Свят

15 юни 2019 08:44

Обезвредиха бомба от Втората световна в Берлин

100-килограмовата бомба е била открита при строителни работи...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Германски град гласува общественият транспорт да бъде безплатен

11 July 2019 12:58

Гражданите, които са регистрирани в 44-хилядния Монхайм, ще могат да се возят свободно чак до съседния Лангенфелд

Германия обсъжда понижаване на възрастта за носене на отговорност

09 July 2019 20:30

Германия обсъжда понижаване на възрастта за търсене на наказателна отговорност, след груповото изнасилване на 18-годишно момиче от 5 деца с българско гражданство на 12 и 14 години. Медиите във Федералната република се питат, в какви семейства израстват малолетни престъпници, а най-тиражният вестник, "Билд", коментира че "свободното движение на хора в Европа не означава да се краде, мами и изнасилва". Текстът е озаглавен "Не сте добре дошли!".

Бомба от Втората световна война парализира Франкфурт

07 July 2019 11:53

Евакуация на около 16 500 жители на германския град Франкфурт на Майн започна във връзка с операция по обезвреждането на неизбухнала бомба от времето на Втората световна война, предаде ТАСС. Зоната на евакуация обхваща сградите на Европейската централна банка (ЕЦБ), железопътната гара, станции на градското метро, полицейски участък и старчески дом. Евакуираните, които нямат роднини, при които да отидат, могат да се възползват от пункт за помощ и безплатни посещения на музеи. Боеприпасът с тегло 500 кг е бил открит по време на строителни работи в близост до ЕЦБ. Операцията по обезвреждането ще започне следобед. По приблизителни оценки по време на войната съюзниците са хвърлили върху Германия над два милиона бомби с различен калибър, 10-20 на сто от които не са избухнали. Понастоящем такива боеприпаси биват намирани в интервал от няколко месеца при строителството на пътища или нови сгради. Обикновено сапьори успяват да обезвредят бомбите за няколко часа.

Българи заподозрени за сексуално посегателство в Германия

06 July 2019 17:44

Германската полиция разследва група тийнейджъри и две деца с българско гражданство за предполагаемо участие в сексуално посегателство срещу млада жена в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Жената е откарана в болница, оказва й се лечение заради получените наранявания, съобщи днес полицията в германския град Мюлхайм. Снощи жители на стария град на Мюлхайм чули нападението, защото кучето на жената лаело. Жертвата била открита в зелено пространство зад градината си с две лица от мъжки пол, които избягали от мястото. Полицията заяви, че разследва група от три 14-годишни и две 12-годишни деца с българско гражданство. Те са смятани за основните заподозрени. Полицията не даде повече подробности за обстоятелствата около престъплението.

Огромен пожар бушува в Германия

02 July 2019 14:17

Хиляди пожарникари, войници и служители на Гражданска защита се борят с голям горски пожар в район в Северна Германия, предаде Нова телевизия. От седмици времето в страната е горещо и сухо. В последните дни почти не е валяло. Това е и причината за възникването на огъня. Властите заявиха, че опасността от горски пожари е най-голяма на североизток. Пожарът в Любтен е най-големият в историята на провинция Мекленбург-Предна Померания. Ръководителят на окръжната администрация Щефан Щернберг заяви, че са засегнати около 600 хектара гори и храсти. По думите му пожарникарите са успели през нощта да овладеят огъня и сега възнамеряват да пристъпят към потушаването му. Отклонява се вода от река Елба, а военните са предоставили хеликоптери за борбата с огъня.

Температурен рекорд в Германия, папата се помоли за страдащите от жегата

30 June 2019 18:50

Във Франция, където в петък имаше температурен рекорд, температурите спаднаха с десетина градуса

Бомба от Втората световна война избухна в Германия

24 June 2019 15:05

В Германия често се извършват евакуации заради неизбухнали бомби от ВСВ

Демонстранти щурмуваха една най-големите мини за кафяви въглища в Европа

22 June 2019 20:37

Блокади на въгледобива заради опазването на околната среда - от вчера в Германия протестират между 10 000 и 40 000 активисти от различни държави. Днес се стигна до сблъсъци с полицията. Демонстранти щурмуваха района на една от най-големите мини за кафяви въглища в Европа. Органите на реда използваха спрей срещу тях. Има пострадали полицаи. Паралелно с това се провеждаха и мирни протести

Румънец беше избран за кмет на германския град Гьорлиц

16 June 2019 23:11

Германия от днес има първия православен кмет. Румънецът Октавиан Урсу беше избран за градоначалник на граничния с Полша Гьорлиц. Негов съперник за поста беше кандидат на "Алтернатива за Германия".

Населението на Източна Германия падна до нивото през 1905 г.

12 June 2019 15:27

Близо 30 години след обединението на Германия населението на бившите комунистически райони в източната й част е спаднало до най-ниското си равнище от 1905 г., показва ново изследване, цитирано от ДПА. В същото време повече хора от когато и да било живеят в Западна Германия, която след Втората световна война се развиваше по капиталистически модел и на практика прие Източна Германия в системата си след падането на Берлинската стена. "Трайното въздействие на следвоенното разделение в Германия е нещо, което масовата общественост напълно подценява, дори и днес", каза авторът на изследването Феликс Рьозел от Института за икономически изследвания. По оценка на изследването през 2019 г. в Източна Германия живеят 13,6 милиона души - колкото през 1905 г. Затова пък населението на Западна Германия е нараснало повече от двойно до 68 милиона души, спрямо 32,6 милиона души в началото на 20-и век. "Въпреки че равнищата на доходите и на безработицата в източната и западната част постепенно се доближават едно до друго, числеността на населението на двете места все повече се разминава", каза Рьозел. Разликата в числеността на населението идва от масовото преселване на източногерманци в западната част на страната след разделянето на Германия през 1949 г. и преди издигането на стената, която раздели ФРГ и ГДР през 1961 г. В Западна Германия също така е имало по-голям наплив на мигранти през 60-те и началото на 70-те години на 20-и век, а същевременно голям брой хора са напуснали Източна Германия след падането на Берлинската стена и обединението, отбеляза Рьозел. Преди разделянето на Германия през 1949 г. гъстотата на населението в източната и западната й част е била почти същата, се посочва в изследването, пише БТА.