Свят

08 август 2019 15:30

Сърбия води сложни преговори със Запада

Сърбия води трудни преговори със Запада. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от „ТВ Първа“. Според него целта в момента е спорът с Косово да бъде разрешен възможно най-бързо. Той заяви, че в момента е период преди из...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Атака срещу Косовското консулство в Дания, Прищина обвини сръбските служби

16 August 2019 11:12

Ултраси на белградския футболен тим "Цървена звезда" са участвали в нападението

САЩ подкрепят компромис за Косово

15 August 2019 23:32

САЩ няма да поемат водеща роля в диалога за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от B92. Той увери, че диалогът ще продължи да бъде воден от ЕС. Според него САЩ искат компромисно решение, което да използват на предстоящите президентски избори в страната. „Разговарят с американския съветник по национална сигурност Джон Болтън на два пъти. Той обаче не поясни каква е позицията на неговата страна за евентуалното разделяне на Косово или каква е тяхната концепция въобще. САЩ подкрепят желанието за постигане на компромис. Това е напредък, защото предишните администрации, дори не искаха да обсъждат въпроса“, заяви Дачич. Сърбия преговаря за признаването на статута на Косово. Ако бъде постигнато споразумение пътя на двете страни за членство в ЕС ще бъде отворен.

Забраниха влизането в Косово със сръбски паспорт

07 August 2019 12:11

Дирекцията на граничната полиция на Косово е взела решение да не признава сръбските паспорти при влизане на територията на Косово, съобщава обществената „Радио и телевизия Сърбия“ (РТС), като се позовава на източници от косовските сили за сигурност. Според решението, забраната не се отнася за лица, които имат лична карта и удостоверение за децата си с фотография. Решението е взето без съгласието на Министерството на вътрешните работи на страната и без обичайната процедура за информиране на обществеността, посочва сръбската медия. Мярката на граничната полиция, която е в сила от понеделник, ще засегне сръбските граждани, пътуващи през Косово до Албания и Черна гора, които имат паспорт като единствен документ за движение, предаде агенция "Фокус". Повече семейства с деца и лица, които имат само паспорт до Република Сърбия, бяха върнати в административните пунктове между Косово и Сърбия, съобщава РТС.

Сърбия: САЩ да спрат да въоръжават Косово

29 July 2019 13:29

САЩ трябва да спрат да въоръжават армията на Република Косово. Това заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от в-к „Ало“. Той заяви, че в Косово има голямо струпване на бойци на ДАЕШ. Според него в процентно отношение те са много повече от тези сред гражданите в Ирак и Сирия. „Ако САЩ искат мир на Балканите, трябва да спрат да въоръжават косовската армия. В Косово има огромна заплаха. Терористична организация е в основата на тяхната армия. Ако САЩ не искат повече балкански войни, трябва да спрат да подкрепят въоръжените сили там“, заяви Вулин. В момента САЩ се опитват да съдействат за постигане на споразумение между двете страни. При такова те ще могат да кандидатстват за членство в ЕС.

Вучич: Оставката на Харадинай е политически трик

20 July 2019 13:38

Президентът очаква, че натискът върху Сърбия в следващите няколко месеца ще нарасне неимоверно и дори от Белград ще се поиска да признае независимостта на Косово

Косово иска от НАТО допълнително обучение на силите за сигурност

18 July 2019 20:24

Главнокомандващият ген. Тод Уолтърс пристигна в Прищина от Белград

Премиерът на Косово: Да се въоръжаваме ли и ние след договорите на Сърбия с Франция и Русия

17 July 2019 12:02

Рамуш Харадинай твърди, че страховете от война са нараснали

Не пуснаха сръбския министър на отбраната да влезе в Косово

10 July 2019 10:52

В отговора на Прищина пише само, че "нямат възможност да отговорят положително на искането" за посещение

Сърбия: Две страни искат Велика Албания

08 July 2019 19:06

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич отправи упреци към Албания и Косово, съобщи B92. Той е недоволен от решението на двете страни да откажат участие в регионална конференция. Те обявиха, че няма да участват в конференцията на държавите от Югоизточна Европа. Събитието започва днес в Босна и Херцеговина. От Косово обявиха, че са недоволни, защото не са били поканени както представители на суверенна държава. „Това е част от стратегията за Албания. Косовските албанци искат да обединят външната политика на двете страни. Така ще стигнем до създаване на Велика Албания. Тези действия не са положителни за стабилността на региона“, заяви Дачич. Организаторите на конференцията обявиха, че тя има за цел сближаване между региона и страните в него.

Сръбският "Блиц": Макрон пристига на 15 юли в Белград след среща с Путин

08 July 2019 10:57

Една от най-важните теми ще бъде Косово, но повече внимание ще се посвети на европейския път на западната ни съседка