България

11 юли 2019 15:40

Промени в шофьорските курсове: задължително кормуване на магистрала и на тъмно

Драстична промяна за практическото обучение за кандидат-шофьорите на леки коли предлага работна група, организирана от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Новостите включват увеличаване на часовете практическо кор...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

СБА: Регистър за школите на катастрофиралите шофьори

10 July 2019 17:49

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) категорично не подкрепя драстичното увеличение на броя на часовете в курсовете за подготовка на водачи. Позицията на съюза е изготвена след проведена анкета сред членовете му. От съюза поставят като проблем самия изпит за придобиване на свидетелство за управление на МПС, който бил решаващият етап. Затова според СБА е много по-важен контролът върху самите изпити и правилната преценка на изпитващите. Преподавателите инструктори от СБА смятат, че може да се предвиди увеличение на часовете по практика, но с не повече от 5 часа, а използването на симулатори, но не повече от 4 часа и предлагат часовете по теория да се намалят с 1/3, както и да се намери възможност за онлайн обучение по теория. От СБА също така предлагат публичност за успеваемостта на всеки инструктор и школа, като и да се публикува информация за ПТП на техни курсисти. В самото обучение и изпит трябва по-малко да се намесва държавата, смятат от СБА и искат да се даде повече свобода на инструктора, включително да преценява колко учебни часа са необходими за добра практическа подготовка в зависимост от качествата на обучаемия. В някои от страните, където има доста добра безопасност на пътя няма задължително обучение, а скъп и непробиваем за купуване изпит. Увеличението на броя на часовете не е подкрепено с актуална статистика за увеличаване броя на ПТП, причинени от новообучени водачи. Не трябва с безопасност да се оправдаваме и да правим рекорди по часове за обучение, вместо да увеличим качеството, както и да търсим отговорност от всеки инструктор и всяка школа. Освен това от СБА посочват и че за същото обучение в ЕС са предвидени средно 22-25 часа.

Шофьорските курсове поскъпват рязко

08 July 2019 20:16

В сряда ще бъде гласувано задължителните часове по кормуване за бъдещите шофьори да се увеличат от 31 на 45

Винетки и ограничения на движението усложняват живота на пътуващите в Европа

08 July 2019 15:40

Пътуването става малко по-сложно, когато няма пункт за плащане на такси по някои (авто)магистрали

Представиха автомобилен симулатор за обучение на млади шофьори

08 July 2019 15:22

Автомобилен симулатор за обучение на млади шофьори бе представен днес от Института за пътна безопасност.

Съвети от инструктор: Как да шофираме безопасно в горещините

06 July 2019 08:42

От началото на годината по пътищата страната са станали 2968 произшествия, а загиналите са 259. Според Годишния индекс за шофьорско поведение на пътя, човешката грешка е една от основните причини за инциденти. Какво трябва да знаем преди да се качим зад волана и водачите ли са единствените отговорни за безопасното шофиране - вижте в репортажа на Татяна Йорданова.

Шофьори се обявиха против забраната за изпреварване в Кресненското дефиле

04 July 2019 20:30

Шофьори и специалисти се обявиха против пълната забрана за изпреварване в Кресненското дефиле - идея на Държавната Агенция "Безопасност на движението по пътищата" и АПИ за намаляване на катастрофите там. От началото на годината пътните инциденти в участъка са повече в сравнение с миналата година.

МВнР с важни новини за налаганите от Турция глоби

25 June 2019 15:52

Генералното консулство на Република България в Одрин и турските митнически власти съобщават, че електронната система за незабавно плащане на наложени глоби и натрупани лихви за неплатени пътни такси на чужди граждани в Турция е възможно да не отчита суми под 20 турски лири. Затова глобите за неплатени пътни такси на стойност под 20 турски лири могат бъдат платени на място на митническото гише за заплащане на такси на граничните пунктове с Република Турция. Припомняме, че автоматичната система за плащане на наложени глоби и санкции бе въведена на 11 април 2019 г. Те се заплащат срещу издадени от турската страна квитанции с пълните задължения. Необходимо е да се обърне внимание, че предявената за заплащане сума може да бъде обжалвана, но след като бъде платена. При необходимост Генералното консулство на България в Одрин е готово да съдейства на българските граждани на дежурния телефон +90 533 6298164.

ДАБДП: Намалете скоростта, тръгвайте отпочинали на път

18 June 2019 22:00

Само за последните 4 дни (периода 14 – 17 юни) по пътищата в страната са загинали 16 души. Председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова днес изпрати писмо до всички институции и представители на неправителствения сектор включени в Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата с призив за още по-категорични действията за превенция и засилване на вниманието на обществото към нуждата от повече толерантност и внимание на пътя. Статистиката показва, че от загиналите 9 са били водачи, 3-ма пътници, 2-ма пешеходци, 1 велосипедист и 1 моторист. На този етап няма обща зависимост между произшествията – станали са на различни пътища в цялата страна, има както такива в градовете, така и извън тях. Според информацията на МВР от първоначалните огледи, предпоставките за възникването им са били несъобразена скорост, загуба на контрол, навлизане в насрещното платно, напускане на пътя и самокатострофиране. Държавната агенция призовава всички водачи да намалят скоростта – доказано е, че тя повишава риска за допускане на грешка, а при евентуален инцидент увеличава в пъти последствията. Да не предприемат рискови изпреварвания – една от причините за възникване на най-тежките произшествия. Да не дават управлението на превозните средства (в това число на мотопеди и мотоциклети) на неправоспособни лица. Да тръгват на път отпочинали, а когато почувстват умора задължително да спрат – характера на някои от инцидентите през последните дни показва, че сред възможности предпоставки е било заспиване или загуба на съзнание на водача. Пешеходците не само да пресичат на обозначените места, но и винаги да се уверят, че превозното средство има достатъчно време да спре. Изключително важно е родителите да обезопасят своите деца в колата и да им дават пример с поведението си на пътя. Мотоциклетистите да спазват правилата за движение по пътищата и задължително да използват обезопасителни системи (каски и защитни екипировки). Преди седмица председателят на ДАБДП инициира обсъждане за готовността за летния сезон с всички ангажирани институции. Днес тя призова за анализ на предприетите мерки и при нужда – иницииране на допълнителни. „Институциите ще продължим да правим всичко по силите си, но е много важно и всеки участник в движението да осъзнае своята отговорност“, посочва Малина Крумова.

Електронно правителство? Стотици чакат в столичния КАТ

14 June 2019 08:08

За чакане с часове, а понякога и с дни, на опашка в столичния КАТ, разказва „Нова телевизия“. Сериозният наплив от желаещи да подновят книжките си принуждава униформените почти всеки ден по обяд да спират да раздават номера за гишетата, тъй като не смогват да обслужат чакащите до края на работното време. В 7 часа сутринта хората отдавна са на опашка пред столичния КАТ. Искат да подновят шофьорските си книжки. Системата в Пътна полиция обаче не позволява. Виктория е сред чакащите за услугата за трети път. Първият е преди няколко дни. "Опитах да дойда към 13 ч. и ми казаха: „Съжалявам! Не можете да минете сега“. Попитах защо. Отидох към машината да си взема билетчето и казаха, че засега няма", каза Виктория Михайлова. Следва втори опит в друг ден. "Дойдох към 10 ч. Нямаше билетчета пак, не се пускаха билетчета пак, нямаше нищо", каза още Михайлова. Днес Виктория е на опашката от 6 сутринта. "Имаше вече 20 човека чакащи. Попитах кой е последен, както е при личния лекар. Изчакахме до 7.30ч., докато се отворят вратите и се получи едно меле. Бием се помежду ни кой трябва да влезе първи", заяви Виктория. Тези, които отиват в КАТ малко по-късно, остават шокирани. "Не мога, трябва да чакам, защото вече чакам много пъти и ме връщаха заради тия номерчета. Два пъти дойдох, единият в 11, другият в 12 и ми казаха, че няма номера вече", добави Антония Велкова. От Столичната полиция не застанаха пред камерата ни, но бяха категорични, че сериозен проблем няма и обстановката в КАТ е различна всеки ден. Ако обаче в ранния следобед се струпат 150 човека чакащи, нямало как да бъдат обслужени в рамките на деня. Причината за струпването на по-сериозни опашки от МВР обясняват с изтичането на 10-годишния срок на книжките на повечето шофьори в началото на 2020 г.. Тогава се очакват много по-драматични ситуации. Електронно правителство в действие, коментират потърпевшите.

Нова промяна за известията за глобите на пътя и срока за плащането им

13 June 2019 09:24

Хората и фирмите може да посочат, че желаят наказателните им постановления да бъдат изпращани до персонален профил