България

08 август 2019 12:12

Манолова подкрепи протеста на сестрите, ще прави закон за съсловните организации

Има обединение между властта и синдикатите, което е срещу интересите и на пациентите, каза омбудсманът...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Обсъждат се индивидуални практики за медицински сестри и акушерки

21 August 2019 08:11

Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални практики, предлага здравното министерство. Така те ще могат да извършват манипулации и консултации без присъствие на лекар. От предложените промени не става ясно колко ще струват услугите в индивидуалните практики и кой ще плаща за тях. Какво означава това за пациентите и ще подобри ли промяната доходите на сестрите и акушерките, които готвят нов протест през септември? Милка Василева...

Изследване: Манолова с 5% преднина пред Фандъкова за кметските избори в София

14 August 2019 11:42

Слави Трифонов има по-висок рейтинг от Бойко Борисов

Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет

12 August 2019 08:32

"Не съм решила да ли да се кандидатирам. Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет. И това е причината за страха, за агресията, за атаките, на които съм подложена - впрегната е цялата пропагандна машина около властта." Това каза омбудсманът Мая Манолова тази сутрин на настоятелните въпроси в студиото на бТВ - ще се кандидатира ли за кмет на столицата наесен. Тя даде пример, че атаките са от "медии и говорители на властта", а това според нея издава паника. Разговорът премина с констатации на водещата от рода: "Много сте емоционална, г-жо Манолова! Нека да вървим към диалог...", и пр. Биляна Гавазова й напомни, че в друго предаване е обещала, че "ако я вбесят достатъчно", ще се кандидатира и ще съобщи решението си в началото на септември. На въпроса - вбесили ли са я вече, Манолова отговори: "По-притеснителното е, че хората се вбесяват от опита да се прехвърли цялата отговорност (за кризата с африканската чума по свинете, б.р.) върху тях. Тези, които не са си свършили работата, са висшите държавни чиновници от Министерството на земеделието и опитът вината да бъде прехвърлена на към най-бедните – е некоректен", заяви омбудсманът, като каза, че на ден има десетки обаждания около свинската криза. Манолова обаче декларира, че не очаква подкрепа от политически централи, не води разговори с никоя политическа сила и с никой политически проект - "независимо дали е реализиран или обявен в аванс". "Винаги съм очаквала подкрепа от гражданите – така ще бъде и ако реша да се кандидатирам", обяви тя. Не деляла също така гражданите - нито сега, когато се включва на тяхна страна по разни казуси, нито ще го прави, ако стане кмет. - Близка ли сте със Слави Трифонов - попитя а водещата. - А вие близка ли сте със Слави Трифонов - отговори мълниеносно Манолова. - Ми, не - каза Гавазова. Все пак за въпроси, свързани с бъдещия политически проект на шоумена, Манолова я насочи да си пита него. Тя деликатно избягне и въпроса каква е оценката й за мандата на Йорданка Фандъкова, като каза, че ако се кандидатира, ще направи анализ. И пак иззе думата на водещата, която опита да я попита харесва ли й София. "А според вас как се развива София - чиста ли е, зелена ли е има ли презастрояване, почтено ли се управлява?... Това са въпроси, на които хората ще дадат отговори буквално след няколко месеца. Имайте търпение - те ще бъдат задавани, ще има и отговори. Какво ще работи Мая Манолова след октомври може би е любопитно за няколко души - за хората около властта, за които залогът очевидно е много голям, но това, което е важно за българските граждани, са другите теми", каза отново тя, като обвини водещата: "Като че ли всичко е фокусирано върху моята особа - не съм забелязала да сте толкова активни с другите потенциални кандидати!" 

Протестиращи в столични квартали граждани се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова

08 August 2019 18:17

Представители на граждански инициативи от столичните квартали Горубляне, Дървеница, Обеля, Овча Купел и други се срещнаха за втори път с омбудсмана Мая Манолова. Гражданите протестират срещу презастрояването на столицата и намаляването на зелените площи в града.

Медицински сестри протестират срещу уволнението на Мая Илиева

08 August 2019 12:01

Медицински сестри протестират срещу дисциплинарното уволнение на колегата си Мая Илиева, която беше медицинска сестра в болница "Токуда". Протестиращите се събраха пред паркинга на лечебното заведение, тъй като територията пред болницата е частна собственост и протестът не е разрешен. Демонстрантите изразиха тревогата си и от това, че имунитетът на Мая Илиева като синдикален лидер е бил свален без тя да бъде изслушана и без възможност за защита, което според тях показвало, че не могат да очакват защита от КНСБ. Предстои създаването на синдикална организация на съсловието. Илиева има 12 години стаж в реанимацията в болница "Токуда", обучила е сестри в нея, никога не би застрашила живота на пациент с действие или бездействие, както е описано в заповедта ѝ за уволнение, защитиха я колегите ѝ. Планират се протести и в други градове в страната, а на 10 септември - национален протест.

Медицинските сестри отново излизат на протест

08 August 2019 07:04

Медицинските сестри в няколко града от страната отново излизат на протест. Те продължават да настояват за по-добри условия на труд и достойно заплащане.

Мая Манолова: Всички стопани на прасета трябва да бъдат обезщетени

07 August 2019 08:56

Всички хора, отглеждащи прасета трябва да бъдат обезщетени по пазарни цени за тяхното принудително умъртвяване. Така смята националният омбудсман Мая Манолова. В Сутрешния блок на БНТ тя настоя властите да отидат на място и да обяснят на хората нуждата от евтаназирането на животните, както и да регистрират здравите прасета.

Мая Манолова: Всички стопани на прасета трябва да бъдат обезщетени

07 August 2019 08:56

Всички хора, отглеждащи прасета трябва да бъдат обезщетени по пазарни цени за тяхното принудително умъртвяване. Така смята националният омбудсман Мая Манолова. В Сутрешния блок на БНТ тя настоя властите да отидат на място и да обяснят на хората нуждата от евтаназирането на животните, както и да регистрират здравите прасета.

Манолова: Опитват се да ме сплашат, за да не се кандидатирам за кмет на София

07 August 2019 08:27

От опити за сплашване, дискредитиране и блокиране на работата й като омбудсман се оплака общественият защитник Мая Манолова. "Опитът да ме накарат да не участвам (в надпреварата за кмет на София) не е за подценяване", посочи Манолова, която гостува в сутрешния блок на БНТ. И допълни, че явно "някой много се притеснява" да не се кандидатира за поста. Мая Манолова: Само за председател на футболния съюз не са ме канили И днес тя не даде еднозначен отговор дали ще се кандидатира за градоначалник на столицата за местния вот този октомври. За разлика от всеки друг път, когато бе питана за това обаче, не отби въпроса, а нападна властта. С което водещият допусна, че тя все пак има намерение да се бори за поста на Йорданка Фандъкова. "Има опити да се блокира дейността ми като омбудсман. Включена е пропагандната машина на властта срещу това, което правя. Това показва страх, показва паника. Някой много се притеснява от това дали няма да се кандидатирам за София. Разпространяват се фейк новини по мой адрес. Това няма да ме сплаши. Моето решение ще бъде продиктувано единствено и само в интерес на гражданите. Всеки ден се срещам с тях и чувам какво говорят. След като в една държава омбудсманът е атакуван, има опити да бъде сплашен, дискредитиран, какво остава за останалите граждани. Опитът да ме накарат да не участвам не е за подценяване. Доказала съм, че съм смел човек и решенията ги взимам аз", заяви Манолова. В сблъсък Фандъкова-Манолова победата щяла да е за кметицата Не посочи какви "пропагандни" и дискредитиращи материали срещу нея циркулират в общественото пространство. Тя отказа да коментира заявената от шоумена Слави Трифонов бъдеща партия в контекста на това, че името й се спряга и за кандидат на Трифонов. Спряга се и за кандидат на БСП. Различни представители на партията неколкократно заявиха, че Манолова, която е и бивш депутат от левицата, е най-подходящият кандидат за София. Към момента и ГЕРБ не е обявила обсъждани имена, но все пак се смята, че Фандъкова ще бъде номинирана за нов мандат. Демократична България пък си е дала срок до 15 август, за да обяви своята номинация. Към момента се спряга съдия Методи Лалов като евентуален кандидат, още повече че самият Лалов изрази готовност да участва в битката за поста. Засега от ДБ обаче отричат той да е кандидатът им.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването се разграничи от сестра Мая Илиева

06 August 2019 16:47

През целия период Илиева е получавала помощ от служителите на ФСЗ при срещите и преговорите с работодателя за сключване на колективен трудов договор.