Образование и семейство

11 юли 2019 13:20

Седмокласниците най-харесват испанската гимназия, с най-висок бал е математическата

Езикът на Сервантес излиза много напред в предпочитанията - първите три най-желани профила от учениците са с изучаване на испански език...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Излезе първото класиране за седмокласниците

11 July 2019 11:38

Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. Седмокласниците и техните родители могат да проверят къде е приет ученикът на специалната платформа на просветното министрество https://priem.mon.bg с персонален идентификационен код.

Седмокласниците подават документи за класиране в гимназиите

03 July 2019 07:00

През тази година кандидатстването след седми клас е изцяло електронно, за да се избегнат грешно въведени желания и данни

Промени в наредба ще спират несправедливото преместване на ученици

21 January 2019 20:42

До края на февруари просветното министерство ще направи промени, с които ще засили контрола при преместването на ученици след IV и VII клас в елитните гимназии. Причина за това станаха оплаквания на родители, че в гимназиите влизат ученици с нисък бал за сметка на деца с по-добри резултати. Вече специална комисия ще решава кой и при какви обстоятелства да бъде преместен, а не само Регионалното управление на образованието.

Красимир Вълчев: Учениците да се насочват към математика и природни науки

14 January 2019 17:13

В малките и средните общини няма да има голямо преструктуриране на план-приема в гимназиите

Министър Вълчев: Няма да има модули в изпита след 7. клас

03 January 2019 12:05

В изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии вече няма да има модули, а изпитът ще е единен. Това каза днес просветният министър Клрасимир Вълчев. Всичко друго остава непроменено. Модулите бяха създадени, за да отделят учениците, които се явяват само на Национално външно оценяване от тези, които искаха да кандидатстват в гимназии след 7. клас. Сега обаче, когато според новия закон всички седмокласници се явяват на изпит за гимназиите, модулите стават излишни.

Променят правилата за преместване на ученици

02 January 2019 09:17

Край на приема "по втория начин" в елитните гимназии. От образователното министерство затягат контрола при преместването на ученици, след началото на учебната година. Новите правила идват, след като родители от няколко училища сигнализираха, че се ползват „вратички” за прием извън класирането, коментира „Нова телевизия“. За паралелен прием в една от най-престижните гимназии у нас - СМГ, ни разказа потърпевша майка, пожелала да остане скрита. Детето й остава малко под чертата на класираните тази година петокласници. От родители на приети ученици жената разбира, че след първия учебен ден паралелките с по 26 ученици са набъбнали до над 30. Директорът на СМГ не отрече да има надпланов прием на ученици. Новите деца обаче не били класирани по бал, а по здравословни, социални и най-вече - образователни причини. „Образователните са деца с много високи резултати, които не са били част от българската образователна система, учили са в чужбина и просто имат такива постижения, че трябва да продължат в математическо училище”, каза директорът Антоан Тонев. В злоупотреби беше обвинена и пловдивската математическа гимназия. Над 50 родители на петокласници изпратиха жалба до просветното министерство. Причината - вратичка в закона, позволяваща да бъдат записвани ученици, които не са издържали изпитите. Според сега действащата наредба директорите имат право на това. А разрешението се дава от началника на регионалното управление. „Никой не може да спре преместването на учениците. Има деца, които нямат вина, че се е наложило семейството да се премести или това, че са имали здравословен проблем, защото в крайна сметка един изпит, който се провежда в определен ден и час касае съдбата за 5 години напред”, каза началникът на регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева. От министерството обаче подготвят нови и по-прецизни правила за случаите, в които преместването ще бъде разрешение. Една от идеите - обществена комисия с участието на родители да разглежда всяка отделна молба за смяна на училището. Според директори обаче това ще затрудни и забави процеса по преместване за много деца, които наистина заслужават по-добро училище.

„Частен случай“: Приемат ли по (не)успех в елитните гимназии?

09 December 2018 09:07

Вратички в наредба позволяват в елитни гимназии, в които се влиза след тежки изпити и състезания след IV клас, да бъдат премествани деца с ниски резултати. Разследване на БНТ поставя въпросите за равния старт в живота, за властта на влиятелни родители и за неочаквания урок, който получават децата. Защо балът няма значение?Отговорите потърси Мая Димитрова в „Частен случай“:

Изложение представя нови възможности за стипендии в чужбина

10 November 2018 12:45

В столицата се провежда изложение за средно образование в чужбина. В него представители на елитни пансиони и колежи показват възможностите за обучението след седми клас в Европа. Повече за изложението вижте от прякото включване на Татяна Йорданова.

Защо дните на изпитите след 7. клас са учебни?

09 September 2018 12:55

Променените дати на изпитите след 7. клас, които вече ще са в края на юни, може да доведе до напрежение в системата, липса на квестори и излишно натоварване. Причината - двата дни са обявени за учебни, за разлика от дните, в които се провеждат матурите в 12. клас през май.