Образование и семейство

07 август 2019 13:02

Получаването на социални помощи се обвързва с посещението на детска градина или училище

Промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане бяха одобрени от правителството...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Бисер Петков: България е рекордьор по ръст на минималната заплата

07 August 2019 08:46

България е рекордьор в ръста на минималната работна заплата, която от догодина ще стане 610 лв.  "Проблемът обаче е, че тръгваме от много ниско ниво", заяви социалният министър Бисер Петков в ефира на бТВ. Продължава да има тежко неравенство на доходите, особено в Северозападния регион, но правителството спазва обещания ръст на минималната заплата, подчерта министърът. Как би се отразила на България европейска минимална заплата? Работещите бедни у нас - т.е. тези, които получават заплата, но не успяват да покрият разходите си с нея - са между 600 и 800 хиляди души, призна той.  Министърът коментира и механизмите на влезлия в сила от началото на годината Закон за личната помощ, чрез който се осигуряват лични асистенти за хората с увреждания. От 1 април е започнала индивидуалната оценка на всеки човек с увреждане, което включва дори тези, които се нуждаят от помощ да си купуват батерии за слуховите апарати. Някои са я минали по два, дори три пъти - общо 124 хил. души. За личен асистент обаче са се регистрирали далеч по-малко. "До края на юли, за първите 4 месеца, 9500 души са заявили потребност, 8500 са получили направление. По наши изчисления около 80 000 души имат право на личен асистент. 24 хил. в момента ползват услугата, и наскоро правителството удължи срока до края на годината", уточни той. И отбеляза, че няма как да се изпусне срокът - просто от 1-ви септември е началната дата, в която започват да се изплаща заплащането на личните асистенти. Ключово е да няма двойно финансиране - ако някой кандидаства за включване в механизма и получава допълнителни средства от пенсия, те ще финансират част от услугата. Хората с увреждания могат да посочат кой да им е личен асистент, стига да не е под запрещение или осъждан за домашно насилие, уточни Петков.

Учители с петиция - не искат да посещават домове на отсъстващи ученици

06 August 2019 18:57

В училищата трябва да има специалист за бърза и директна връзка с родителите на деца с неоправдано отсъствие, смята Деян Стаматов

Властта даде персонална пенсия от 119 лв. на майка на 5 деца

31 July 2019 14:16

Министерският съвет одобри и трансфери в размер на 58 860 лв. за стипендии и еднократни помощи на ученици

Детските градини и училищата създават екипи за превенция на отсъствията

26 July 2019 14:00

От следващата учебна година започва още по-активна работа за привличане и включване на децата и учениците в образователната система. За целта детските градини и училищата в страната ще сформират постоянни екипи за превенция на отсъствията без уважителни причини. В тях могат да влизат и учителите, които се грижат за приобщаването на деца към системата.

От 1 август кандидатстваме за помощи за деца и по електронен път

24 July 2019 14:57

Досега документи се подаваха само лично в дирекция "Социално подпомагане"

Няма да увеличават еднократната помощ при раждане на второ и трето дете

17 July 2019 14:15

Дебатът бе продължителен и с упреци за популизъм

44 000 първокласници ще получат еднократна помощ

17 July 2019 12:23

Около 44 000 първокласници ще получат еднократна помощ. Това съобщи социалният министър Бисер Петков след заседанието на Министерски съвет.

Тристранният съвет не постигна съгласие за предложените социални промени

15 July 2019 18:13

Тристранният съвет за сътрудничество между изпълнителната власт, работодатели и синдикати не се разбра относно предложените днес законопроекти, които предвиждат актуализация на пенсиите от септември, допълнителна помощ за деца и по-различно третиране на българите живеещи в чужбина.

Тристранката отхвърли предложенията на БСП за пенсиите и социалните помощи

15 July 2019 17:13

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли внесените от Корнелия Нинова и група депутати предложения за повишаване на пенсиите по нов модел, заложен в законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, и възможността помощта за първолаци да се дава до 4 клас, както и родители да получават по 10 минимални работни заплати за второ и трето родено дете у нас. Тази промяна е заложена в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца.

Три законопроекта ще бъдат обсъдени от социалните партньори

15 July 2019 07:07

На заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат обсъдени три законопроекта.