България

18 юни 2019 19:01

Президентът отговори на критиките, че атакува АМ "Хемус"

Румен Радев не "атакува" инфрастраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от Конституцията...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Според Румен Радев цената на изтребителите F-16 ще набъбне сериозно

18 July 2019 18:31

Президентът Румен Радев също говори пред българските дипломати. По актуалната тема със закупуването на изтребители, той подчерта, че не е против F-16. Настоява обаче, този самолет да има и необходимите способности. Президентът посочи, че за да се използва, е нужно на земята да има и огромен пакет техническо спомагателно оборудване и ако едно нещо липсва, то представлява заплаха за целия проект. Според Румен Радев договорената цена за изтребителите съвсем скоро ще набъбне сериозно.

Президентът наложи вето върху промените за финансирането на политическите партии с дарения

16 July 2019 11:43

Държавният глава приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2.5 млн. български граждани, за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите

Главният секретар на Радев: Ф-16 са като от 1913 г.

11 July 2019 20:52

За да се придобие такъв самолет като Ф-16, сделката е добра. Но ние ще придобием един изключително скъп самолет с ограничена функционалност. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов по повод сделката със САЩ за осем нови изтребители за армията ни. Не е сигурно, че САЩ ще поемат 60 млн. лева от сделката, отбеляза той. Има ли въоръжение "въздух-земя", има ли бомби с лазерно насочване – не, има свободно падащи бомби. Способностите му са сведени до 1913 година, когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме. Въоръжението, което купуваме, е изключително слабо, подчерта полк. Стоянов, като добави, че логистичният пакет също е значително орязан при сделката. Тъй като няма да бъдат закупени високоточните оръжия, летателният състав няма да бъде обучен сега, а когато бъдат закупени оръжията и бъде обучаван съставът, цената на сделката ще расте невероятно.

Радев за сделката за F-16: Тотална доминация на политически мотиви над способности

10 July 2019 19:51

Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията, каза президентът за машинното гласуване

Румен Радев остро критикува сделката за Ф-16

28 June 2019 21:09

Президентът Румен Радев остро критикува тази вечер подготвяната от правителството сделка за купуване на осем изтребителя Ф-16 Блок 70 от САЩ. В интервю за "Панорама" по БНТ Радев каза, че за да намали цената, правителството се е съгласило да ореже оборудване и въоръжения на самолетите и обучение на летците, което ще ощети бойните им способности и предполага по-късни допълнителни разходи за България. Очаквайте подробности.  

Румен Радев: Управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират от властта

13 June 2019 11:40

Решението за символична субсидия задушава опозицията, смята президентът

Бойко Борисов видя подкрепа за действията на управляващите от президента Радев

11 June 2019 18:10

Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че в последните дни е видял пълна подкрепа на президента за това, което правят управляващите. Борисов каза също, че преговорите за изтребителите не са приключили и все още се договаря максимално намаляване на цената. Премиерът инспектира железопътни ремонти в района на Пловдив.

След оставките: Президентът призова БСП и ГЕРБ "да се съсредоточат върху народа"

31 May 2019 12:02

"Когато фокусът им бъде насочен към обществените процеси, които са в полза на нашите деца, няма да имат такива проблеми", коментира Румен Радев

Президентът: Изборите не могат да опростят грабителство и престъпление

27 May 2019 11:40

Президентът Румен Радев поздрави победителите в евроизборите - ГЕРБ - и отбеляза успеха на ВМРО и „Демократична България”. „Искам да поздравя победителите. Успехът за ВМРО и най-големият успех според мен за „Демократична България", заяви Радев, цитиран от "Фокус".  "Две неща искам да подчертая в тези избори – рекордно ниската избирателна активност. Тя според мен е не само шамар за политическата класа от огромното мнозинство, тя е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има почти два пъти по-голяма активност. Това показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа, не само като качество на живот и управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави процеси“, посочи той. „Аз призовавам всички партии да направят един много добър анализ не само за своите програми, платформи и послания, но и какво реално се случва в България и как наистина ние ще догонваме Европа. Не само като някакви темпове, ние трябва да се обърнем най-сетне, векторът да съвпада с държавите на Европа“, добави държавният глава. Радев: Нуждаем се от демократична България, силна с върховенство на закона Според Радев тези избори не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали. „Все по-отчетливо забелязвам политици, анализатори и коментатори да казват: виждате ли, тези избори могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали. Това е погазване на правовата държава - изборите са политически акт. Те не могат да заместят прокуратурата и съда. Не могат да опростят грабителство и престъпление“, коментира Румен Радев. "Благодарим за прошката. И да почакаме този, който има отговорите" По повод думите на Мария Габриел от ГЕРБ, че е невидим опонент, Радев заяви: "Свикнал съм да ме пакетират, ако не в партия - в идеология, ако не в идеология - в нещо друго. Няма как да се получи, защото вие много добре знаете, че моите критики към управлението не са от вчера, не са обвързани с никаква партия, нито с никаква предизборна кампания. Моите критики са систематични, така както са систематични корупцията и беззаконието, които пораждат точно такъв стил на управление“, добави той.

Президентът наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост

27 May 2019 09:42

Държавният глава смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти