Регионални

11 юли 2019 16:40

Община Берковица обяви пожароопасен сезон

Повишаването на дневните температури създава предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари. Опасността от огненото бедствие през месеците юни, юли, август и септември нараства. В тази връзка е обявен пожароопасен сезон във всички з...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Започва фотоконкурсът „Моята Берковица“

13 July 2019 12:30

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните обявява конкурс за фотография на тема „Моята Берковица“. Инициативата е в изпълнение на годишната програма на комисията за 2019 год., а целта е да провокира и фокусира вниманието на подрастващите към красотата и уникалността на родния ни край. Идеята е да потърсят, намерят и представят своята гледна точка и позитивно отношение към местните природни дадености, архитектура, биоразнообразие и забележителности, съобщават от общинската пресслужба.

Тече усилена подготовка за мотосъбора в Берковица

12 July 2019 15:40

От 12 до 14 юли в Парк “Св. Георги Победоносец“ – гр. Берковица“, непосредствено до басейна, ще се проведе „МОТО РОК ФЕСТ БЕРКОВИЦА 2019”. Събитието е традиционно в календара на любителите на двуколесните возила, информират от пресцентъра на Община Берковица.

Етнографският музей в Берковица показва троянска керамика

11 July 2019 09:21

Изложба на троянска керамика бе открита в Етнографския музей в Берковица. Автори на творбите са Николай Йовков и дъщеря му Ралица Йовкова. Те са трето и четвърто поколение керамици, познати са у нас и в чужбина със своя стил. Изложбата ще остане в музея около два месеца и с нея той иска да предложи разнообразие на туристите по време на активния сезон, обявиха от общината в Берковица.

Пожар край димитровградско село, застрашени къщи 

07 July 2019 20:28

Пламъците стигнали до къщи в селото, пожарникари остават да следят ситуацията

В област Монтана обявиха пожароопасен сезон

04 July 2019 14:00

Във връзка с високите температури и стартиралата жътвена кампания, от пожарната напомнят за пълната забрана на паленето на огън в близост до земеделски и горски масиви. Забранено е тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50м. от тях. След прибиране на реколтата е забранено изгаряне на стърнища, на сухата тревна растителност в слоговете и крайпътните ивици, както и на други растителни остатъци и отпадъци.

В Берковица откриват водопровод за минерална вода

28 June 2019 21:40

Водопровод за минерална вода от село Бързия до град Берковица ще бъде открит на 2 юли в Берковица, съобщиха от местната община. Водопроводът е с дължина 7787 метра и ще доведе минералната вода от селото до Берковица. Така ще бъде даден тласък на туризма и ще има възможност да се изграждат СПА хотели в Берковица. Домакинствата също ще имат възможност да ползват минерална вода в бита си. Новият водопровод е на стойност 1 040 109 лева. Половината от сумата е отпусната на община Берковица с постановление на Министерския съвет, а другата половина е от инвестиционна програма "Минерални води", уточниха от общината в Берковица. Температура на минералната вода при Сондаж №1: 32 С° Състав на водата: – флоур – 2,22 mg/l; карбонати – 33,01 mg/l; натрий – 46,33 mg/l; желязо – 0,03 mg/l; – хлор – 6,74 mg/l; сулфати – 33,95 mg/l; калций -1,03 mg/l; калий – 1,03 mg/l; сероводород – 1,20 mg/l; – обща минерализация – 256,56 mg/l; Питейната изворна минерална вода има лечебно – профилактични свойства и оказва благоприятно въздействие върху: стомашно – чревния тракт; жлъчно – чернодробната система; бъбречно – отделителната; има антивъзпалителен и детоксичен ефект; Минералната вода от водовземно съоръжение „Сондаж №1“, находище „Бързия“, село Бързия, община Берковица може да се използва за пиене и за бутилиране за питейни цели.

Продължава изграждането на Дневния център за деца с увреждания в Берковица

20 June 2019 15:30

Продължават строително-ремонтните дейности по изпълнението на обект „Преустройство, реконструкция и ремонт на съществуващи помещения за изграждане на Дневен център за деца с увреждания в сграда на детско заведение – V детска градина, ж.к. Изгрев – гр. Берковица“ по административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, сключен между Община Берковица и МРВБ, Управляващ орган на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. – ГД „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие” по приоритетна ос 5 „Регионална, социална инфраструктура“, процедура на директно предоставяне „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент по проекта е Община Берковица, съобщават от общинската пресслужба.

Община Берковица и Лесотехническата гимназия участваха в изложение в Крайова

18 June 2019 14:40

Община Берковица и Лесотехническата гимназия се представиха на изложение в гр. Крайова, Румъния. Изложението е част от голямата съвместна кампания за информиране и популяризиране на природното наследство на региона и възможност за създаване на устойчиви партньорски отношения между заинтересованите страни в туристическия сектор, съобщават от общинската пресслужба.

Село Боровци бе домакин на фолклорен фестивал

04 June 2019 16:00

На 1 юни 2019 г. Народно читалище „Развитие-1927“, с. Боровци организира за пета поредна година с подкрепата на Община Берковица и кметство с.Боровци „Фестивал на песните, танците и традиционните храни и занаяти в Боровци“. За празника в селото дойдоха много гости от Берковица, Монтана и Северозападна България, съобщават от пресслужбата на Общината.

Ето кое е най-чистото село в община Берковица

03 June 2019 16:40

Общината в Берковица обяви кои са най-чистите ѝ села, съобщи кметът Милчо Доцов. Изборът е направен след конкурс за най-добре поддържано и подредено село.Първото място комисията от общински експерти дава на село Котеновци, в което живеят 120 души. Жителите му редовно почистват тротоарите и уличните платна пред домовете си, не допускат образуването на нерегламентирани сметища.