Свят

18 юли 2019 19:31

Анкара изрази безпокойство пред САЩ заради решението да отстранят Турция от програмата за Ф-35

Турският говорител Калън разговаря по телефона със съветника по националната сигурност на Белия дом Болтън...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Чавушоглу: Турция не е изключена официално от програмата за Ф-35

15 August 2019 14:42

Производството у нас все още продължава, казва външният министър

Турция скоро очаква следващите С-400

12 August 2019 17:50

Турция очаква втора доставка на комплекси С-400, съобщи ТАСС. Очаква се доставката да бъде направена през този или до края на следващия месец. Според турският министър на отбраната Хулуси Акар, САЩ са направили ново предложение на страната за закупуване на комплекси Patriot. “Срокът за следващата доставка на ракетните системи е август – септември. В момента работим по разполагането на комплексите. След прекратяването на договора за премахване на ракетите със среден обсег, ние се нуждаем още повече от тези комплекси. Искаме отношенията ни със САЩ да се променят. Надяваме се, че те ще започнат да действат в съответствие с нашето партньорство“, заяви Акар. Турция твърди, че закупила С-400, защото преди това страните от Запада са отказали да продадат на страната подобни системи. Заради това, САЩ изключиха страната от програмата за изтребителите F-35. Турция твърди, че няма причини за такова решение и че комплексите не застрашават сигурността на западните страни.

Турция не иска да се изправя срещу американската армия

07 August 2019 16:10

Преговорите между Турция и САЩ за планираната "безопасна зона" в Североизточна Сирия са "позитивни и доста конструктивни" и Съединените щати се доближават до становищата на Анкара по въпроса. Това заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция. Акар посочи, че плановете на Турция за зона за сигурност в Сирия, включително за военно разгръщане, са завършени и че Анкара е казала на САЩ, че би предпочела да действат заедно. В публикацията министърът заявява още, че се очаква до няколко часа да приключат преговорите между Турция и САЩ в Анкара. Дълбоките различия между двете страни за обхвата и командването на зоната подсилиха перспективата за военна операция на Турция в Сирия, отбелязва агенцията.

Турция с призив към САЩ

05 August 2019 15:20

Турция призова САЩ да спрат своята подкрепа към кюрдските сили в Северна Сирия, съобщи Дейли Сабах. През уикенда американска делегация пристигна в Турция за преговори. Основна тема на разговор беше създаването на зона за сигурност в северните райони на Сирия. „САЩ трябва да уважат нашата молба за прекратяването на своето сътрудничество с кюрдските отряди. Ние настояваме за това от дълго време“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, По-рано турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турските военни сили са в готовност за офанзива в Сирия. Турция разглежда кюрдските отряди като радикална група, представляваща заплаха за страната.

Ето как Турция ще използва ракетите за Ф-35

05 August 2019 12:25

Турция може да използва ракетите въздух-земя, разработени за изтребителите Ф-35, със свои национални бойни и безпилотни самолети, съобщава "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на изказване на министъра на промишлеността и технологиите. Мустафа Варанк заяви, че разработените в Турция ракети SOM-J лесно могат да бъдат продадени при интерес от страна на участниците в програмата за изтребителите Ф-35, дори и Турция да бъде изключена от нея. Освен това ракетите лесно може да бъдат внедрени в безпилотните самолети Акънджъ, произвеждани от турската компания Байкар, каза още министърът, като добави, че създаването на бойни безпилотни самолети е кулминацията в проекта за турските дронове. Белият дом съобщи на 17 юли, че решението на Турция да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно по-нататъшното ѝ участие в програмата за създаване на изтребители пето поколение Ф-35.

Турция е готова да продава ракети за F-35

03 August 2019 20:20

Ракетите въздух- земя, разработени за изтребителя F-35, могат да бъдат използвани от турските национални бойни самолети и безпилотни летателни апарати (дронове), заяви министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк. "Ако страните в програмата F-35 искат да купят този тип крилати ракети, лесно можем да продадем тези ракети, дори ако сме извън програмата", добави Мустафа Варанк, цитиран от в. „Хюриет“. Той подчерта, че родината му произвежда ракетите по лиценз. От месеци Турция посочва, че може да разработва собствен изтребител, който да замести F-35. Турската компания Baykar произвежда дронове, но има амбиции да произвежда безпилотни самолети, припомни Мустафа Варанк. От 2017 г. насам Турция и САЩ са в обтегнати отношения, след като президентът Ердоган заяви, че предпочита да купи руската ПВО система С-400 вместо американските „Пейтриът“. От своя страна Ердоган заплаши да развали договора за продажба на Турция на изтребителите F-35. САЩ твърдят, че руската ПВО система е несъвместима със системите на НАТО и може да шпионира F-35 и да предава данните на Кремъл. Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за Алианса.

САЩ и Турция ще преговарят за Сирия

02 August 2019 23:35

Делегация на САЩ ще посети Турция за преговори за създаването на безопасна зона в Турция, съобщи Дейли Сабах. Посещението ще се проведе на 3-ти август. Турски представители вече призоваха САЩ да не правят трудни предложения, с цел да спрат процеса по обезопасяване на границата. „Ако Турция не успее да намери обща позиция със САЩ, сама ще създаден безопасна зона. Важното е преговорите да бъдат ползотворни“, заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой. Неговата позиция беше потвърдена от турския министър на отбраната Хулуси Акар. Той е провел разговор с американския министър на отбраната Марк Еспен и го е призовал САЩ да изтеглят подкрепата си към кюрдските сили в региона. Според него Турция ще потърси алтернативи на изтребителите F-35, ако нейната роля в програмата не бъде възстановена и поръчката и не бъде изпълнена.

Турция: Нямаме проблем с НАТО

30 July 2019 17:20

Покупката от Анкара на руски системи С-400 не влияе на отношенията на Турция с НАТО. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в разговор с журналисти в Тайланд, предаде ТАСС, като се позовава на турското външно министерство. "Ние нямаме проблем с НАТО, вие можете да погледнете изявленията на генералния секретар и на неговия заместник относно С-400 и други теми. Турция влиза в първите пет страни, които дават съществен принос в НАТО. Така че тема за това, че между Турция и НАТО има проблем, не е била повдигана на срещите на върха на НАТО. Този въпрос по-скоро засяга двустранните отношения между Турция и САЩ", отбеляза Чавушоглу. Чавушоглу се намира в Тайланд, където се провежда среща на министрите на външните работи от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия. По-рано той се е срещнал с руския външен министър Сергей Лавров, с когото са обсъдили двустранните отношения и регионални въпроси. Заради покупката на руски системи С-400 САЩ заплашиха Турция с налагането на санкции.

Турция пренебрегна САЩ за зоната за сигурност в Сирия

30 July 2019 10:48

Турция ще създаде сама зона за сигурност в Северна Сирия, ако не бъде постигнато споразумение по въпроса със Съединените щати. Това, според разпространеното от турското министерство на отбраната съобщение, е предупредил турският военен министър Хулуси Акар американския си колега Марк Еспър в телефонен разговор в понеделник вечерта. По време на разговора Хулуси Акар пак е настоял за пълно прекратяване на американската помощ за сирийските кюрдски отряди, които Анкара смята за разклонение на ПКК. Турският военен министър отново е повторил становището на Анкара, че оръжието на кюрдските Сили за народна защита трябва да бъде напълно иззето, а те да се оттеглят изцяло от планираната зона за сигурност. Всички тунели и укрития, изградени от тях, трябва да бъдат разрушени, смята Турция. Единствено тя има подходящите, обучени и достатъчно на брой сили, за да осигури контрола върху зоната за сигурност, е посочил турският министър на отбраната. Според него зоната трябва да е 30-40 километра, предаде БНР. Хулуси Акар отново е изтъкнал, че Турция не е просто клиент, а инвеститор и страна, в която се произвеждат части по проекта за самолети Ф-35. През миналата седмица на официално посещение в Турция се намираше американска делегация, водена от специалния пратеник на Вашингтон за Сирия Джеймс Джефри. В Анкара тя обсъждаше с турски официални лица създаването на евентуална зона за сигурност в Северна Сирия.

Турция може да се откаже от покупката на самолети Боинг

26 July 2019 16:53

Турция очаква доставките, които са на стойност 10 млрд. долара