Икономика и бизнес

25 юни 2019 13:50

Министър Танева: Над 92 хил. декара зърнени култури са поразени на 100% от градушките

Застраховката е въпрос на желание, казва тя...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Идва по-скъп хляб?

12 July 2019 23:00

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите ѝ стопаните жънат от 250 до 700 килограма от декар, като средният добив в областта вероятно ще достигне 480-500 килограма, което е под потенциала на сортовете пшеница. Добричкият регион е традиционен лидер в страната в добива на зърно, като през миналото лято реколтата достигна 660 853 тона при средно ожънати от декар 541 килограма. Тази стопанска година, след безснежната зима и сухата пролет в крайморските общини, където не падна дъжд близо три месеца, се оказа трудна за пшеницата, коментира председателят на браншовата организация. Жекова добави, че и жътвената кампания, която вече е приключила в 60-70 на сто от масивите, протича в трудни метеорологични условия при честите превалявания. Има ниски полета, където паднаха по 50 литра на квадратен метър, събрала се е вода и там ще бъде невъзможно пшеницата да се ожъне, поясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според браншовиците, заради дъждовете реколтата е пропаднала в 1-5 на сто от общите площи с културата, които достигат около 1 300 000 декара. Все още няма пазар за новата реколта, търговците правят предложения за 280-290 лева за тон фуражна пшеница, което е на равнището на миналото лято, каза Жекова. Според нея справедлива цена няма да бъде постигната, защото разходите за пшеничните масиви са големи и зърнопроизводителите очакват да компенсират сметките с реколтата от пролетните култури.

Градушка удари Кюстендил, потоп в Смолян

04 July 2019 20:20

Поройният дъжд, придружен от гръмотевици, наводни улици в Смолян

Градушка се изсипа над източните квартали на София

03 July 2019 19:57

Силна градушка се изсипа тази вечер над източните квартали на София. В столичния квартал „Дружба” тя беше с големината на орех.

Градушка проби покриви на спирки в село Владо Тричков

03 July 2019 18:01

Колите са отбили от пътя, в момента цялото движение в района е спряно

Градушка унищожи тютюневата реколта в Сатовча

28 June 2019 15:39

Градушка унищожи голяма част от тютюна в няколко села в община Сатовча. Някои стопани са загубили почти на 100% от реколтата, на която разчитат, за да оцеляват. Хората казват, че са в безизходица и се надяват да получат помощ от земеделското министерство.

Бедствие в Сърбия, валят "ледени портокали"

24 June 2019 13:24

Белград все още се съвзема от големия потоп, много детски градини са затворени

В Добрич очакват по-ниски добиви от пшеница спрямо миналата година

22 June 2019 08:21

На прага на жътвата, земеделците в Добричко очакват добивите от пшеница да са по-ниски от миналата година. Причината е сушата през есента и пролетта.

МС прие годишния доклад на Съвета за намаляване на риска от бедствия

19 June 2019 12:25

Пред журналисти министърът на вътрешните работи обясни кои са добрите практики, които ведомствата прилагат. Младен Маринов акцентира върху лошото време, на което сме свидетели през последните няколко месеца - обилни валежи, градушки и бури. Той заяви, че институциите, ангажирани с превенцията срещу бедствия и аварии правят всичко необходимо, за да намалят щетите от природните стихии. Даде за пример отпуснатите 6 млн. лв. за закупуване на противоградни ракети и разкриването на 3 нови полигона за защита от градушки.

Повече от 15 000 дка в Русенско са поразени от градушки

17 June 2019 07:02

Заради проливните дъждове през последните месеци обширни площи с пшеница в Русенско са с влошени показатели. Земеделските стопани прогнозират, че заради това добивите и от есенниците, и от пролетниците ще намалеят чувствително.Повече за състоянието на реколтата от Десислава Николова и нейния събеседник Иван Караиванов, председател на РС на фермерите „Дунавско зърно” в Русе

Силна буря в Сливенско (ВИДЕО)

15 June 2019 09:18

Силна буря удари Сливенско в късните часове в петък. На моменти поривите на вятъра са достигнали до 100 километра в час. Ураганът е бил придружен със ситна градушка. Видео: Meteo Balkans, Facebook, Николай Колев Други части на България също бяха поразени от градушки в петъчния ден. Междувременно летните жеги започнаха. На места термометрите вече показват над 30 градуса, а в Сандански стигнаха дори до 36 градуса на сянка. Прогнозата е за горещ уикенд, с температури около и над 30 градуса, но отново с превалявания.