Здраве

09 август 2019 16:52

Нова медицинска апаратура в столичното 12-о ДКЦ

Нова медицинска техника за над 130 000 лева беше закупена за физиотерапията в 12-о ДКЦ в София. Средствата за тази инвестиция са отпуснати от Столична община....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Камарата на архитектите срещу търга за националната детска болница

09 August 2019 18:13

Срещу търга за изграждането на Националната детска болница е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от Камарата на архитектите. Организацията настоява за прекратяването на тръжната процедура, тъй като сегашните ѝ параметри са порочни и по никакъв начин не гарантират качественото изпълнение на сградата, съобщава Mediapool. Срещу търга беше внесена жалба в КЗК и от една от фирмите "ВДХ" АД, но по нея комисията е отказала да образува производство. Поръчката за проектиране и строителство на националната детска болница беше обявена в началото на юли, като МЗ е сложило таван на бюджета от 95.4 млн. лева с ДДС. Предвижда се болницата да бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Плановете на МЗ предвиждат бъдещата Национална детска болница да се простира на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла. Обявиха търга за националната детска болница Камарата на архитектите настоява поръчката да бъде спряна и обявена наново със задание, което да гарантира качеството на изпълнението. Жалбата има два основни момента – вида на процедурата, която е инженеринг и обема и съдържанието на техническото задание, което според камарата е непълно. “Инженерингът е една изключително порочна практика, при която отделяш една купчина пари, даваш ги на един строител с най-обща препоръка да ти построи нещо и всъщност нямаш гаранция, особено при такова техническо задание, за качеството на това, което ще се построи. Проектантите са пряко зависими от строителя, защото той им плаща. Той им казва какво да проектират и логично той им казва да дават проектни решения, които са максимално икономически изгодни за него“, коментира арх. Петкана Бакалова, която е зам.-председател на Камарата на архитектите. “Обектът е изключително отговорен и поставя в риск живота и здравето на тези, които ще се лекуват вътре. Още повече, че самото задание е изключително непълно. Освен конструктивно обследване трябваше да има и предпроектно проучване. Да е ясно дали прилежащата инфраструктура може да поеме този обект, да е ясно дали самата концепция е правилна за такава болница“, каза още Бакалова. Трябва да се изясни може ли тази сграда да бъде на определеното за целта място, какви инженерни съоръжения трябва да се изградят, каква захранваща техническа инфраструктура е необходима. Това в момента не е изяснено, смятат още от Камарата. Затова от Камарата на архитектите настояват да се спре поръчката.

Лечебни центрове, които не работят с касата сами определят цените си

07 August 2019 09:40

Задълженията на медицинските заведения, които не работят по договор със здравната каса, са да имат разрешение за извършване на лечебна дейност и ценораспис, обявен на видно място. Това съобщи за БНТ проф. Владимир Пилософ от медицинския надзор.

Проверяват цените на медицинските услуги по Черноморието

06 August 2019 20:36

Върховната административна прокуратура разпореди на Медицинския надзор проверка на медицинските центрове в големите курортни комплекси по Черноморието. Поводът са постъпилите сигнали за твърде високи цени в лечебните заведения.

Доброволческа приемна в МБАЛ "Свети Панталеймон" в Пловдив

04 August 2019 09:34

Доброволческа приемна на Българския червен кръст заработи към спешното отделение на Многопрофилна болница "Свети Панталеймон" в Пловдив. Това е второто здравно заведение в града, което ще предлага тази услуга. Доброволците ще подкрепят самотни, тежко болни пациенти, които са постъпили в лечебното заведение и няма на кого да разчитат.

Очната болница във Варна става университетска

02 August 2019 07:06

Очната болница във Варна преминава под управлението на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов". До решението се стигна след протести и заявки за масови оставки на лекари, специализанти и медицински сестри, недоволни от условията за работа, лошото състояние на сградата и тежкото финансово състояние на болницата.

Цял месец ще изследват безплатно за хепатит С в столична болница

29 July 2019 19:02

Започна кампанията на столичната болница "Света София" за безплатно изследване за хепатит С. Тя ще продължи един месец, а ранното откриване на болестта може да предотврати появата на други, животозастрашаващи заболявания. Най-рискови са пациентите над 40 години, тези, на които е преливана кръв преди 1992-ра или често се подлагат на зъболечение.

Център за муковисцидоза във Варна

20 July 2019 09:43

Експертен център по муковисцидоза беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Той е вторият в страната, където ще се консултират деца и възрастни. Услугите в центъра ще са безплатни за пациентите.

Екипи на две болници спасиха лекар в критично състояние

19 July 2019 22:55

Странно е да съм от другата страна – тази на пациент, казва д-р Тодоров

Заради липсата на ток: Лекар оперира пациент с помощта на фенер

05 July 2019 22:52

Повече от 12 часа общинската болница в Горна Оряховица работи без ток. Причина за сериозната авария е бурята и проливният дъжд в града. Работата в спешните отделения обаче не е спряла нито за миг. Наложила се е дори операция при форсмажорни обстоятелства.

Плевенската кардиохирургия вече работи със Здравната каса

04 July 2019 20:50

Плевенската кардиохирургична клиника, която спечели търга за болницата в Бургас, вече работи с договор със Здравната каса.