България

13 юни 2019 11:29

ВМРО предлага нов вид документ за самоличност - "карта българин"

Целта е облекчаване на сънародниците ни зад граница да живеят и работят у нас, но без оправо на глас...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Информационни дни за българските граждани в Кипър

17 June 2019 07:25

Службата по трудовите и социални въпроси към Министерството по труда и социалната политика организира информационни дни за български граждани в Кипър.

Столичният инспекторат ще глоби Атака и ВМРО за непремахнати предизборни плати

15 June 2019 14:30

Вече 20 дни след края на изборите плакати и листовки още не са премахнати. Затова ще последват санкции. Това каза за БГНЕС Иво Пенев от Столичния инспекторат.

Президентът се срещна с представители на българската общност в Унгария

13 June 2019 22:57

Българската общност в Унгария не само е запазила своята идентичност, но и активно участва в живота на Унгария. Българите тук са живата връзка между двете страни. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на българската общност в Будапеща. Държавният глава е на официално посещение в Унгария, по покана на своя колега Янош Адер.

Вицепрезидентът с предложение в помощ на студенти от българската диаспора

13 June 2019 21:45

Вицепрезидентът Илияна Йотова предложи да отпадне изискването за издаване на удостоверение за български произход за студентите от българските общности в чужбина. По думите ѝ успешно положеният изпит по български език трябва да бъде достатъчно условие за кандидатстване в България.

По инициатива на Илияна Йотова ще се проведат три културни прояви за българите в Аржентина

11 June 2019 16:45

Утре се открива изложба „Обиколка на света за 270 дни“ на художничка Стела Сиди и ще бъде прожектиран и едноименният документален филм

​Документите в чужбина ще се издават само с едно посещение в консулството​

07 June 2019 20:41

По-облекчена процедура за преиздаването на български лични документи на сънародниците ни, които живеят в чужбина. Това предвиждат законови промени, внесени за обсъждане в парламента от Министерския съвет. Те предвиждат паспортите извън страната да могат да стигат до сънародниците ни и по пощата или с куриерски услуги.

Екатерина Захариева награди доайена на българското землячество в Словакия

07 June 2019 14:37

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева награди с грамота на тържество в българското посолство в Братислава г-жа Емилия Хрушикова, един от основателите на Културния съюз на българите и техните приятели в Словакия „Хр. Ботев“. Тази година г-жа Хрушикова навърши 80 години.

Радев пред българи в Петербург: Имаме общ дълг - да пазим езика, културата и традициите си

07 June 2019 09:26

Инвестициите от Русия са много важни за икономиката ни и инвеститорът трябва да бъде убеден, че влага на сигурно място, отбеляза президентът

Новите лични карти в ЕС ще са с по-сериозна защита

06 June 2019 12:44

Европейският съюз затяга сигурността на личните карти с цел намаляване на измамите, свързани с използването на фалшива самоличност, съобщиха от Съвета на ЕС. Приетият днес от Съвета регламент ще гарантира по-голямата сигурност на личните карти на гражданите на ЕС и документите за пребиваване, издавани на тях и на членовете на техните семейства, които не са граждани на Съюза. Новите правила ще подобрят защитата на документите чрез въвеждане на минималните стандарти както за съдържащата се в тях информация, така и за защитните елементи, общи за всички държави членки, издаващи подобни документи. От държавите членки обаче не се изисква да въвеждат лични карти, ако националното законодателство не предвижда такива. ЕС иска биометрични лични карти с чип за всички. Къде е България? Стандарти за сигурност Личните карти ще имат единен формат - този на кредитна карта (ID-1). Те ще съдържат машинно четима зона и ще изпълняват минималните стандарти за сигурност на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО). На тях ще има също портретно изображение и два пръстови отпечатъка на притежателя, които ще се съхраняват в цифров формат на безконтактен чип. В очертанията на флага на ЕС ще се посочва кодът на страната членка, издала документа. Минималният срок на валидност ще бъде 5 години, а максималният - 10. Държавите членки могат да издават лични карти с по-дълъг срок на валидност на хора над 70 г. Ако се издават лични карти на малолетни, те може да бъдат валидни за срок, по-кратък от 5 години. Последно: Още година отлагане на личните карти с чип Поетапно отпадане на старите лични карти Новите правила ще влязат в сила две години след приемането им. Това означава, че дотогава всички нови документи трябва да отговарят на новите критерии. По принцип съществуващите лични карти, които не отговарят на изискванията, ще станат невалидни 10 години след датата на прилагане на новите правила или при изтичането на срока им на валидност - в зависимост от това кое от двете настъпи по-рано. Личните карти, издадени на граждани на възраст над 70 г., остават валидни до изтичането им при условие, че отговарят на определените минимални стандарти за сигурност и имат машинно четима зона. Най-слабо защитените карти, които не отговарят на минималните стандарти за сигурност или нямат машинно четима зона, ще изгубят валидността си в рамките на пет години. Гаранции за защита на данните Националните органи ще трябва да гарантират сигурността на безконтактния чип и на данните, които се съхраняват върху него. Целта е те да не могат да бъдат засегнати от хакерска атака или неразрешен достъп. Документи за пребиваване Правилата уточняват и минималната информация, която трябва да се съдържа в документите за пребиваване, издавани на граждани на ЕС, и хармонизират формата и други спецификации на картите за пребиваване, издавани на членовете на семейства на граждани на ЕС, които не са граждани на Съюза.

Волен Сидеров: Изборният резултат на ВМРО е сделка

05 June 2019 10:01

Тя ще струва на българския народ 3 млрд. лв., твърди лидерът на "Атака"