Икономика и бизнес

11 юли 2019 18:11

8,6 % спад на туристите на Летище Бургас през 2019

Основната причина е отливът на познатите пазари като Германия и Русия...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Хотелиерът от Слънчев бряг: Изпуснах си емоциите, съжалявам

15 July 2019 09:35

"Ситуацията е изкарана изцяло от контекста на случилото се", заяви за скандалното видео Иван Тодоров

Лошо време и отменени полети на летище Бургас

14 July 2019 15:38

Отменени полети и изнервени туристи на летището в Бургас. Лошото време в региона попречи на нормалната дейност на аеропорта, съобщи NOVA. Руски туристи са прекарали цялата нощ на летището и едва в 06:00 ч. сутринта са били настанени в различни хотели. Самолетът на „България Ер" е трябвало да излети в 19:46 за Санкт Петербург. От пресслужбата на Летище Бургас оправдаха отменения полет с това, че машината има техническа неизправност. Заради лошото време от 08:40 до 10:00 ч. други седем самолета бяха пренасочени към летището във Варна.

Буйствалият срещу израелски туристи хотелиер засега е без повдигнато обвинение

13 July 2019 19:45

Хотелиерът, който беше задържан вчера от полицията в "Слънчев бряг", е освободен, на този етап без повдигнато обвинение.

Посолството на Израел изразява съжаление за инцидента с туристи в Слънчев бряг

12 July 2019 20:34

Подобни случаи не отразяват отношенията между хората от Държавата Израел и България, още по-малко отразяват все по-тесните връзки между двете държави, заявява временно управляващата посолството и негов говорител г-жа Виолет Дяченко

Ангелкова: Остро осъждаме всякакви прояви на грубо отношение с туристи

12 July 2019 14:01

Конфликтът и разговорът на висок тон е започнал заради желание на четирима туристи - две жени и две деца, да бъдат настанени веднага след пристигането им в 11 ч. и отказ на хотела да го стори преди 14 ч.

Експерти: Плажовете по Северното Черноморие не са празни, но има 10-20% отлив на туристи

09 July 2019 14:28

Двукратен е спадът и на немския, и на руския пазар, обясни изпълнителният директор на Летище Варна Димитър Костадинов

Ангелкова: Нека не отписваме сезона

08 July 2019 20:45

Нека не отписваме сезона, още преди началото му обявихме, че ще има спад, като отчетохме ранните записвания. Това заяви в предаването "Лице в лице" министърът на туризма Николина Ангелкова. "Нашите конкуренти Турция, Тунис и Египет имат агресивна политика по отношение на субсидиране, за да привличат повече хора на организиран туризъм", обясни тя. За Гърция министърът обясни, че там плажната ивица е много голяма и затова има повече зони с евтини плажни принадлежности. По думите ѝ цените на чадър и шезлонг по плажовете у нас варират между 3 и 5 лева. "Съгласно цените, които имаме на договорите, средно по 36 стотинки, като започнем за „Нестинарка“, 1,20 лева за „Бургас север“, заплатена зона, около 2 лева е в „Кабакум“, около 3,20 в Поморие, ако не ме лъже паметта. Средно цената варира между 4-5-6-7 лева. 9 лева е в "Слънчев бряг" – Северен и Централен, 10 на Южния плаж", каза Николина Ангелкова. Може би има два плажа с по-високи цени и "Перла" е един от тях, каза още министърът. Тя посочи, че на всеки плаж трябва да има табели с цените, а ако липсват глобата е между 5 000 и 10 000 лева. Ангелкова съобщи още, че миналата година 120 000 лева са били глобите само на един плаж. Ще предложим законодателни промени, предвиждащи по-високи наказания и санкции за нарушения по плажовете, каза още министърът във връзка с автомобила, който влезе в морето на плаж "Перла".

До 30% намаления в хотелите по морето

08 July 2019 10:28

Браншът твърди, че все още има контингент за запълване

Сериозен спад на туристите на българското Черноморие

06 July 2019 20:11

15% по-малко туристи са избрали да почиват по Българското Черноморие в сравнение с миналата година. А опасенията на хотелиерите за труден и слаб сезон се увеличават. Ще има ли промяна в цените и как реагира туристическия бранш на отлива на туристи?

Хотелиери: Свидетели сме на най-черната кампания срещу туризма ни

06 July 2019 16:44

Представители на туристическия бранш излязоха с нарочна декларация след вчерашната среща с министър Николина Ангелкова в Слънчев бряг. „Не помним толкова негативна и черна кампания срещу българския туризъм!”, категорични са от Съюза на собствениците. Те визират серия от журналистически публикации, снимки и фалшиви новини, според тях новини, като тази за „такса хавлия” на плажа в Бургас. Още на вчерашната среща Пламен Копчев, несебърски хотелиер, почетен консул на Косово и бизнесмен, застана пред медиите и в емоционално обръщение помоли да се спре калната война срещу българския туризъм. Според хотелиери в момента се водила крайно негативна кампания, а интернет пространството и много медии били залети със „подвеждащи и стари снимки”. „Изразяваме крайното си изумление от материали, които вещаят едва ли не краят на българския туризъм. Толкова грубо, негативно, тенденциозно внушение трудно би могло да се приеме не само от нас, а и от обществото, защото петни името на страната ни, внушава апокалиптична картина за бъдещето на важен отрасъл в икономиката на България”, пишат в декларация, разпространена до медиите, представителите на бранша. Те са удивени от „целенасочената кампания и на голяма част от водещите български медии”, които според тях описвали ситуацията със „злорадство” и „краен негативизъм”. „Никой от нас не твърди, че в българския туризъм няма проблеми. Никой не твърди, че няма трудности, но това означава ли, че трябва с такъв краен деструктивизъм да се внушава края на сектор, който осигурява 12 % от БПВ на страната.”, допълват в декларацията си от Съюза на собствените. От туристическия бранш признават, че е възможно някой да злоупотреби с цените и продуктите, които са сред най-масовите на плажа или крайбрежните заведения, но това били изключения от добрите практики в бранша. Те са категорични, че правят всичко възможно, за да подобрят качеството на продукта и да направят българското море още по-гостоприемно – и за нашите сънародници, и за чуждите пазари. Под декларацията са се подписали част от най-големите хотелиери, концесионери и туроператори в България.