Свят

25 юни 2019 14:06

Жителите на четири общини в Северно Косово са изправени пред хуманитарна катастрофа

Запасите от брашно са свършили и още в четвъртък в магазините няма да има хляб...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Премиерът на Косово: Да се въоръжаваме ли и ние след договорите на Сърбия с Франция и Русия

17 July 2019 12:02

Рамуш Харадинай твърди, че страховете от война са нараснали

Не пуснаха сръбския министър на отбраната да влезе в Косово

10 July 2019 10:52

В отговора на Прищина пише само, че "нямат възможност да отговорят положително на искането" за посещение

Сърбия: Две страни искат Велика Албания

08 July 2019 19:06

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич отправи упреци към Албания и Косово, съобщи B92. Той е недоволен от решението на двете страни да откажат участие в регионална конференция. Те обявиха, че няма да участват в конференцията на държавите от Югоизточна Европа. Събитието започва днес в Босна и Херцеговина. От Косово обявиха, че са недоволни, защото не са били поканени както представители на суверенна държава. „Това е част от стратегията за Албания. Косовските албанци искат да обединят външната политика на двете страни. Така ще стигнем до създаване на Велика Албания. Тези действия не са положителни за стабилността на региона“, заяви Дачич. Организаторите на конференцията обявиха, че тя има за цел сближаване между региона и страните в него.

Скандалът със Сърбия: Борисов коментира, Харадинай благодари 

07 July 2019 11:47

В понеделник ще бъде извикан сръбският посланик в българското външно министерство

Рамуш Харадинай отрича да е отказван достъп на сръбски официални лица в Косово

05 July 2019 16:22

Информацията идва ден след като началникът на кабинета на външния министър на Косово Беджет Пацоли, Йетлир Зиберай, обяви, че Прищина е забранила достъпа на всички сръбски официални лица в страната

Сърбия: Косово удари шамар на ЕС

04 July 2019 18:40

Косово удари силен шамар на ЕС. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачии, цитиран от B92. Днес правителството в Косово излезе със специално решение. В него то забранява на всички сръбски официални представители да влизат на територията на страна. „Това не е удар толкова срещу нас, колкото срещу ЕС. Там си затварят очите за това как премиерът и президентът на Косово нарушават нормите на международното право. Това са престъпници, които повишиха митата за нашите стоки и оставиха хората в северната част на страната без лекарства и храни. В Северно Косово вече усетиха техните действия“, заяви Дачич. В Северно Косово, където живеят основно сърби, вече имаше демонстрации срещу повишаването на митата. САЩ и Европа настояват този въпрос да бъде решен.

Косово затвори границата за сръбски политици

04 July 2019 13:54

Косовското министерство на външните работи реши в бъдеще да не издава разрешения за посещения на сръбски официални лица, съобщи телевизия РТК. Заместник-министърът на външните работи Йетлир Зиберай каза, че това решение е взето след "нападките и заплахите на сръбски политици срещу Косово". "Поради хибридните заплахи, които Сърбия отправя към Косово, постоянната пропаганда и фалшивите новини за страната и за нашите граждани, поради неотдавнашните опити да се обяви така наречената хуманитарна криза в Северно Косово, която заплашвала сръбското население там, и принуждаването им на косовските сърби да затворят магазините си само заради някакви политически цели на Белград, министерството няма да позволи на нито един официален представител от Белград да посети Косово и всички искания ще бъдат отхвърлени, докато това поведение продължава", каза Зиберай, цитиран от РТК.

Сърбия иска спешни преговори с Косово

03 July 2019 18:11

Продължаването на преговорите с Прищина ще помогне за намаляване на напрежението в Косово, заяви сръбският президент Александър Вучич след среща с председателя на комисията по външна политика към Камарата на представителите на американския Конгрес Елиът Енгъл, предаде ТАСС. "Колкото по-скоро подновим диалога, толкова повече това ще помогне за намаляване на напрежението на територията на Косово, което е важно за всички нас", каза Вучич. Той подчерта, че продължаването на преговорите е необходимо за подобряване на отношенията между Сърбия и Косово и за поддържане на стабилността в региона. Вучич каза, че тъй като Енгъл се смята за един от най-изявените и активни албански лобисти във Вашингтон, неговата позиция може да окаже голямо влияние за създаване на условия за подновяване на диалога между Белград и Прищина. Затова според Вучич Сърбия трябва да поддържа активни контакти лично с Енгъл и с ръководената от него комисия. Диалогът между Белград и Прищина беше замразен, след като Косово въведе 100-процентови мита за сръбски стоки.

От Сърбия: Тачи разпалва кризи

02 July 2019 10:52

Сръбски представител обвини косовския президент, че разпалва конфликти, съобщи македонското издание „Фокус“. Директорът на сръбската служба за Косово и Метохия Марко Джулич отправи критики към Хашим Тачи. По-рано Тачи внесе за разглеждане в парламента проекторезолюция за искането на албанците от Прешевската долина. Районът се намира в Южна Сърбия и е населяван с голям брой албанци. Те настояват за обединение с Косово. „Тачи потвърди, че следва безотговорна политика. Подсилването на идеи за интеграция на общините от Вранската котловина със самопровъзгласилата се държава Косово е като призив за ескалиране на недоверието. Разпалването на нови кризи няма да помогне на косовския президент. Броят на албанците във въпросните общини е различен, но те живеят в мир със своите съседи“, заяви Джурич. Той отново отхвърли призивите за създаване на държава Велика Албания.

Тачи: Ще обединя Прешевската долина и Косово

29 June 2019 18:15

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че ще работи за присъединяване за населената предимно с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия към територията на най-младата държава на Балканите. Това написа Тачи в своя профил във Фейсбук, където публикува снимка от срещата си с бившите лидери на Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац. Трите общини на Прешево, Медведжа и Буяновац се намират в югозападната част на Сърбия и са населени предимно с етнически албанци. Под снимката Тачи написа следното: „Всеки един албанец, който живее в долината на Прешево, мечтае за обединението с Косово”. „Обещавам да работя с нестихваща политическа воля за превръщането на тази мечта в реалност", написа още Хашим Тачи, цитиран от Би Ти Ви. Изявлението на косовския президент в социалната мрежа бе направено на емблематичната за сърбите дата на Видовден, на който през 1389 г. се е състояла битката на Косово поле между османския султан Мурад I и обединените християнски сили под водачеството на сръбският княз Лазар. През 1989 г. на Косово поле Слободан Милошевич произнесе реч по случай 600 години от битката, с която мнозина смятат, че се е засилило вътрешното напрежение в Югославия. През 1992 г. федеративната република се разпадна с поредица от кръвопролитни конфликти и войни, последната от която доведе до обособяването на Косово като независима държава.