Образование и семейство

10 юли 2019 12:30

Преработват два от учебниците по история за 10-и клас

Три от петте могат да бъдат утвърдени, смята ресорният министър Красимир Вълчев...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Историци от БАН: Няма как учебниците да оневинят комунистическия режим

08 July 2019 14:34

"Когато се говори за лагерите, трябва да се опише цялата ситуация, свързана със страха и със съдбата, да се обясни кои отиват там и с каква цел ги пращат", смята проф. Николай Поппетров

Красимир Вълчев: Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците

02 July 2019 09:07

Той подчерта, че академичната свобода не е абсолютна

От издателство "Просвета" опровергават ВМРО: Доган не е определян като учен, а като политик

27 June 2019 17:40

Не отговаря на истината и твърдението, че „името на г-н Доган стои редом с имената на Радой Ралин, Георги Марков и Валери Петров".

ВМРО против Доган и Софи Маринова в учебниците

27 June 2019 17:10

Депутатът от ВМРО доц. Милен Михов също разкритикува остро учебниците по история за десети клас. В един от тях почетният председател на ДПС Ахмед Доган е представен като български учен. Това стана ясно от брифинг в парламента. Михов посочи още, че е против това в учебниците да се учи и за музикални звезди като Софи Маринова, която е представена като "изпълнител, прославил страната ни по света", а пък Доган е описан като учен със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков. ,,Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или от приноса му в хидроинженерното строителство'', коментира Михов. Той обясни още, че ВМРО подкрепя министър Красимир Вълчев в действията му по темата с учебниците по история за десети клас. ,,За пръв път министърът и държавата се намесиха в нещо, което е задължение и отговорност на държавата. Време е темата за учебното съдържание да бъде затворена и да се изпълнява законът'', заяви Михов. ,,Ние настояваме МОН да изготви доклад за осъществената проверка за учебното съдържание на всички учебници'', обясни още депутатът. ВМРО смята, че докладът трябва да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия и да бъде подложен на широк обществен дебат - още преди десет месеца от ВМРО са поискали въпросната ревизия. ,,Припомняме също така, че в учебниците съществуваха редица недомислици, свързани с османското присъствие по българските земи. В учебниците по литература имаше интерпретации, които учудват на пръв поглед. Така например в учебника по литература за пети клас "Даваш ли, даваш Балканджи Йово?" е представен като "конфликт" между непокорните българи и чуждите насилници'', каза още депутатът от ВМРО.

Как трябва да се изучава периодът на комунизма в учебниците?

27 June 2019 10:05

Фондация "Истина и памет" поиска преразглеждане на учебниците по история за 10 клас. Причината? Периодът на комунизма. Как трябва да се изучава той? Темата в "Сутрешен блок" коментираха авторите на учебници по история професор Искра Баева и доцент Лъчезар Стоянов. Професор Баева определи реакцията срещу учебника, в който и тя е автор, като политическа. За доцент Стоянов конкретният учебник не отразява, че тоталитарните идеологии са възприети с правни актове като неприемливи, той смята също, че съдържа и манипулации.

Ще заменят учебници с електронни уроци

03 June 2019 17:02

МОН ще финансира закупуването на електронни дневници за всички училища

Иновативен проект на ученици от Русе решава проблема с тежките раници в училище

25 May 2019 11:11

Мобилно приложение може да замени тежките раници в училище

Учители създадоха помагала за деца от ромски произход във Варна

04 May 2019 10:30

Учебни помагала за деца от ромски произход разработиха учителите от Основно училище „Свети Иван Рилски" във Варна. Там повечето първокласници не знаят български език и срещат затруднения с усвояването на уроците. Новите помагала ще бъдат включени в програмата през следващата учебна година.

С над 20 млн. лева дават безплатни учебници на 445 502 ученици

23 April 2019 08:25

Близо 120 000 деца в риск ще бъдат включени в редица дейности

Новите учебници на "Просвета" са одобрени

15 April 2019 10:20

„Просвета“ вече има одобрени учебници по всички предмети от 1. до 10. клас, след като оценителските комисии на Министерството на образованието и науката (МОН) дадоха максимална оценка за всички нови учебници на издателската група за 4. и 10. клас. Оценителите одобриха както печатните издания, така и електронните им варианти. За пръв път десетокласниците ще имат възможност да учат и по електронни учебници, които отговарят на най-високите европейски стандарти. В процедурата за нови учебници за 4. и 10. клас „Просвета“ отново представи най-много заглавия за оценяване. „Предлагаме два пълни комплекта по всички предмети за 4. клас – „Голямото приключение“ на „Просвета Плюс“ и „Чуден свят“ на „Просвета – София“ – уточни Кина Андреева, главен редактор на издателската група.    "Същите авторски колективи създадоха и учебниците за 1., 2. и 3. клас, които се превърнаха в най-предпочитаните от учителите в цялата страна. Те имат вече и международно признание – поредицата „Голямото приключение“ с логото на „Просвета Плюс“ бе отличена с наградата за най-добър комплект учебници в Европа на Международния панаир на книгата във Франкфурт. На същото равнище е и„Чуден свят“ – другата ни поредица учебници за началния етап“, допълни тя Извън двата комплекта за 4. клас „Просвета“ предлага за 4. клас и по един учебник по чужд език – английски, немски и руски. За 10. клас издателската група създаде 15 проекта по всички изучавани предмети, като по някои от тях има по два учебника, дело на различни авторски екипи. Те са с логото на „Просвета“, „Просвета АзБуки“ и „Просвета Плюс“ и според оценителите на МОН напълно съответстват на новите учебни програми. След одобрението от МОН идва вторият важен етап – учителите трябва да оценят и изберат учебника, по който ще преподават през следващата 2019/2020 учебна година. За да получи оценка „приложим“, един проект трябва да събере най-малко 50% подкрепа. „Просвета“ гарантира, че ще достави на училищата всички печатни учебници в сроковете, определени от МОН. Новите учебници за 4. и 10. клас на „Просвета“ разгледайте ТУК и ТУК.