Регионални

26 юли 2019 15:00

Професор-онколог праща деца от Чипровци на екскурзия

Проф. Иван Гаврилов, началник на клиника в СБАЛ по онкология, София, дари средства за екскурзия на деца от Чипровци, съобщи кметът на града Пламен Петков. В групата са включени 25 ученици от основното училище „Петър Парчевич“. Днес те заминават...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Обор се срути върху домашни животни в чипровско село

20 May 2019 14:30

Снощи, 20,08 ч. два екипа на сектор „Специализирани оперативни дейности“ излизат на сигнал за срутил се обор върху 20 крави и 320 овце в с. Горна Ковачица, община Чипровци, собственост на местен жител. При произшествието са унищожени 600 кв.м. масивна селскостопанска сграда и са загинали 150 овце, 3 крави и бивол. Спасени са 170 овце и 12 крави. Предполагаемата причина за произшествието е засегна носеща греда при почистване с бобкат предишния ден.

Холандец дари на музея в Чипровци 200-годишен чипровски килим

30 April 2019 13:40

Уникален подарък получи музеят в Чипровци по време на Шестия фестивал на килима, който се проведе през почивните дни. Холандецът Яаап Ван Беелен донесе чипровски килим, тъкан преди повече от 200 години. Килимът веднага беше изложен в музея в Чипровци.

Откриха Шестия фестивал на чипровския килим

28 April 2019 10:30

Кметът на Чипровци Пламен Петков откри Шестия фестивал на Чипровския килим. Той изтъкна в словото си, че нашенските килими са признати от ЮНЕСКО за Световно нематериално културно наследство и съвсем наскоро образци са показани в Народното събрание. Пана с характерните мотиви и сувенири са изработени в социалната работилница, разкрита по проект на министерството на труда и социалната политика. Целта е да се популяризира Чипровския килим като емблема и съдба на хората от уникалното балканско градче, като представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.

Парламентът събра багрите на Северозапада в уникална изложба на Чипровски килими

18 April 2019 15:30

В залата на Клуба на народния представител в Народното събрание бе открита уникална изложба на Чипровски килими. Историята на килимарството в Чипровци бе представена от заместник - кмета на града Илия Илиев и представителите на четвъртото поколение килимари Велика Стоева и Светлана Илиева.

В Чипровци ще искат от папата да си върнат ръкописа на Историята на Петър Богдан

12 April 2019 16:00

Кметът на Чипровци Пламен Петков ще търси съдействието на папа Франциск за връщането на ръкописа на историята на техния съгражданин Петър Богдан. В молбата се посочва, че гражданите на балканското градче и искат реликвата да бъде предоставена на музея в Чипровци и да остане там.

Готов е подаръкът на чипровчани за папа Франциск

09 April 2019 09:40

Чипровски килим, който кметът Пламен Петков ще подари на Папа Франциск в град Раковски, изтъкаха Наташа Димитрова и Йорданка Иванова. Те са изобразили земното кълбо с българския трикольор и логото на посещението му в България с надпис „Мир на земята“ на български и латински езици. Втъкани са и характерни елементи от стари чипровски килими, разказах изкусните тъкачки. Те преплитат шарените нишки от 55 години.

Унгарският посланик почете паметта на Стефан Дуньов в Чипровци

14 March 2019 16:40

На 15 март, датата на началото на Унгарската революция от 1848 – 1849 г. е национален празник на Унгария.Това бе поводът Негово превъзходителство Текла Харангозо, посланик на Унгария в София, да се поклони пред паметника на Стефан Дуньов в Чипровци. Герой на унгарската революция, съратник на Лайош Кошут, награждаван от Джузепе Гарибалди, Стефан Дуньов е обявен за национален герой на Унгария, Италия и България. На площада, който носи неговото име в Чипровци тази сутрин се развяха националните флагове на трите държави, прозвучаха унгарски и български ритми.

Безплатна забавачка за децата от Чипровци и през тази година

05 February 2019 14:00

Детската градина в Чипровци е напълно безплатна. През 2019 г. 56 деца ще посещават забавачницата без такси от родителите. "От 2016 г. издържаме градината с пари от бюджета и вече трета година се справяме успешно. Това е изключително важно за младите семейства. Повечето от тях са с ниски доходи, а ние държим младите хора да останат в града и да работим заедно за развитието му", каза по този повод кметът на общината Пламен Петков.

Уникален подарък подготвят в Чипровци за папа Франциск

05 February 2019 12:00

Уникален чипровски килим ще дарят на папа Франциск при посещението му в община Раковски на 5 -ти май, каза кметът на Чипровци Пламен Макавеев. В него ще бъде втъкано логото на Папската визита с надпис Мир на земята, наред с цветовете на флага на Светия престол - бяло и жълто и трибагреникът на българския национален флаг.

Етнографският музей в Чипровци търси помощ за Катеринината къща

27 January 2019 16:00

Историческият музей в Чипровци събира дарения за ремонт на Катеринината къща, съобщи директорът д-р Анита Комитска. Тя е една от малкото запазени стари къщи, които дават представа за Чипровци преди два века. Изградена е във възрожденски архитектурен стил.