България

20 юли 2019 10:32

В годините на Студената война: Как е отразено в България кацането на „Аполо 11” на Луната? (ВИДЕО)

Въпросът е дали в рамките на нашия живот ще станем свидетели на подобна малка стъпка за човека, но голяма за човечеството ни...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Индийската сонда се отправи към Луната

14 August 2019 10:59

Мисията ще изследва Южния полюс на нашия спътник

На Луната все пак може да има живот

08 August 2019 21:00

Възможно е все пак да има живот на Луната. Става въпрос за бавноходки, които са издръжливи на екстремна радиация, големи горещини, изключително ниски температури и могат десетилетия наред да се лишат от храна, предаде Франс прес. Това не са извънземни, а микроскопични създания, които вероятно са оцелели, след като през април израелският космически апарат "Берешит" се разби в лунната повърхност. "Смятаме, че шансовете бавноходки да са оцелели са изключително високи", заяви Нова Спивак, съосновател на неправителствената организация Arch Mission Foundation, която отговаря за пътуването им. Заключенията му са въз основа на анализ на траекторията на космическия апарат и на съдържанието на приспособлението, в което били складирани микроскопичните създания. "Бавноходките са идеални за складиране, защото са микроскопични многоклетъчни и са сред най-издръжливите форми на живот на нашата планета", уточни Спивак. Той поясни, че микроскопичните създания, чиито размери са по-малки от 1 милиметър, били дехидратирани и заляти с епоксидна смола, като би трябвало да може да бъдат реанимирани в бъдеще. Бавноходките били поставени в нещо като лунна библиотека - създаден с помощта на нанотехнологиите апарат, напомнящ DVD и съдържащ архивите на 30 милиона страници от историята на човечеството, които могат да се консултират под микроскоп, както и човешка ДНК. "Тя вероятно също е оцеляла след разбиването на космическия апарат", отбеляза Спивак.

Китай с нови снимки от обратната страна на Луната

08 August 2019 12:22

Луноходът е сондирал повърхността на естествения ни спътник

Япония и Индия с обща мисия към Луната

30 July 2019 13:23

Двете азиатски държави ще търсят вода на южния лунен полюс

​Индия успешно стартира мисия до Луната

22 July 2019 21:21

Индия даде успешно начало на втората си мисия до Луната. Към естествения спътник на Земята полетя станцията "Чандраян - 2".

НАСА представи новата капсула за кацане на Луната

22 July 2019 07:08

Скоро тя ще полети до естествения спътник празна, за да бъдат направени тестове

Франциск: Кацането на Луната е вдъхновение за по-добро бъдеще и по-справедлив свят

21 July 2019 18:07

Днес след навършването на 50 години от кацането на американски астронавти на Луната Светият отец каза пред събралото се множество на площад "Свети Петър", че с него се е сбъднала една невероятна мечта

НАСА отбелязва 50 години от кацането на Луната

20 July 2019 11:52

На днешната дата преди 50 години, двамата американски астронавти Нийл Армстронг и Едиун Бъз Олдрин кацат за първи път на Луната. Годишнината ще бъде отбелязана с редица инициативи, една от които е прожектирането на 17 минутен филм на Вашингтонския монумент за изстрелването на совалката "Сатурн-5", превозваща екипажа на "Аполо 11" .

Тръмп прие в Белия дом с астронавтите Бъз Олдрин и Майкъл Колинс

19 July 2019 20:45

Поводът е историческата мисия Аполо 11, отвела преди 50 години човек на Луната

Toyota очаква да създаде луннен роувър до 2029

18 July 2019 15:17

Той ще бъде използван за търсене на вода на Луната