Свят

18 юни 2019 14:03

Чешкият премиер е пред вот на недоверие

Опозиционните партии в чешкия парламент съобщиха днес, че ще внесат вот на недоверие в правителството на премиера Андрей Бабиш заради наличен, според тях, конфликт на интереси, макар че не разполагат с достатъчно гласове да спечелят такъв вот, предад...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Премиерът на Чехия предупреди, че може да се стигне до предсрочни избори

01 July 2019 07:24

Андрей Бабиш няма да търси подкрепа от коалиционните партньори

Въпреки протестите правителството на Бабиш оцеля при вот на недоверие

27 June 2019 07:15

Опозицията настояваше за вота след оповестяване на изводите от одитен доклад на ЕС, според който субсидиите са били причина за конфликт на интереси, защото Бабиш все още официално контролира бизнеса си.

Защо се стигна до най-големия протест след комунизма в Чехия

24 June 2019 13:06

Стотици хиляди поискаха оставката на премиера Андрей Бабиш, наречен „чешкият Тръмп”

Ще има ли нова "нежна революция" в Чехия?

23 June 2019 19:59

Участниците в протеста носеха лозунги с текст "Оставка", "Писна ни", а други развяваха чешки знамена и флагове на ЕС

Чехите се надигнаха срещу премиера

23 June 2019 11:03

Стотици хиляди чехи ще се включат в днешния протест срещу премиера Андрей Бабиш. Близо 400 000 души са подписали петиция, с която искат оставката на чешкия министър-председател. Причината са обвинения в корупция и твърдения, че негови бивши фирми са получавали европейски субсидии. Бабиш категорично не желае да подаде оставка като заявява, че в момента безработицата е рекордно ниска и страната се „справя добре”. „Ние сме най-добрите в региона и в цяла Европа. Ако искате да инвестирате, това е най-доброто място, това е място за бъдещето". В Прага не са били организирани протести с подобни размери от „Нежната революция” през 1989 г., припомнят световните агенции. Протестът в парка „Летна” е кулминацията на серия от протести в цялата страна. „Интересно, но и срамно е, че политическата ситуация у нас е такава, че трябва да се случи нещо подобно. От друга страна съм доволен, че успяваме да мобилизираме гражданското общество и смятам това за най-важната задача на нашата група ", каза Бенджамин Рол от студентската група „Милион момента за демокрацията”, който е на 24 години и учи Богословие.

Чешкият премиер Андрей Бабиш ще иска среща с Юнкер заради одита на ЕК

05 June 2019 20:48

Чешкият премиер Андрей Бабиш критикува проекто-одита на Европейската комисия за негов евентуален конфликт на интереси. Бабиш заяви, че иска среща с Жан-Клод Юнкер. Реакцията му последва демонстрация в Прага с искане за оставката му. В нея, според организаторите, са участвали 120 хил. души, един от най-големите протести след падането на комунизма в Чехия. Бабиш заяви, че ще иска разговор с шефа на еврокомисията на срещата на върха на Евросъюза на 20 и 21 юни. Според него, одиторите от страна на комисията са некомпетентни.

Чехите се вдигнаха срещу Бабиш в най-мащабния протест след падането на комунизма

05 June 2019 07:28

Над 100 хиляди недоволни поискаха оставката на премиера

Изстрел в самолета на чешкия премиер на тръгване от Брюксел

29 May 2019 19:56

Бодигард проверявал огнестрелното си оръжие на борда

Проверяват кой плаща екскурзия до Мачу Пикчу на чешкия главен ревизор

22 May 2019 17:19

Държавата купила билети и платила хотела в Перу