо до пирамидите на платото Гиза. Според световните агенции, позоваващи се на източници от египетските сили за сигурност, става дума за взрив след задействане на самоделно взривно устройство. Бомбата е била активирана при преминаването на автобуса с туристи, съобщи "Франс прес". Очаквайте подробности.

Бойци на "Ислямска държава" се завръщат в Европа по Балканския маршрут

18 May 2019 10:44

На форум в Рим Италия предложи създаването на смесени сили за борба с трафика на мигранти, тероризма и организираната престъпност