Свят

12 юни 2019 18:02

Вишеградската група обсъжда кандидатите за ръководни постове в ЕС

Ръководителите на Полша, Словакия, Чехия и Унгария се събират в Будапеща...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Испанка оглави социалистите в Европарламента

18 June 2019 17:26

Испанката Ираче Гарсия е новият председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С и Д) в Европарламента. Новината бе съобщена за Клуб Z от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Единственият съперник на Гарсия бе нейният предшественик, германецът Удо Булман. Още вчера обаче той уведоми съпартийците си в писмо, че се отказва от поста. Като мотив Булман изтъкна факта, че германските социалдемократиса претърпели сериозно поражение на европейските избори, докато колегите им от Испания са постигнали значителни успехи. Вебер отново е начело на групата на ЕНП в Европарламента (ВИДЕО) Ираче Гарсия Перес (44 г.) е от баски произход. Тя е евродепутат от 2004 г. насам. Член е на интергрупата на ЕП за правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. През последните 5 години тя оглавяваше Комисията за правата на жените и равенството на половете. Тогава Гарсия оглави и делегацията на испанските соцалисти в ЕП.

ЕНП не признава Вестагер за водещ кандидат за шеф на Еврокомисията

14 June 2019 17:55

Кандидатът на либералите Маргрете Вестагер се появила на дебатите с останалите шпиценкандидати непосредствено преди изборите. Според Елмар Брок от ЕНП групата на АЛДЕ, сега „Обновете Европа“ предлагала няколко претендента за поста

Първите нови групи в Европейския парламент вече са налице

14 June 2019 08:37

Европейският парламент вече започна работата си. Първите нови групи вече са налице. Крайнодесните евроскептични се обединиха в групата "Идентичност и демокрация". Либералите смениха името си на "Обнови Европа" заради Макрон, чиито евродепутати влязоха в тяхната група.

Марин Льо Пен учреди група "Идентичност и демокрация" в Европарламента

13 June 2019 21:22

Новата Партия за Брекзит на британеца Найджъл Фараж отказа да се присъедини

И крайната десница в Европарламента се прекръсти

13 June 2019 09:42

„Европа на нациите и свободите“ (ЕНС) - групата на крайнодесните в Европарламента, вече ще се нарича „Идентичност и демокрация“. Новината съобщи в туитър френският евродепутат Тиери Мариани.   «IDENTITÉ et DEMOCRATIE» (ID) sera pendant ces 5 années le nom de notre groupe au Parlement Européen, au sein duquel siégeront désormais les 22 députés (puis 23 après le #Brexit) français du @RNational_off #Bruxelles @PE_FRANCE — Thierry MARIANI (@ThierryMARIANI) June 12, 2019   Това е петата по големина политическа група в ЕП. Тя има 73-ма депутати. В нея влизат „Лигата“ на италианския вицепремиер Матео Салвини, френският Национален сбор на Марин льо Пен, „Алтернатива за Германия“ (АзГ), австрийската Партия на свободата и други формации от крайната десница. Най-много представители – 23-ма, има партиятана Салвини. ЕНС обаче не успя да привлече „Партия Брекзит“ на британския евроскептик Найджъл Фараж. Льо Пен и Салвини не успяха да сформират супер-група „Обновете Европа“ - новото име на евролибералите Новата политическа група ще ползва съкращението ИД. За неин председател бе избран италианецът Марко Дзани. Негов заместник е Тиери Мариани. Вчера името си смени третата по големина група в ЕП – центристкият Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Той вече се нарича „ОбноветеЕвропа“. Твърди се, че френският президент Еманюл Макрон, чиято партия има най-голямата делегация в групата, настоявал „либерали“ да отпадне от името поради лошите асоциации, които се правят с нея в родината му.

От ЕНП препотвърдиха подкрепата си за Манфред Вебер като председател на ЕК

12 June 2019 20:21

Европейската народна партия обяви, че като първа политическа сила след евроизборите е в правото си да излъчи председател на Еврокомисията и твърдо стоят зад кандидатурата на Манфред Вебер. "Обнови Европа" е новото име на групата на либералите в Европейския парламент, която досега се наричаше АЛДЕ. Либералите станаха трета политическа сила в Европарламента след присъединяването към тях на френските евродепутати от партията на президента Макрон - "Република напред".

„Обновете Европа“ - новото име на евролибералите

12 June 2019 14:33

Центристкият алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) - третата по големина политическа група в Европарламента, вече се нарича Renew Europe „Обновете Европа“. Новината съобщи за Клуб Z българският евродепутат Илхан Кючюк (ДПС). Решението бе взето днес на заседание на групата. Тя обаче ще има няколко компонента. В нея влиза и „Възраждане“ на френския президент Еманюел Макрон. Привлечени са и нови партии от Словакия, Унгария и Румъния. Европа спря еврофобите, либералите ще решават мнозинството Либералите готови да поискат висш пост в ЕС „Обновете Европа“ стана трета политическа сила в ЕП след европейските избори през май. Тя има 108 евродепутати и ще бъде главен балансьор при новото разположение на силите. Вотът сложи край на двупартийното абсолютно мнозинство от две сили - Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С и Д). „Имаше много предложения за ново название на групата. Броят им бе стигнал до 52. Накрая имената бяха сведени до три. За да се стигне до „Обновете Европа“, обясни Илхан Кючюк. Веднага след изборите либералите дадоха заявка, че ще играят важна роля. Еврокомисарката Маргрете Вестагер, която е един от водещите им кандидати за бъдещ председател на Еврокомисията, заяви, че те са готови да поискат един от висшите постове в ЕС.

Макрон подкрепя Меркел за шеф на Еврокомисията

12 June 2019 06:23

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че ще подкрепи германския канцлер Ангела Меркел, ако тя се кандидатира за наследник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия, предаде Ройтерс. В интервю за швейцарската френскоезична телевизия Ер Те Ес Макрон посочи в отговор на въпрос дали ще подкрепи евентуална кандидатура на Меркел, че не може да говори от нейно име. "Но ако тя иска това, ще я подкрепя", каза той. "Разбира се, че ще го направя, на първо място защото смятам, че се нуждаем от някого, който е силен като личност. Европа се нуждае от нови и от силни лица, затова се нуждаем от личности, които да въплъщават тези качества", допълни френският президент. Макрон и отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск са сред тези, които искат жени да заемат два от четирите овакантяващи се тази година висши постове в евроинституциите - председателските в ЕК, Европейския съвет и Европейския парламент и този на първия дипломат на ЕС. "Нуждаем се от паритет", заяви Макрон пред Ер Те Ес. Германският лидер е казвала, че ще се оттегли от политиката, след като през 2021 г. приключи четвъртият й мандат. Но някои в съюза се надяват тя да размисли с оглед на големия й опит и ангажираността й към ЕС. По-рано в Брюксел Юнкер, чийто мандат завършва на 31 октомври, беше попитан дали смята, че Меркел би променила решението си и би се кандидатирала за висш европейски пост. "Не смятам", отговори той. Макрон и Меркел произнесоха речи днес в Женева на конференцията на Международната организация по труда. Двамата обаче по график не са имали планирана двустранна среща, казаха дипломати от двете делегации, пише БТА.

Юнкер: 28 еврокомисари са много

11 June 2019 20:46

„28 комисари са прекалено много, защото нямате 28 портфейла“, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в интервю за „Политико“, излъчено на живо. Такъв бе отговорът му на въпроса какъв е идеалният според него размер на ЕК. Ако промените станат факт обаче, не всяка страна ще има свой еврокомисар, отбелязва „Политико“. Според Юнкер най-добре е броят на комисарите да е повече от 17 и по-малко от 20. Решението обаче е в ръцете на Европейския съвет. Налегна ли пак ишиасът Юнкер (ВИДЕО) За първи път Юнкер призна, че през 2014 г. е отхвърлил шестима кандидати за еврокомисари. Но досигаси мълчал, за да не предизвика някакви политически последици в страните. Той обаче категорично отказа да назове имена и държави. И допълни, че преложил 10 комисари. Люксембургският политик ветеран отново настоя правителствата на страните членки на ЕС да не изпращат комисари до формирането на нова Еврокомисия. Става дума за тези еврокомисари, които са избрани за евродепутати, но отиват първо в Европарламента, а на тяхно място биват изпращани заместници. „Заместниците биха стрували по един милион евро на бюджета на ЕС и би трябвало поне да се откажат от правата си на доживотна еврокомисарска пенсия“, смята Юнкер. Той призна още, че първоначално искал да оглави Европейския съвет, а не Еврокомисията. Защото щял да има непълно работно време, докато в настоящото качество му се налагало да работи понякога по 18 часа на ден. Юнкер за "тъпите националисти", ново отлагане на Брекзит и „приятеля“ Доналд За себе си На въпроса какво ще прави след 1 ноември,когато изтича мандадът му, Юнкер отговори кратко: „Ще мога да дишам.“ И ще пише книги. Най-вече една – но не с мемоари, а за периода, прекаран начело на Еврокомисията. „Това стига за 12 книги“, допълни той. Стана дума и за здравословното му състояние. От „Политико“ припомниха снимките, и видеозаписите от срещата на НАТО, на която се виждаше как Юнкер едва ходи. „Имам ишиас... Изпитвам силни болки. На срещата на НАТО имах схващане на краката. Едва можех да ходя... според мен. Този вид обиди в пресата не са особено желани, най-вече от засегнатите хора“, отговори Юнкер. ЕК препоръча започване на преговори с Тирана и Скопие За разширяването на ЕС Председателят на Еврокомисията няма да затваря вратите за Северна Македония, докато е на поста си: „Те направиха всичко, което поискахме да направят. Когато страна като Северна Македония предприема необходимите стъпки при трудни обстоятелства и благодарение на помощта на гръцкото правителство, не можете да затваряте вратата.“ Малко по-сдържани бяха оценките на Юнкер за Албания. Несвършената според него работа, за която той съжалява, е липсата на решение за Кипър. ЕС бил много близко до него, но изведнъж всичко пропаднало. За Брекзит Юнкер изпитва огромно уважение към Великобритания, но съжалява, че не се е намесил в кампанията за референдума през 2016 г. Тогавашният премиер Дейвид Камерън помолил ЕК да стои настрани. „Така че не се намесих, а те бяха свободни за говорят каквото си искат. Лъжи, слухове, цифри, които не съответстваха на базовата реалност“, каза председателят на Комисията. Това, което става днес в Обединеното кралство, също немухаресва. Юнкер имал чувството, че главната цел на британските политици от месеци насам е да сметнят Тереза Мей, а не да постигнат споразумение с европейците. За пореден път Юнкер повтори, че споразумението за напускането на ЕС от страна на Лондон няма да бъде отваряно за нови преговори: „Това не е договор между Мей и Юнкер, а между Великобритания Лондон и ЕС. Той трябва да бъде зачитан от следващия британски премиер.“ Работната хипотеза на Юнкер е, че Лондон ще напусне Съюза преди 1 ноември. Досега той никога не е сънувал нито Брекзит, нито Тереза Мей. За Италия Поведението на италианското правителство все още не е заплаха за ЕС, смята Юнкер. Страната обаче е изправена пред сериозен риск от процедура за свръхдефицит. Шефът на ЕК обяснява ситуацията на Апенините по следния начин: „Италия си е Италия и понеже си е Италия и понеже Италия има проблемите, които Италия има, различни от проблемите на другите страни, но в някои отношения подобни... ние въвеждаме тези гъвкави мерки – признаване на структурните реформи, вземане предвид на икономическите цикли, на земетресенията, на други неща. Но никой в Италия не знае това, тъй като италианското правителство създава впечатлението, че Комисията е против Южна Европа. Това не е вярно.“ За САЩ и Доналд Тръмп За разлика от Доналд Тръмп, Юнкер не се е специализирал в туитовете. Той дори не чете туитър заради всички гадости, които се пишат там за него – че е пиян, корумпиран и т.н. Американският президент заслужава уважение, убеден е Юнкер. Европейците грешат в това отношение. Когато Юнкер ходил във Вашингтон, жена му казала да не целува Тръмп. Той не го направил, но президентът на САЩ го целунал. Председателят на ЕК харесва Тръмп и приема като комплимент факта, че го е нарекъл „брутален убиец“.

ЕНП: Печелим в 15 държави от ЕС, Вебер да води Европа

11 June 2019 14:45

179 европейски депутати разчитаме на Манфред Вебер, но и той на нас, каза Естебан Гонзалес Понс, зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП