България

16 юли 2019 10:00

Счупени петолъчки обозначават 9 "места на паметта" в София

Счупени петолъчки ще бъдат поставени на девет „места на паметта“ в столицата, свързани с комунистическото минало на България. Инициативата е на комитет, в който влизат историците проф. Евелина Келбечева, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Ст...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Доц. Вачков, БАН: В новите учебници по история децата ще учат за комунизма като престъпен режим

15 August 2019 11:28

Най-важното за младите хора като ценност е да разберат, че не може да се преследват хора по политически причини, да бъдат вкарвани в лагери и убивани, подчерта Вачков.

Комунизмът и замисимостите на литературния човек

12 August 2019 12:36

Аз съм травматично потопен и до ден днешен в комунистическата несвобода на 60-80-те години на миналия век, нейни сюжети и образи непрекъснато ме връхлитат.

Акция на руския „Мемориал” почете в София паметта на българи, убити в ГУЛаг

05 August 2019 16:38

Паметта на четирима българи, разстреляни в ГУЛаг по време на най-масовите сталински репресии, беше почетена в родината им за първи път след гибелта им преди 82 години. Това стана възможно днес, 5 август, в градинката до църквата „Св. Георги“, благодарение на инициативата на живеещата в България литовска художничка Тата Тарасова. Тя е член на „Мемориал” – руската правозащитна организация, която в условията на постоянно нарастващо одобрение към Сталин в Русия се грижи истината за жертвите на сталинизма да не бъде премълчавана, а имената им да не бъдат забравени. Руският „Мемориал“ почита в София българи, жертви на сталинския терор Четиримата българи са сред онези над 9500 души от 58 националности, които през 1937-а и 1938 г. са били убити и заровени тайно в гористата местност Сандормах, Карелска република. Първите масови гробове в района са разкрити през юли 1997 г. от сътрудници на „Мемориал”. От 1998-а на всеки 5 август – денят, в който се отбелязва началото на Големия терор, около кръстовете в гората Сандормах и гранитния паметник с надпис „Хора, не се убивайте един друг!”, се провеждат митинги и панихида – католическа и православна, а на много места из Русия и в още 40 страни по света се четат имената на невинно загиналите. Ето имената и кратки биографични данни за нашите сънародници: Андрей Петров Градинар. Роден е през 1908 г. в село Паркани, Тирасполски район – тогава Руска империя, днес Молдова. Безпартиен. Първоначално е принудително интерниран в Беломорско-балтийския лагер на НКВД. Арестуван е на 19 декември 1937 г. Осъден на смърт от т.нар. „съдебна тричленка” на НКВД. Разстрелян на 29 януари 1938 г. Реабилитиран е през 1960 г. Кирил Михайлов Николаев. Роден е през 1900 г. в Тирасполски район. Безпартиен. Също интерниран в Беломорско-балтийския лагер на НКВД. Осъден е от „тричленка“ на 2 септември 1937 и разстрелян осем дни по-късно. Христофор Иванов Пейчев. Роден през 1893 г. в село Пандъкли – тогава в Румъния, а днес в Украйна. Безпартиен. И той е бил интерниран в Беломорско-балтийския лагер. Арестуван е на 7 март 1938 г. След месец осъден на смърт и разстрелян на 3 юни същата година. Реабилитиран през 1957 г. Цанко (или Ценко) Иванов Темкин-Саватинов. Роден през 1896 г в България. Работник, бивш член на БКП, която тогава се нарича БКП (тесни социалисти). Първо на 18 август 1935 г. е осъден от специална комисия на НКВД на пет години лагер. Изпратен е на Соловецките острови. На 9 октомври 1937 г. „тричленка“ го осъжда на разстрел. Екзекутиран е на 2 ноември 1937 г. Имената бяха прочетени на български и руски език и както всички акции на „Мемориал”, накрая прозвуча призивът „Хора, не се убивайте един друг!”. "Площад Славейков"

Музей на ужасите на комунизма

26 July 2019 19:30

Румънският президент Клаус Йоханис одобри закон за създаване на музей на ужасите на комунизма в Букурещ, предаде ТАСС. Според закона националният музей ще бъде разположен в Двореца на парламента и ще бъде подчинен на министерството на културата. Той ще показва характерни моменти от социално-икономическия и културния живот в страната в периода 1945-1989 г. Експозицията ще запознава посетителите със злоупотребите и престъпленията на комунистическия режим и изтезанията, на които са били подлагани неговите противници. Музеят ще се финансира от държавния бюджет и от собствени приходи от посещения, дарения и спонсорство.

"Обиколка на паметта" и пречупени червени звезди за 9 септември

23 July 2019 14:05

Инициативен комитет с името "Памет за утре" подготвя "Обиколка на паметта" на 9 септември. Идеята е на журналиста Калин Манолов, както и съратниците му проф. Евелина Келбечева, доц. Лъчезар Стоянов, доц. Михаил Груев, Христо Ст. Христов, Георги Георгиев, адв. Марио Топчийски. Калин Манолов описва идеята така: "9,99. Това не е роман на Фредерик Бегбеде, а РАЗКАЗ ЗА КОМУНИЗМА. На 9.9.19 ще заведа 99 млади хора на 9 знакови места на комунизма. И ще разказвам. За да има памет за утре! „В света, за който ще ви разкажа, критиката се храносмила, нахалството се насърчава, доносът е възнаграден, оплюването е организирано"- пише Бегбеде. Прибавете убийства, кражби и лъжи, и ще получите завършена картина на комунизма. Ще ви я нарисувам чрез емблематичните му сгради, в които бяха разположени централните органи и политическата полиция на режима. И на сайта pametzautre.bg, който предстои да бъде създаден. За да има памет за утре!" Столична община вече е одобрила идеята да бъдат поставени пречупени червени звезди на 9 "места на паметта", свързани с комунистическото минало на България. Местата са: - Паметник на жертвите на комунистическия режим – пл. България 1 - Бивш мавзолей на Георги Димитров – пл. Независимост - Арестантски килии на Държавна сигурност (сега Държавна Агенция "Архиви") – ул. „Московска“ 5; - Хотел „Славянска беседа“, първият щаб на Народната милиция - ул. „Славянска“ 3 - Катедрален храм Света Неделя – пл. „Света Неделя“ 20 - Партиен дом (сега Народно събрание 2) – пл. „Княз Александър I“ 1 - ЦК на ДКМС – ул. „Съборна“ 13 - Държавен съвет (сега Президентство на Република България“ – бул. „Дондуков“ 2 - Отечествен фронт – бул. „Витоша“ 18 Звездите ще "изгреят" на настилката пред изброените сгради на 1 септември 2019. Обиколката на 99 млади хора, родени след 1990 г., ще започне в 11 ч. на 9 септември 2019 от паркинга пред ДА "Архиви" и ще завърши около 14 ч. пред Мемориала на жертвите на комунистически режим пред НДК.

Историци от БАН: Няма как учебниците да оневинят комунистическия режим

08 July 2019 14:34

"Когато се говори за лагерите, трябва да се опише цялата ситуация, свързана със страха и със съдбата, да се обясни кои отиват там и с каква цел ги пращат", смята проф. Николай Поппетров

Как трябва да се изучава периодът на комунизма в учебниците?

27 June 2019 10:05

Фондация "Истина и памет" поиска преразглеждане на учебниците по история за 10 клас. Причината? Периодът на комунизма. Как трябва да се изучава той? Темата в "Сутрешен блок" коментираха авторите на учебници по история професор Искра Баева и доцент Лъчезар Стоянов. Професор Баева определи реакцията срещу учебника, в който и тя е автор, като политическа. За доцент Стоянов конкретният учебник не отразява, че тоталитарните идеологии са възприети с правни актове като неприемливи, той смята също, че съдържа и манипулации.

Коригират учебниците по история в раздела за комунизма

25 June 2019 13:41

Има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент на базови характеристики на режима и дори няколко провокативни теста, призна просветният министър

"Истината за зверствата не бива да бъде педагогическо табу"

24 June 2019 11:11

"Настояваме правителството на Република България, в лицето на министъра на образованието, да инициира отговорен дебат в Народното събрание за гласуване на нова декларация с политическа оценка на тоталитарния период 1944-1989 г. Тя следва да зададе норма за списване на съдържанието на учебниците на нашите деца, при това с ясен, осъждащ характер на този период и идеология." Това се казва в позиция на Демократична България (ДБ) относно предложените учебници по история за 10 клас за учебната 2019/2020 година. Темата е стара и периодично се възобновява - и този път заради предизвикано недоволство, че тоталитарният режим не е еднозначно критично представен в учебните материали.  "На младите хора трябва да се представят не безобидни „нормализирани“ версии на историята на комунизма, често граничещи с неприкрита носталгия по онова време. Няма да допуснем и добре организираната политика на „академично замитане под килима“", посочват от ДБ. Андрей Ковачев иска рестарт на евродебата за тоталитаризма И призовават: "Истината за зверствата не бива да бъде педагогическо табу." Ето и пълния текст на декларацията: Преди почти две години, на 28-ми ноември 2017г., във връзка с обсъждането на предложената програма по предмет история за 10-ти клас на средните училища в България, партиите в обединение „Демократична България“ днес, изпратихме отворено писмо до министъра на образованието и науката с настояване за обективно изучаване на комунистическия режим в България и за последиците от него и в категорично несъгласие със спестени термини и съдържание. Възмутени сме от същото повторно, упорито - манипулативно поднасяне на историята за комунистическия режим – този път от вече готовите учебници за 10-ти клас за 2019/2020 учебна година, одобрени от МОН на 20-ти юни тази година. Тези скандални учебници бяха вече подробно анализирани в медиите от журналисти и интелектуалци, а освен това предизвикаха гняв и протест в огромно мнозинство от активни граждани в социалните мрежи. Но най-нетърпимото е, че ще ги четат и учат нашите деца. Започва кампания за почит към жертвите на тоталитаризма от ХХ век „Демократична България“ е поела политическа отговорност да не допусне забрава и изкривяване на истината за мракобесния и античовешки режим в периода 1944-1989 г. в България. Настояваме младото поколение да не бъде оставено да черпи информация само от тесни семейни и родови кръгове, където с течение на годините фактите биват субективно изкривявани, а често и съзнателно подменяни. Няма да допуснем и добре организираната политика на „академично замитане под килима“, което в крайна сметка фалшифицира общественото знание за тоталитарния период. Истината за зверствата не бива да бъде педагогическо табу. На младите хора трябва да се представят не безобидни „нормализирани“ версии на историята на комунизма, често граничещи с неприкрита носталгия по онова време: подобни учебници защитават режим, който е признат за престъпен със закон. Те не позволяват неговите престъпления да бъдат показани в цялата им грозота и не желаят подрастващите да знаят подробности за тази идеология, натоварена с огромна историческа вина. Манипулираната памет и избирателният поглед към тоталитарния режим са риск за бъдещето на демокрацията в България. Това е основанието ни да настояваме за спирането на въпросните учебници от печат и за много сериозно, отговорно към фактите, преработване на текстовете за периода 1944 – 1989 г. Социалист: "Фашистките" лагери били за унищожение, комунистическите - "по-различни" „Демократична България“ ще мобилизира този път масова подкрепа на исканията си, защото те са искания на огромен брой честни хора и демократи в България. Ще инициираме политически дебат за постигане на съгласие около онази историческа истина, което поколенията трябва да знаят и никога да не забравят. Настояваме правителството на Република България, в лицето на министъра на образованието, да инициира отговорен дебат в Народното събрание за гласуване на нова декларация с политическа оценка на тоталитарния период 1944-1989 г. Тя следва да зададе норма за списване на съдържанието на учебниците на нашите деца, при това с ясен, осъждащ характер на този период и идеология. Нека тази декларация бъде първата стъпка на законодателната, съдебната и изпълнителната власти, които отдавна трябваше да направят необходимото по осигуряване на юридическите и институционални условия, за СПАЗВАНЕ на приетия още през 2000 г. „Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен“.

Живков за аварията в Чернобил: Ще си мълчим

14 June 2019 14:48

На 26 април 1986 г. по време на планов експеримент в реактора инженерите допускат грешка, която предизвиква експлозия в четвърти блок на Чернобилската атомна електроцентрала. България се нарежда на осмо място по степен на замърсяване сред страните от засегнатия регион. Заради информационното затъмнение, спуснато от Политбюро през 1986 г., нашата страна заема първо място по ефективна доза облъчване на населението в Европа. За хората от високите етажи на властта са взети специални мерки срещу радиоактивните замърсявания, но обикновеният българин не е получил предупреждение. Дори напротив. На манифеста по случай първи май под капките на радиационния дъжд тържествува трудеща се София. А децата, вместо да бъдат прибрани вкъщи, спокойно се разхождат по улиците. В телевизионно интервю бившият шеф на Националната следствена служба Ангел Александров споделя, че в първите дни на месец май в планинските и полските райони най-малките, които пият единствено мляко, за двайсет дни са погълнали количества радиация, надвишаващи нормата за радиоактивна защита тринайсет пъти. Той твърди още, че на четвърти май, когато докладват на Тодор Живков, че положението е много сериозно, той кима с глава и казва: "Ще си мълчим.“