Регионални

11 юли 2019 15:12

Нов сигнал до прокуратурата заради ремонта на „Графа“

Нов сигнал до прокуратурата внесоха от организацията "Спаси София" във връзка с ремонта на столичния бул. "Граф Игнатиев". По данни на организацията Столичната община твърди, че ремонтът е бил забавен с общо 86 дни заради лоши мет...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

"Море" и "езера" след ремонта на "Граф Игнатиев". Защо се случи? (ВИДЕО)

25 June 2019 10:14

"Морето дойде в София”, езерото „Граф Игнатиев” и други подобни заглавия на десетки клипове заляха социалните мрежи вчера

Бус събори стълб на "Графа" (ВИДЕО)

13 June 2019 20:09

Бус събори стълб на новоремонтираната столична улица "Граф Игнатиев", съобщи „Нова телевизия“. При опит за маневра шофьорът блъска и събаря стълб от уличното осветление. От столична община са разпространили и кадри от инцидента. На тях се вижда как превозното средство преминава през трамвайните линии в пешеходната зона. При инцидента няма пострадали хора. От общината обясняват, че водачът на буса ще бъде глобен, а стълбът възстановен.

Фандъкова: Няма да има компромис за "Граф Игнатиев"

11 June 2019 08:32

Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ1 кметът на София Йорданка Фандъкова относно новите проблеми, появили се след завършването на ремонта на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев". Санкцията за целия обект може да стигне до един милион лева, категоричен е кметът.

Нова глоба от 279 хил. лв. за ремонта на "Граф Игнатиев"

10 June 2019 16:58

За това съобщи столичният кмет във "Фейсбук"

София е санкционирана с 1,6 млн. лв. за ремонтите на центъра

10 June 2019 12:30

Столичната община е била санкционирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с над 1,6 милиона лева заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Това съобщава в днешния си брой в. "Сега". От ведомството на Петя Аврамова потвърдиха пред Клуб Z за наложената финансова корекция от 5 на сто от съответните догорови. 5% финансова корекция по договора с фирма "Джи Пи Груп" е наложена заради установени нередности в обществената поръчка. Така 787 722 лв. от извършените разходи няма да бъдат покрити с парите по оперативна програма "Региони в растеж", а ще останат за сметка на данъкоплатците. 5% финансова корекция е наложена и върху договора за ремонта на зоната около катедралния храм "Св. Александър Невски", или още около 900 000 лв. "Графа" няма да бъде ремонтиран повече, Фандъкова налага 290 хил. лв. глоба Финансовата корекция върху договора с "Джи Пи Груп" е била наложена от МРРБ през март, става ясно от определението по вече течащото дело срещу решението в Административен съд - София. От Столичната община уточниха в отговор на въпроси на вестника, че договорът е порязан заради залегнали изисквания при подбора на кандидатите, които МРРБ счита за ограничителни. Общината е заложила изискване експертите по контрол на качеството на кандидатите в поръчката да имат висше образование в областта на инженерните науки или еквивалент, но според МРРБ за изпълнението на тази дейност в България не е нужно висше образование. Като ограничително е прието и изискването изпълнителят да разполага с инженер геодезист с висше образование. Според МРРБ проблеми има и с методиката за оценка на офертите, която не съдържала пълна информация за всички критерии. Със същите аргументи е наложена и 5% финансова корекция по втория договор с "ПСТ груп" за ремонта около "Св. Александър Невски" (чието изпълнение ще се забави, б.р.). Столичната община оспорва всички аргументи на МРРБ. Оттам изтъкват, че изискванията за висше образование по тези позиции изхождат от сложността и обема на поръчката, а общината по закон е свободна да прецени какви професионални изисквания да постави за изпълнението на дейностите. От "Московска" 33 не приемат и критиките към методиката, като считат, че те не са достатъчно конкретни и доказани. От екипа на Йорданка Фандъкова изтъкват, че поръчката е била предмет на предварителен контрол в Агенцията по обществените поръчки (АОП) и заключението на АОП е за липса на несъответствия със закона. ГЕРБ в Столичния общински съвет за "Графа": Дефекти има, но не пречат Делото за глобата за "Граф Игнатиев" е насрочено едва за 15 октомври и решение по него вероятно ще има след местния вот. Извън оспорването на тази корекция Столичната община води още две дела срещу МРРБ в качеството му на управляващ орган по оперативната програма. До редакционното приключване на броя от МРРБ не отговориха на въпросите на "Сега" какъв точно е предметът на тези дела и дали София не рискува да загуби други стотици хиляди левове еврофинансиране.

Остър спор в Столичния общински съвет за ремонта на улица „Граф Игнатиев“

30 May 2019 15:20

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева уточни, че кметът на София Йорданка Фандъкова е удържала половината от гаранцията за ремонта

Фандъкова: С 290 хил. лева са санкционирани участниците в ремонта на „Графа“ до този момент

29 May 2019 14:22

Кметът на София се извини на гражданите за неудобствата, които възникнаха по време на изпълнение на проекта. Новите ограничители са поръчани и предстои да пристигнат, заяви тя

​Столичната улица "Граф Игнатиев" е напълно готова

28 May 2019 20:25

Столичната улица "Граф Игнатиев" е готова. Днешната проверка на строителния надзор трябваше да установи дали направените преди седмица забележки са отстранени. Обектът все още няма акт 16.

Връщат книжния пазар и пейката на Славейкови на ул."Граф Игнатиев"

28 May 2019 07:34

Днес приключва ремонтът на емблематичната за София ул."Граф Игнатиев". Довършителни дейности все пак остават, сред които подмяната на превърналите се в обект на полемика ограничители. Повече за равносметката на тази реконструкция вижте от прякото включване на Тереза Ставрева.

Столична община проверява ремонта на "Графа"

28 May 2019 06:08

Проверка на ремонта на "Графа". Столична община ще инспектира как са изпълнени предписанията за отстраняване на констатираните забележки по ремонта. В случай на проблем, строителят ще бъде санкциониран.