Култура

12 юни 2019 16:36

Милен Русков и Изабел спечелиха Вазовата награда за 2019 г.

Писателите Милен Русков и Изабел са тазгодишните носители на Вазовата награда за литература, съобщиха от община Сопот....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Димитър Димов: И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си

25 June 2019 14:50

На 25 юни се навършват 110 години от рождението на големия писател

Диалогът на разкази и картинки в „Княз и чума“

25 June 2019 10:41

С всички свои жанрови проявления в литературата Николай Райнов стои сякаш встрани от нея, но не в маргиналните полоси, а се опитва да гради свои невидими, мистично отстоявани пространства.

Над 8 600 книги са издадени у нас през 2018 г.

23 June 2019 22:03

Над 8 600 книги са издадени през 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт. Произведенията са с тираж от 9 007 786 броя. Най-много са изданията от групата "художествена литература за възрастни" - 3 022 заглавия с тираж 1 316 хиляди броя, на следващо място е учебната литература - 2 187 заглавия с тираж 6 688 хиляди броя. Изданията от групата на популярната литературата са 1 776 заглавия с тираж 993 хиляди, а научна литература включва 1 680 заглавия с тираж 323 хиляди. Изданията за деца и юноши са 767 заглавия с тираж от 810 хил., от които 408 заглавия са детската художествена литература с тираж от 333 хиляди броя. Преводните заглавия са 2 101 с тираж 1 855 хил., като от тях повече от половината са преведени от английски /53.0 процента/, следват преведените от руски - 9.8 на сто, немски - 5.9 процента, и френски език - 5.3 на сто.

Директорът на "Просвета": По-нисък ДДС върху книгите няма да увеличи читателите

21 June 2019 15:27

Никола Кицевски "Въвеждането на намален или нулев данък добавена стойност върху книгите може само да бъде приветствано. Това решение обаче няма да има съществено отражение върху книгоиздателския сектор, защото няма да доведе до увеличение на читателите". Това заяви директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Според него, ДДС трябва да падне или да се намали изобщо за всички стоки, а не за отделни. „Би било много добре данъкът да се намали за всички стоки например с 2%. Освобождаването на книгите повдига въпроса защо да не се намали ставката и върху лекарствата“, каза Кицевски. Той смята, че има други начини да се помогне на книгоиздаването и българския бизнес, а най-лесният от тях е правителството да започне да спазва собствените си закони. „Имаме закон, според който правителството трябва да отделя пари всяка година за закупуването на нови книги в библиотеките, което не се случва“, поясни издателят. Кицевски коментира и основните тенденции в книгоиздаването, като посочи, че нарастването на цените на книгите е преди всичко заради намаляващия брой читатели. „Тиражите на книгите спадат в глобален мащаб... Електронното книгоиздаване засега няма особен успех – делът на електронните книги е около 8% от общия обем продажби“, каза още той.

Община Козлодуй бе домакин на Международна среща на писатели от дунавски държави

21 June 2019 12:30

Община Козлодуй беше домакин и съорганизатор на част от проект – Международна среща на писатели от дунавски държави, осъществена от Министерството на културата и Съюза на българските писатели.По програма, в рамките на 4 дни, поетите представят свои творби. На срещата в Козлодуй се състоя премира на антологията „Дунавски предели”, издадена от издателство „Български писател”, съобщават от общината.

ИК „Жанет 45“ и Столична библиотека представят „Почти всичко е наред“ от Виолета Кунева

17 June 2019 15:18

За книгата ще говори поетът и журналист Марин Бодаков, ще се включи и Неда Ангелова, художник на корицата

Уморени разкази

13 June 2019 15:08

Антун Густав Матош (1873–1914) е поет, писател, публицист и критик, ярък представител на модернизма в хърватската литература. Благодарение на изд. Сонм и преводача Христо Попов българските читатели се запознават с един от неговите сборници „Уморени разкази“ (1909).

Фестивалът „Пловдив чете“ беше открит официално тази вечер

11 June 2019 22:30

Традиционно на церемонията на Античния театър се връчват отличията "Орфеев венец" - за високи постижения в съвременната поезия и "Златна четка" - за най-добро художествено оформление на книга. Иван Ланджев спечели наградата за лирика. Той е най-младият лауреат на този приз. Художникът Стефан Кашъров получи наградата за най-добро оформление на книга. Министърът на културата Боил Банов подчерта, че Пловдив винаги е бил столица на културата заради събития като това. И поздрави Божана Апостолова за 30-годишнината на издателството й. "Пловдив чете" продължава до края на седмицата с подчертано внимание към най-младите читатели. В петък, в рамките на фестивала, е връчването на Националните литературни награди „Христо Г. Данов". Всички събития са със свободен вход.

Излезе новият брой на сп. „Култура“

10 June 2019 10:38

Как изглежда съвременното изкуство през призмата на 58-ото биенале във Венеция? Докъде се простира то, има ли граници? Доколко заниманието със съвременно изкуство е равносилно на това „да живееш в интересни времена“?

12 писатели на фестивал на българската книга в Брюксел

09 June 2019 11:13

5 български издателства и 12 български автори участват в първия фестивал на българската книга в Брюксел. Сред най-известните имена са Здравка Евтимова и Калин Терзийски. Всеки от авторите има свои срещи с читатели - както български, така и чуждестранни, изтъкна Вергиния Меркури - член на Българската културна асоциация в Белгия. Събитията са организирани на две места - в една от книжарниците на града, в която те се срещат с чуждестранни читатели и в зала, където разговарят с българските си почитатели. Калин Терзийски - ту куче, ту писател, ту пита кашкавал Калин Терзийски представя 12 свои книги. „Като всяка майка, обичам най-много най-малките си деца, тоест последните от тях - "Разкажи ми“ и "Мечката", сподели писателят пред Клуб Z. В кръга на шегата той сравни събитието с ескимоски панаир в Ню Йорк: „Ние не сме огромен народ с огромно влияние. И това, че можем да си позволим да направим панаир на нашата книга в Брюксел, показва, че имаме висок дух. Вярно е, че България вече няма граници. България е навсякъде, където има българи. Те могат да се съберат по този начин, т. е. ние си бяхме в България сега!" Панаирът на българската книга приключва днес.