Регионални

09 юли 2019 17:36

Пепелянки и скорпиони пълзят из Асеновград (СНИМКИ)

Честите валежи, избуялите треви и високите температури са рай за змиите. В група в социалната мрежа Facebook жители на Асеновград сигнализират, че са видели влечуги в градините си, в междублоковите пространства, както и в района на Бачковския манасти...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Двуметрова змия предизвика пожар на бензиностанция в Радомирско

24 June 2019 21:43

Двуметрова змия предизвика пожар на бензиностанция в Радомирско. Инцидентът станал днес в село Извор. Влечугото пропълзяло в главното захранващо табло, направило късо и избухнал пожар. Служителите видели огъня и се обадили на 112. На мястото пристигнали пожарникари от Радомир и потушили пламъците. Благодарение на бързата им намеса е предотвратена страшната ситуация. Когато отворили таблото пък намерили вътре влечугото, пише struma.bg. Змията е умряла при токовия удар.

17 вида змии пълзят из страната, 4 от тях - отровни

20 June 2019 14:49

17 са видовете змии в България, 4 от тях са отровни. Това каза за Радио „Фокус“ Георги Кръстев, биолог от Столичната зоологическа градина. От тези 4 вида, 2 са опасни за човека – пепелянката и усойницата, обясни той, като уточни, че трябва да бъдат силно раздразнени, за да ухапят човек. По думите му водната змия е най-безобидния и неагресивен вид, който се среща у нас. При ухапване от влечугото човек може да образува остра алергична реакция, посочи Георги Кръстев. Дори и то да мине от само себе си, трябва да се потърси лекарска помощ, добави той. Само защото хората се страхуват от някое животно, не значи, че трябва да го убиват, заяви биологът. „Много са начините, с които може да се избегне убиването на змия. Един от тях е да се потърси дълъг прът, ако няма- да се отчупи клон с листа и змията да бъде подплашена в посока, далеч от хората. Тя със сигурност няма да тръгне към пръчката или към хората, ще си изпълзи и ще избяга. Дългата пръчка или клон ще предпази човека от евентуално ухапване, ако змията се уплаши. Всяка една змия под заплаха ще реагира с агресия. Когато става дума за строителни обекти или дворове на къщи е препоръчително да се използват дебели строителни ръкавици. Вероятността от ухапване по този начин е нищожна“, обясни той. Георги Кръстев каза още, че змиите се активизират през пролетта, защото тогава започват брачните ритуали и търсенето на храна. След силни дъждове животните излизат от влажната зона към по-топли места, обясни той. Това приключва август месец, когато температурите се повишат, добави биологът.

Бедствено положение в Асеновград

06 June 2019 19:12

Причината са последиците от поройния дъжд

Змии в центъра на Благоевград

01 June 2019 09:20

Змии изпълзяват на различни места в Благоевград, сигнализират граждани. Само за ден в общината са получили обаждане за две влечуги, забелязани в центъра на града.

Втори ухапан от змия за 2 седмици в Горна Оряховица

28 May 2019 11:39

В средата на май влечуго ухапа млада майка до детска площадка

Змия ухапа млада майка до детска площадка в Горна Оряховица

13 May 2019 18:05

За щастие влечугото не е било отровно

Козлодуй в паника - змии плъзнаха на Дигата в зоната за отдих и спорт

08 May 2019 16:00

Граждани сигнализират за нашествие на влечуги в зоната за отдих и спорт на Дигата в Козлодуй. Докато през миналата година змии можеха да се видят най-често на градския стадион, сега те се препичат спокойно на различни места в района на Дигата.

"Частен случай": десетилетен спор за собствеността на имот в Асеновград

24 March 2019 10:45

От две десетилетия има спор за имот в Асеновград дали е частен или общински, въпреки издаден нотариален акт от 1995 г. и влязло в сила съдебно решение в полза на собствениците. Вижте и още във видеото.

Старо свлачище застрашава пътя до Асеновата крепост

06 March 2019 12:22

Старо свлачище застрашава участък от пътя до Асеновата крепост. Общината за втори път търси спешно финансиране от междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да укрепи трасето. Движението на земните пластове се активизира след поройните дъждове в края на лятото и разруши половината от пътното платно.

Обраха касата на рекламна къща в Асеновград

26 February 2019 14:47

Значителна сума пари е открадната от рекламна къща, разположена в квартал "Запад" в Асеновград. Сутринта при обекта е имало засилено полицейско присъствие. Предполага се, че грабежът е извършен късно снощи или в ранните часове на днешния ден. Засега не е ясен точният размер на щетите, тъй като разследването продължава и към момента. Знае се само, че крадците са проникнали в обекта с взлом, взели са касата и след като са обрали парите от нея са я захвърлили. Тя е била намерена по-късно