Свят

20 юли 2019 19:23

Фон дер Лайен е за европейска перспектива на Северна Македония и Албания

В първото си интервю като председател на Еврокомисия Урсула фон дер Лайен потвърди ангажимента за европейската перспектива на Северна Македония и Албания."Те са наши съседи", каза фон дер Лайен в интервю за немското списание "Шпигел&qu...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен с прощална церемония в Берлин

16 August 2019 10:54

Миналият месец тя предаде поста си министър на отбраната на наследника на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер

Урсула фон дер Лайен сформира новия състав на ЕК - за първи път с 26 членове, без Великобритания

14 August 2019 17:20

Вече са известни имената на 20 кандидати, сред които има 12 мъже и осем жени.

Фон дер Лайен и Орбан: Върховенството на закона важи за всички

01 August 2019 18:03

Върховенството на закона е нещо ключово и се отнася до всички. За това са се разбрали днес новоизбраната председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и унгарският премиер Виктор Орбан. Двамата се срещнаха в Брюксел. За разговорите съобщи Фон дер Лайен в профила си в туитър. „Добър разговор с г-н Орбан за моите политически насоки. Разбрахме се за ново начало и прагматични решения за миграцията. Обсъдихме също така конкурентоспособността в ЕС  и необходимостта да доближим евроинституците до страните членки. Върховенството на закона е ключово и важи за всички. Необходим е силен отбранителен съюз“, написа тя.   Good talk with PM #Orban about my political guidelines. Agreed on need for fresh start & pragmatic solutions on #migration. Also discussed competitiveness + need to bring EU institutions closer to member states. #ruleoflaw is crucial, applies to all. Strong #defenseunion needed. — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 1, 2019   Това е информацията от срещата, друго няма, каза за Клуб Z говорителят й Йенс Флосдорф и отказа всякакви подробности. Унгария е на нож с Еврокомисията, която я обвинява в незачитане на върховенствто на закона. През есента на 2018 г. Европарламентът гласува доклад срещу Будапеща, който може да доведе до това, че тя да загуби правото на глас в Съвета на ЕС. Друг проблем е позицията на правителството на Виктор Орбан срещу миграцията.

Борисов обеща на Пендаровски силна подкрепа за начало на преговорите с ЕС

01 August 2019 14:47

Българският премиер обаче иска да види напредък в работата на съвместната комисия по историческите въпроси

Урсула фон дер Лайен е на посещение в Хърватия

30 July 2019 07:18

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в Хърватия.

Гърция отваря пътя на Северна Македония и Албания към ЕС

29 July 2019 13:00

Гърция няма да блокира членството на Северна Македония и Албания в ЕС, съобщи Катимерини. ЕК вече препоръча започването на преговори и с двете държави. Предстои да се разбере, дали Европейският съвет ще подкрепи препоръката. Това ще стане ясно през октомври. Според информатори до новия гръцки премиер Киракос Мицотакис, Гърция няма да попречи на балкански държави да влязат в ЕС. Страната вероятно обаче ще поиска определени неща в замяна. Очаква се страната да настоява Северна Македония стриктно да спазва споразумението. В същото време ще има искане към Германия да смекчи исканията си за бюджетния излишък на Гърция. Гърция ще настоява и за повече сигурност за своите граждани в Албания.

Макрон посрещна Урсула Фон дер Лайен в Елисейския дворец (снимки)

23 July 2019 19:08

Френският президент заяви, че споделя поставените от Фон дер Лайен приоритети

Макар и разочарован, Тимерманс ще изпълнява програмата на Фон дер Лайен

23 July 2019 16:22

„Не мога да кажа, че много се радвам.“ Така Франс Тимерманс отговори днес на молбата да коментира факта, че кандидатурата му за председател на следващата Еврокомисия е била блокирана от няколко държави по време на Европейския съвет на 30 юни - 1 юли. „Естествено, че е разочароващо, ако не ви изберат. Обаче държавите вземат решение, определят позицията си. Някои държави са категорични, а други трябва да решат дали да се съгласят с тях, да ги подкрепят или не. Голям брой държави, в които управляват представители на Европейската народна партия (ЕНП), са решили да имат мнение, сходно с това на Унгария  Полша“, каза Тимерманс. Всичко това, разбира се, било въпрос на политика. Франс Тимерманс бе водещ кандидат на Партиятана европейските социалисти (ПЕС) за председател на ЕК. Тя остана втора на изборите, които бяха спечелени от ЕНП. Кандидатът й Манфред Вебер обаче не събра необходимото мнозинство. Затова се заговори за компромис, според който пост номер 1 в ЕС да бъде зает от Тимерманс. ЕС посочи лидерите си. Европарламентът решава утре да бъде ли Станишев негов председател (ВИДЕО) По-късно обаче на Европейския съвет бяха отхвърлени всички водещи кандидати. Говори се, че според предложената от Европейския съвет сделка Франс Тимерманс ще остане първи зам.-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на закона. Холандецът увери, че партията му ще изпълнява програмата на Урсула фон дер Лайен в новата Еврокомисия. Колкото до това, че част от социалистите в Европарламента не са подкрепили германската кандидатка, причина са били принципни съображения.

Урсула Фон дер Лайен иска по-мек тон спрямо Полша

22 July 2019 10:26

Настоящият председател на Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер предложи изплащането на европейски средства да бъде обвързано с върховенството на закона. За Фон дер Лайен, това обаче е "само крайна мярка"

Радан Кънев: Урсула фон дер Лайен е недопустим и изцяло грешен компромис на ЕНП

22 July 2019 08:14

Радан Кънев от „Демократична България“ беше единственият български представител на ЕНП, който гласува против избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Защо и какви са неговите приоритети оттук нататък като евродепутат - вижте отговорите в студиото на Сутрешния блок на БНТ.