Свят

18 юни 2019 10:56

Обвиниха Гуайдо в присвояване на средства

Правителството във Венецуела разполага с доказателства за това, че опозиционният лидер Хуан Гуайдо е участвал в присвояване на публични средства, съобщи РИА Новости. Новината беше обявена от венецуелския министър на съобщенията Хорхе Родригес. Инфор...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Гърция призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

12 July 2019 17:00

Новото правителство в Гърция обяви, че признава Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, съобщи Катимерини. Предишното правителство на страната заемаше страната на действащия венецуелски президент Никола Мадуро. Според правителството на „Нова демокрация“ новата позиция присъединява страната към общата позиция на ЕС. Опозиционният лидер Гуайдо се самообяви за президент в началото на тази година. Той получи подкрепата на 50 държави. Те го признават за временен президент, тъй като считат последните избори за незаконно проведени. Външното министерство на Гърция обяви, че признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, за да може той да свика предсрочни и демократични избори. Партията на Кириакoс Мицотакис спечели предсрочните избори в Гърция през миналата седмица. Той вече зае поста на премиер.

Мадуро vs. Гуайдо: войната продължава

12 July 2019 10:05

Нов кръг от преговорите между представители на венецуелското правителство и опозицията приключи на остров Барбадос, без да бъде съобщено за постигнато споразумение, предаде ДПА. Министърът на информацията на Венецуела Хорхе Родригес обяви, че "диалогът за мир" е приключил. По думите му това е била успешна размяна на мнения със съдействието на правителството на Норвегия. Родригес не спомена за сключена сделка нито дали разговорите в Барбадос ще продължат. Венецуелският вестник "Насионал" съобщи, че в Барбадос опозицията е настояла за нови президентски избори. Но Диосдало Кабело, председател на проправителственото Учредително събрание, отхвърли тази възможност и заяви, че Венецуела си има президент - избраният на 20 май 2018 г. Николас Мадуро. Първият кръг от разговорите между правителство и опозиция се състоя през май в Осло. По това време опозицията не бе склонна да преговаря с режима, като настояваше, че единственото решение е Мадуро да се оттегли и да има нови избори. Позовавайки се на източници от преговарящите делегации, журналистка от радио "Гласът на Америка" каза, че преговорите може да бъдат възобновени на 15 юли. Макар да нямаше официално изявление на норвежкото външно министерство за преговорите в Барбадос след изявлението на министър Хорхе Родригес за завършването им, се говори, че страните ще се срещнат отново в понеделник в Барбадос.

Гуайдо възобновява диалога с Мадуро

08 July 2019 06:38

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обяви вчера възобновяване на диалога с правителството на президента Николас Мадуро в Барбадос, с посредничеството на Норвегия, но не уточни кога, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Тази среща с "представители на узурпаторския режим" на карибския остров трябва да послужи за "започване на преговори за прекратяване на диктатурата", заяви в комюнике Гуайдо, който е признат за временен президент на Венецуела от петдесетина страни. "Венецуелският народ, нашите съюзници и демокрациите по света признават необходимостта от истински свободен и прозрачен изборен процес, който ще ни позволи да преодолеем кризата и да изградим продуктивно бъдеще", се посочва в комюникето, цитирано от Ройтерс. Норвежкото правителство съобщи в комюнике, че срещата ще се състои тази седмица. "Страните ще се срещнат тази седмица в Барбадос, за да се опитат да намерят съгласувано и конституционно решение", се посочва в комюникето, което беше цитирано и от венецуелския министър на комуникациите, Хорхе Родригес. Два кръга на преговори между опозицията и властите се състояха през май в норвежката столица Осло, без да доведат до осезаем резултат, припомня АФП.

Опозицията иска диалог с Каракас

05 July 2019 11:53

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо е готов да води диалог с президента Николас Мадуро, за да се намери решение на кризата в страната, предаде ТАСС, цитирайки интервю на първия пред телевизия "Франс 24". Опозицията "може да води преговори с диктатора", заяви Гуайдо пред френската телевизия. Той обаче призова за продължаване на протестите и оказване на политически натиск върху Каракас. Гуайдо подчерта посредническата роля на Норвегия, но отбеляза, че преговорите са достигнали патова ситуация. Ако обаче може да се постигне намаляване на напрежението, със сигурност бихме се възползвали от нея, добави опозиционният лидер, който се самопровъзгласи за и.д. президент. Коментирайки изявление на руския президент Владимир Путин, че трябва да се използват демократичните процедури и въпросът за бъдещето на Венецуела да се реши чрез избори, Гуайдо заяви, че той и поддръжниците му се вслушват внимателно "в това, което казват френският и руският лидер". "Разбира се, ние сме готови да работим по този въпрос с руския президент и всички други президенти", добави опозиционният лидер. Той се обяви за провеждане на свободни избори във Венецуела, в присъствието на международни наблюдатели. До сегашната ситуация се стигна, защото през 2018 г. Мадуро отказа да проведе подобни избори, подчерта Гуайдо.

Норвегия потвърди, че посредничи между правителството и опозицията на Венецуела

17 May 2019 13:07

Николас Мадуро за първи път се е срещнал с представители на международната контактна група

Гуайдо потвърди за преговори с хора на Мадуро в Норвегия

17 May 2019 10:19

Норвежки медии обявиха, че на тайно място в Осло от няколко дни се водят разговорите

Гуаидо поиска помощ от американската армия

12 May 2019 10:02

Опозиционният лидер събира все по-малко поддръжници на протестите

"Дясната ръка" на Гуаидо е пратен във военен затвор

10 May 2019 20:58

Самбрано е обвиняван в държавна измяна и заговор

Защо Мадуро все още не е арестувал Гуайдо

09 May 2019 17:01

"В друг момент, опозиционен лидер с тези характеристики би бил в затвора, мъртъв, заточен или кой знае къде“, казва международен анализатор

Арестуваха "дясната ръка" на Хуан Гуайдо

09 May 2019 07:42

"Дясната ръка" на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо е бил арестуван.