България

15 юли 2019 17:13

Тристранката отхвърли предложенията на БСП за пенсиите и социалните помощи

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли внесените от Корнелия Нинова и група депутати предложения за повишаване на пенсиите по нов модел, заложен в законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, и ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Получаването на социални помощи се обвързва с посещението на детска градина или училище

07 August 2019 13:02

Промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане бяха одобрени от правителството

Бисер Петков: България е рекордьор по ръст на минималната заплата

07 August 2019 08:46

България е рекордьор в ръста на минималната работна заплата, която от догодина ще стане 610 лв.  "Проблемът обаче е, че тръгваме от много ниско ниво", заяви социалният министър Бисер Петков в ефира на бТВ. Продължава да има тежко неравенство на доходите, особено в Северозападния регион, но правителството спазва обещания ръст на минималната заплата, подчерта министърът. Как би се отразила на България европейска минимална заплата? Работещите бедни у нас - т.е. тези, които получават заплата, но не успяват да покрият разходите си с нея - са между 600 и 800 хиляди души, призна той.  Министърът коментира и механизмите на влезлия в сила от началото на годината Закон за личната помощ, чрез който се осигуряват лични асистенти за хората с увреждания. От 1 април е започнала индивидуалната оценка на всеки човек с увреждане, което включва дори тези, които се нуждаят от помощ да си купуват батерии за слуховите апарати. Някои са я минали по два, дори три пъти - общо 124 хил. души. За личен асистент обаче са се регистрирали далеч по-малко. "До края на юли, за първите 4 месеца, 9500 души са заявили потребност, 8500 са получили направление. По наши изчисления около 80 000 души имат право на личен асистент. 24 хил. в момента ползват услугата, и наскоро правителството удължи срока до края на годината", уточни той. И отбеляза, че няма как да се изпусне срокът - просто от 1-ви септември е началната дата, в която започват да се изплаща заплащането на личните асистенти. Ключово е да няма двойно финансиране - ако някой кандидаства за включване в механизма и получава допълнителни средства от пенсия, те ще финансират част от услугата. Хората с увреждания могат да посочат кой да им е личен асистент, стига да не е под запрещение или осъждан за домашно насилие, уточни Петков.

Властта даде персонална пенсия от 119 лв. на майка на 5 деца

31 July 2019 14:16

Министерският съвет одобри и трансфери в размер на 58 860 лв. за стипендии и еднократни помощи на ученици

Няма да увеличават еднократната помощ при раждане на второ и трето дете

17 July 2019 14:15

Дебатът бе продължителен и с упреци за популизъм

Тристранният съвет не постигна съгласие за предложените социални промени

15 July 2019 18:13

Тристранният съвет за сътрудничество между изпълнителната власт, работодатели и синдикати не се разбра относно предложените днес законопроекти, които предвиждат актуализация на пенсиите от септември, допълнителна помощ за деца и по-различно третиране на българите живеещи в чужбина.

Три законопроекта ще бъдат обсъдени от социалните партньори

15 July 2019 07:07

На заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат обсъдени три законопроекта.

Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

23 May 2019 21:14

Над 50 700 души в 211 общини получават целогодишно топъл обяд по оперативната програма за храни и материално подпомагане на най-нуждаещите се. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Банско, където заедно с кмета на общината Георги Икономов откри реновирана обществена кухня към Домашния социален патронаж в града.

При 5 неизвинени отсъствия от училище ще бъдат спирани социалните помощи за една година

19 April 2019 10:32

За уважителни причини за отсъствие се считат тези, при които е предоставена медицинска бележка или документ от спортен клуб или художествено-артистична формация, в които детето участва

Народното събрание гласува за детските надбавки

19 April 2019 06:08

Депутатите решават днес дали да обвържат редовното посещаване на училище с получаването на социални помощи.

Правната комисия ще обсъди промените в Кодекса за социално осигуряване

18 April 2019 06:46

Правната комисия в парламента ще обсъди промените в Кодекса за социално осигуряване.