Култура

11 юли 2019 13:09

Уникална изложба с гробницата на Тутанкамон откриха в Бургас

Представените експонати са реплики на автентични находки и са разположени във фоайето на първия и втория етаж на Бургаската опера...

източник: impressio.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Русенски ученици приключиха работата си в ателие в музея

15 July 2019 11:32

Директорът проф. Николай Ненов връчи на момичетата и момчетата грамоти

Национален музей "Васил Левски“ в Карлово с награда от парламента

12 July 2019 16:29

Национален музей "Васил Левски" в Карлово бе класиран на първо място в конкурса на парламентарната комисия по образование "Училището в музея, музеят в училището". Второто място си поделиха музеят за резбарско и зографско изкуство в Трявна и художествената галерия в Добрич.

Етнографският музей в Берковица показва троянска керамика

11 July 2019 09:21

Изложба на троянска керамика бе открита в Етнографския музей в Берковица. Автори на творбите са Николай Йовков и дъщеря му Ралица Йовкова. Те са трето и четвърто поколение керамици, познати са у нас и в чужбина със своя стил. Изложбата ще остане в музея около два месеца и с нея той иска да предложи разнообразие на туристите по време на активния сезон, обявиха от общината в Берковица.

Показват древен 26-килограмов меден слитък, задържан на Дунав мост

04 July 2019 16:56

Артефактът е част от експозицията "Спасено наследство", която включва 189 находки

Богата палитра от занаяти видяха столичани пред Регионалния исторически музей

29 June 2019 22:40

Майсторски изделия от грънчарството, резбарството и обработката на кожи бяха представени в инициативата "Първи стъпки в занаята".

Изложба разказва за хляба и виното от древността до наши дни

29 June 2019 11:10

Изложба за историята на хляба и виното от древността до наши дни представя Археологическият музей във Варна. Експозицията събира артефакти и старинни текстове от колекциите на всички музеи в града и разказва за ролята на виното и хляба в бита на българите през вековете.

Музеите у нас съхраняват хиляди съкровища

21 June 2019 20:50

Във фондовете на музеите в България се съхраняват няколко хиляди съкровища - колективни монетни находки. Информацията беше споделена от проф. Димитър Драганов - директор на първия частен музей у нас - Нумизматичен музей-Русе, основан през 2008 г. от фондация "Братя Бобокови". Специалистът даде пример, че Регионалният исторически музей в крайдунавския град притежава повече от 50 съкровища от Римската епоха. Драганов е един от организаторите на международен нумизматичен симпозиум, който бе открит днес в Русе. Съорганизатор е Регионалният исторически музей. По думите на Драганов това е първата международна нумизматична проява в последните 30 години у нас. "Изложбите показват богатството на българските земи откъм монетни съкровища", каза Драганов. Във форума, който ще продължи до 23 юни /неделя/, участват учени от България, Румъния, Молдова, Русия, Германия, Македония, Сърбия, Словения, Унгария и Полша.

Община Бяла превръща изоставена детска градина в музей ​

10 June 2019 12:55

Изоставена и разрушена детска градина в град Бяла, русенско, ще стане исторически музей. Ремонтът ще бъде направен със средства на общината, а идеята е мястото около църквата „Св. Пантелеймон" да се превърне в културно и религиозно средище.

Борисов: Ще говорим с Ермитажа за отливки на меча и пръстена на хан Кубрат

24 May 2019 11:01

Премиерът запозна генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле с историята на двата експоната

София отбеляза Европейската нощ на музеите

19 May 2019 09:19

Повече от 50 галерии и музеи са подготвили интересна програма, включваща изложби и концерти