Свят

30 юни 2019 16:01

Меркел: Страните от Западните Балкани имат европейска перспектива

За осъществяването й е необходимо държавите от региона да решат многобройни спорове и да изпълнят необходимите условия, подчертава тя...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Меркел обсъжда в Исландия климатичните промени

20 August 2019 15:27

Германският канцлер Ангела Меркел е в Исландия за разговори с лидерите на скандинавските страни. Очаква се климатът да доминира дневния ред и Меркел призова за „смирение“ при нашето третиране на околната среда.

Меркел и Орбан отбелязаха 30 г. от "Паневропейския пикник"

19 August 2019 16:35

Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан отбелязаха 30 години от т. нар Паневропейски пикник, довел в крайна сметка до края на разделението между Източна и Западна Европа, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА. "Пикникът се превърна в най-голямото бягство от ГДР след изграждането на Стената през 1961 г. Пикникът се превърна в световно събитие", каза Ангела Меркел в унгарския град Шопрон на границата с Австрия. На 19 август 1989 г. австрийски и унгарски организации на гражданското общество организиратт "Паневропейски пикник" на границата между Западна Европа и комунистическия Изток. Когато границата е временно отворена по повод пикника, около 600 източногерманци използват възможността да избягат в Австрия. Ключова роля за безкръвното преминаване изиграва унгарският офицер Арпад Бела. Помним ли Арпад Бела, който предотврати кръвопролитие в Европа през 1989 г.? Десетки хиляди техни сънародници, събрали се в Унгария, последват примера им няколко седмици по-късно, когато Унгария отваря западната си граница. Всичко това в крайна сметка води до рухването на Желязната завеса, отбелязва ДПА. "Шопрон е пример за това, което могат да постигнат европейците, когато смело отстояват ценностите, които всички ние споделяме. Винаги трябва да си даваме сметка, че нашето национално благополучие винаги ще зависи от общото ни европейско благосъстояние", каза Меркел в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан, с когото през 2015 г. имаше разногласия, когато в Европа пристигнаха стотици хиляди бежанци. Орбан, който е пламенен противник на имиграцията (особено на тази от мюсюлмански страни), се превърна тогава в лидер на крилото в Европейския съюз, което се противопостави на либералната имиграционна политика на Меркел, припомня ДПА. Орбан: Няма да играем по свирката на Меркел Виктор Орбан похвали дейността на Меркел като обединител на Европа и подчерта, че унгарският народ има много високо мнение за нея. "Падането на Желязната завеса в Унгария проправи пътя за обединението на Германия. Ние също така знаем, че нашето освобождение от съветското иго нямаше да е окончателно без обединена Германия", изтъкна Орбан на днешната церемония. Въпреки политическите си разногласия Германия и Унгария имат силно преплетени икономически интереси. Германия е основният икономически партньор на Унгария, което се дължи до голяма степен на силното присъствие на германските компании за автомобилостроене в Унгария, отбелязва Франс прес.

Меркел: Без Западните Балкани Европа няма да е обединена

19 August 2019 15:40

Меркел и Орбан отбелязаха 30-годишнината от отварянето на границата между Унгария и Австрия, смятано за началото на края на Студената война

Стотици хиляди са напуснали Западните Балкани, за да живеят в ЕС

16 August 2019 14:43

Евробарометър: Сърбия - единствената страна от Западните Балкани, в която гражданите имат повече доверие в националното правителство, отколкото в ЕС

Меркел обвини Русия за разпада на ракетния договор

15 August 2019 07:58

"Германия е част от НАТО и ще се държи като партньор в НАТО", заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа в Берлин. На въпрос дали Германия може да засили военното си присъствие в Литва и в Естония с помощта на средства за ПВО, тя отговори, че и в двете страни тази задача се решава в рамките на НАТО чрез програмата за мониторинг на въздушното пространство на балтийските страни. По думите ѝ, Германия винаги е поемала отговорност в подобни ситуация. Същевременно тя избегна отговора на въпроса дали германците са готови да защитават Литва в случай на конфликт. По силата на чл. 5 от договора за НАТО, ако държава от Алианса бъде нападната, това се смята за нападение срещу всички членки на НАТО и това изисква да бъде защитена страната, която е станала обект на агресия. След анексирането на Крим през 2014 г. и намесата на Русия в Източна Украйна балтийските страни нееднократно са предупреждавали, че те също може да бъдат нападнати. Меркел смята, Русия за отговорна за разпада на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. По думите ѝ, Москва демонстративно го е нарушавала и така е дала повод за неговото разтрогване, предаде News.bg. Тя посочи, че Германия, заедно с партньорите си, през близките години ще положи усилия за ново ограничаване на въоръженията. Канцлерката подчерта, че НАТО ще намери общ отговор на създалата се ситуация, което нееднократно е изтъквано от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Борисов обеща на Пендаровски силна подкрепа за начало на преговорите с ЕС

01 August 2019 14:47

Българският премиер обаче иска да види напредък в работата на съвместната комисия по историческите въпроси

Гърция отваря пътя на Северна Македония и Албания към ЕС

29 July 2019 13:00

Гърция няма да блокира членството на Северна Македония и Албания в ЕС, съобщи Катимерини. ЕК вече препоръча започването на преговори и с двете държави. Предстои да се разбере, дали Европейският съвет ще подкрепи препоръката. Това ще стане ясно през октомври. Според информатори до новия гръцки премиер Киракос Мицотакис, Гърция няма да попречи на балкански държави да влязат в ЕС. Страната вероятно обаче ще поиска определени неща в замяна. Очаква се страната да настоява Северна Македония стриктно да спазва споразумението. В същото време ще има искане към Германия да смекчи исканията си за бюджетния излишък на Гърция. Гърция ще настоява и за повече сигурност за своите граждани в Албания.

Фон дер Лайен е за европейска перспектива на Северна Македония и Албания

20 July 2019 19:23

В първото си интервю като председател на Еврокомисия Урсула фон дер Лайен потвърди ангажимента за европейската перспектива на Северна Македония и Албания."Те са наши съседи", каза фон дер Лайен в интервю за немското списание "Шпигел", цитирана от БГНЕС. Председателят на ЕК заяви, че ще настоява за започване на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, веднага след като се прецени, че тези две страни са изпълнили критериите. Тя е! Урсула фон дер Лайен ще управлява ЕС Фон дер Лайен бе избрана във вторник като първата жена ръководител на Еврокомисия в историята на ЕС. Тя трябва да поеме новата си длъжност на 1 октомври. По време на кампанията, с която убеди евродепутатите да гласуват за нея, тя многократно постави като приоритет преговорите с двете страни от Западните Балкани. Потвърди това и в първото си интервю. „Трябва да започнем преговори с тези страни веднага, след като Европейският съвет приеме заключението, че критериите са изпълнени. Трябва да подадем ръка на тези страни. Ние се намираме на един и същ континент, имаме една и съща история, ние сме съседи. Ако затворим вратата към този регион, причиняваме щети на себе си”, изтъква Лайен в интервюто. Фон дер Лайен: Не притискайте Източна Европа По време на представянето си преди десетина дни пред политическите фракции в Европейския парламент Лайен похвали Северна Македония като ярък пример. „Западните Балкани трябва да бъдат приемани сериозно, а Северна Македония е ярък пример за положителни постижения”, каза тогава. Като германска министърка на отбраната тя посети страната през септември 2018 г. преди референдума. След това тя каза, че Република Македония има уникален шанс да влезе в евроатлантическото семейство и ЕС иска да гради своето бъдеще с нея.

Меркел отбеляза 75-годишнината от операция „Валкирия“

20 July 2019 15:21

Тя почете паметта на Клаус фон Щауфенберг и останалите германски военни, направили опит да убият Адолф Хитлер на 20 юли 1944 г.

Меркел обяви: През 2021 г. ще бъде краят на моя политически живот

19 July 2019 13:51

Канцлерът определи назначаването на Урсуфа фон дер Лайен на поста председател на Европейската комисия като „добро решение“ за Европа