Свят

11 юли 2019 20:44

Потънала руска подводница изпуска радиация край бреговете на Норвегия

Учените смятат, че в момента радиацията от подводницата не представлява сериозна заплаха...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Франция пусна на вода нова атомна подводница

12 July 2019 17:41

"Сюфрен" може да плава напълно автономно 70 дни на дълбочина 350 м.

US командоси щурмуваха подводница с тонове кокаин (видео)

12 July 2019 09:14

На борда на самоделния плавателен съд са открити над 7, 7 тона дрога на стойност над 330 милиона долара

14 руски моряци загинаха при пожар в дълбоководен апарат

02 July 2019 16:51

Огънят е избухнал по време на биометрични измервания

Евакуираха атомна централа в Шотландия заради радиоактивно замърсяване

27 June 2019 18:30

Инцидентът се определя като "човешка грешка"

Пентагонът предупреждава за подводници на Китай в Арктика

03 May 2019 13:36

Пентагонът предупреди, че Китай увеличава операциите си в Арктика, което отваря възможността за по-засилено военно присъствие на комунистическата страна в региона. Министерството на отбраната на САЩ е особено загрижено от риска за разполагане на подводници, които ще могат да отвърнат в случай на ядрена атака срещу Китай, предаде Ройтерс. Арктика. Или къде ще възникне следващото търкане между НАТО и Русия (КАРТА) Предположението е включено в годишен доклад на Пентагона пред Конгреса, който представя състоянието на китайските военни сили. През юни Пекин публикува първата официална Бяла книга за политиките, които смята да следва в Арктика. Китай подчертава плановете си да развива морски транспортни пътища. Очаква се "Полярният път на коприната", който е "отворен" благодарение на продължаващите климатични изменения, да се превърне в основен маршрут в грандиозната инициатива за световна доминация чрез икономическо обвързване на лидера на ККП Си Цзинпин - "Един пояс, един път". Италия ще е новата спирка на китайския "Път на коприната" Въпреки че на практика няма досег с Арктика Китай бе приета като "наблюдателка" в Арктическия съвет през 2013 г., въпреки притесненията на държави от региона. Докладът на Пентагона отбелязва, че Дания е изразила загриженост относно претенциите на Китай към Гренландия. Пекин е предложила да установи изледователски център, наземна сателитна станция, да обнови летищата и да увеличи добива на полезни изкопаеми. "Граждански изследвания могат да подкрепят засиленото китайско военно присъствие в Северния ледовит океан, което може да включва разполагането на подводници в региона като възпиращ фактор срещу ядрените атаки", се посочва в доклада. Настъплението на Китайското време (II част) Докладът на Пентагона отбелязва, че китайската армия приоритизира модернизирането на подводния си флот. В него е уточнено, че страната разполага с четири балистични подводници, шест атомни подводници и 50 конвенционални подводници. "Скоростта на производство на подводници се е увеличила и най-вероятно те ще нараснат с между 65 и 70 до 2020 г.", предричат експерти от министерството на отбраната на САЩ. Те добавят, че в Китай са построени шест подводници от клас "Джин", като четири от тях са активни, докато върху две се извършва ремонт. Новата стара позната: Студената война В доклад от януари Пентагонът поясни, че китайският флот ще се нуждае от поне пет функциониращи подводници от клас "Джин", за да поддържа политиката на ядрено възпиране по морето.  В отговор САЩ и нейните съюзници увеличава своите антиподводни военноморски сили в Източна Азия като самолетите "П-8 Посейдон". 

Русия може да построи две атомни подводници „Борей-К“ с крилати ракети

20 April 2019 22:13

В момента руските подводни лодки от серия „Борей“, както подводниците проект 955, така и подобрените 955А („Борей-А“), са стратегически и могат да носят на борда по 16 балистични ракети „Булава“

Москва показа изпитания на подводния ракетоносец тип „Борей“ (ВИДЕО)

19 March 2019 11:04

Главното командване на ВМФ продължава плановото развитие на подводници с високоточни ракети с морско базиране

Русия с нова супер подводница (ВИДЕО)

20 February 2019 17:40

Руското министерство на отбраната пусна видео от изпитание на руската безпилотна подводница „Посейдон“, съобщи РИА Новости. Руският президент Владимир Путин вече обяви, че през пролетта се очаква пускането по вода на първата атомна подводница, която ще превозва „Посейдон“. Руският министър на отбраната вече обяви успешното приключване на морските изпитания на подводния апарат. Преди време руският президент заяви, че страната му е разработила безпилотни подводни апарати, способни да се движат на голяма дълбочина с междуконтинентален обсег на скоростта, превишаващ скоростта на обикновените подводници. Смята се, че тези апарати могат да бъдат оборудвани с конвенционални и ядрени оръжия. Така те ще могат да достигат широк спектър от цели. В това число влизат инфраструктура, крайбрежни укрепления и самолетоносачи. Видеото можете да видите Тук.